Φωτογράφος κέρδισε διαγωνισμό και 25.000$ με μία στημένη εικόνα που παρουσιάστηκε ως φωτογραφία ντοκουμέντου!


Φωτογράφος κέρδισε διαγωνισμό και 25.000$ με μία στημένη εικόνα που παρουσιάστηκε ως φωτογραφία ντοκουμέντου!

Η Petapixel αναφέρει σε άρθρο της ότι η νικήτρια του διαγωνισμού CEWE Photo Awards 2023 συμμετείχε με μία φωτογραφία που ήταν στημένη.

Συγκεκριμένα η φωτογράφος Dikye Ariani παρέλαβε το βραβείο της και το χρηματικό έπαθλο των 25.000 δολαρίων σε μια λαμπερή τελετή στο Αμβούργο της Γερμανίας, στις 21 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα του διαγωνισμού για φέτος ήταν “Ο κόσμος μας είναι όμορφος” και η νικήτρια φωτογραφία της Ariani υποτίθεται ότι δείχνει την ιδιοκτήτρια ενός παραδοσιακού ινδονησιακού καφέ, γνωστό ως Warung Kopi, να παίζει χαρτιά με ενθουσιασμό.

«Η ιδιοκτήτρια, η μόνη γυναίκα στη σκηνή, καλωσορίζει τους άντρες από το χωριό μετά από μια δύσκολη μέρα δουλειάς στους ορυζώνες», γράφει η CEWE για τη φωτογραφία σε δελτίο τύπου.

Ωστόσο, η PetaPixel γράφει στο άρθρο της ότι η παρουσίαση της εικόνας ως φωτογραφία ντοκουμέντου είναι αποδεδειγμένα ψευδής.

Στην πραγματικότητα, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε μια φωτογράφηση που πραγματοποιήθηκε σε ένα στούντιο για να σηματοδοτήσει την κυκλοφορία της κάμερας Fujifilm X-T5, στις 20 Νοεμβρίου 2022, στο Bogor της Ινδονησίας.

Ο ιδιοκτήτης του στούντιο, Budi, είπε στη PetaPixel ότι έμεινε «έκπληκτος» που η ιδέα της φωτογραφίας κέρδισε τον διαγωνισμό.

«Το concept Waroeng Kopi είναι ένα concept που δημιούργησα κατά τη διάρκεια μιας διαφημιστικής εκδήλωσης για την κυκλοφορία της κάμερας Fujifilm X-T5 που πραγματοποιήθηκε στον χώρο μου σε συνεργασία με τους διανομείς φωτογραφικών μηχανών και τη Fujifilm», εξηγεί ο Budi.

Λειτουργώ ως μέντορας και σχεδιαστής που οργανώνει το στήσιμο του χώρου, τους φωτισμούς και τα κοστούμια καθώς και προετοιμάζει τους φωτογραφιζόμενους. Ένας από τους συμμετέχοντες στο εργαστήριό μου ήταν ο Dikye που κέρδισε τον φωτογραφικό διαγωνισμό CEWE.

Ο Budi προσθέτει ότι η γυναίκα στη φωτογραφία είναι μητέρα ενός υπαλλήλου που εργάζεται στο στούντιο του και είναι γνωστή ως «Mak Donna». Δεν είναι ιδιοκτήτρια καφετέριας.

Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος που μένει κοντά στο εργαστήριό μου. Δεν είναι μοντέλο, αλλά επειδή το πρόσωπο και η συμπεριφορά της είναι μοναδικά, συχνά γίνεται θέμα φωτογράφων που έρχονται στον χώρο μου.

Όπως αναφέρει η Petapixel η Ariani δεν ήταν η μόνη φωτογράφος που ήταν παρών στο εργαστήριο. Από τότε που κέρδισε το βραβείο, πολλοί φωτογράφοι έχουν μοιραστεί τη δουλειά τους στο ιντερνετ από την ίδια εκδήλωση, δείχνοντας πολύ παρόμοιες φωτογραφίες.

Η Petapixel λέει ότι στο site των CEWE Photo Awards , αναφέρεται ότι οι φωτογραφίες που υποβάλλονται πρέπει «να αντιπροσωπεύουν το βασικό περιεχόμενο της εικόνας με αναλλοίωτο και ρεαλιστικό τρόπο». Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Ariani παραβίασε κάποιους κανόνες, αλλά το σίγουρο είναι ότι η φωτογραφία δεν παρουσιάστηκε ως λήψη στούντιο.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι η νικητήρια λήψη είναι μια «ισχυρή φωτογραφία από τη ζωή», ενώ ο Thomas Mehls της CEWE (εταιρεία εκτυπώσεων), είπε ότι η φωτογράφος προσφέρει «μια αυθεντική ματιά στην καθημερινή ζωή στην Ινδονησία με την υπέροχη λήψη της».

Τα βραβεία στοχεύουν να κάνουν και καλό, δωρίζοντας 10 σεντς σε φιλανθρωπικό σκοπό για κάθε φωτογραφία που υποβάλλεται. Φέτος, δώρησαν 50.961 ευρώ στα Παιδικά Χωριά SOS.

Η ανακοίνωση των νικητών των CEWE Photo Awards παρουσιάστηκαν σε μεγάλα ειδησεογραφικά μέσα όπως τα The Guardian , DPReview και National Geographic.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!