Οι πρώτες εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου “Ευκλείδη” είναι γεγονός!


Οι πρώτες εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου “Ευκλείδη” είναι γεγονός!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), έστειλε στη Γη τις πρώτες του έγχρωμες φωτογραφίες.

Η ανθρωπότητα έχει βαλθεί να βρει απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα του σύμπαντος! Η φιλόδοξη αποστολή Euclid (Ευκλείδης) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εκτοξεύθηκε 1 Ιουλίου 2023 με πύραυλο της Space X από τη Φλόριντα. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθότι έχει ως αποστολή να διερευνήσει πως το σημερινό Σύμπαν διαμορφώθηκε από τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το 95% του Σύμπαντος φαίνεται ότι αποτελείται από αυτές τις μυστηριώδεις “σκοτεινές οντότητες” που δε γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι, καθώς η παρουσία τους προκαλεί ανεπαίσθητες αλλαγές στην εμφάνιση και τις κινήσεις του ορατού Σύμπαντος.

Για να αποκαλύψει τη “σκοτεινή” επιρροή στο ορατό Σύμπαν, το τηλεσκόπιο Ευκλείδης μέσα στα επόμενα χρόνια θα παρατηρήσει τη δομή αλλά και τις κινήσεις δισεκατομμυρίων γαλαξιών σε αποστάσεις έως και 10 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες θέλουν να φτιάξουν κάτι σαν ένα τεράστιο “κοσμικό” τρισδιάστατο χάρτη. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης έχει την ικανότητα να δημιουργεί εξαιρετικά ευκρινείς εικόνες από μεγάλα τμήματα του ουρανού στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα ταυτόχρονα. Οι πρώτες εικόνες του είναι πλέον γεγονός και πράγματι αναδεικνύουν αυτή την ικανότητα:

Ο René Laureijs, επιστήμονας του προγράμματος Euclid δήλωσε το εξής:

Δεν έχουμε ξαναδεί αστρονομικές εικόνες όπως αυτές που να περιέχουν τόσες πολλές λεπτομέρειες. Είναι ακόμα πιο όμορφες και ευκρινείς από ότι θα μπορούσαμε να ελπίζουμε, δείχνοντάς μας πολλά αόρατα χαρακτηριστικά στο παρελθόν σε γνωστές περιοχές του κοντινού σύμπαντος.

Δείτε τις εντυπωσιακές πρώτες εικόνες που έστειλε το διαστημικό τηλεσκόπιο Ευκλείδης:

Το σμήνος γαλαξιών στον αστερισμό του Περσέα περίπου 240 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Στην παραπάνω εικόνα διακρίνονται 1000 γαλαξίες που ανήκουν στο σμήνος του Περσέα και περισσότεροι από 100.000 (επιπλέον) γαλαξίες πιο μακριά με διάφορα σχήματα και αποχρώσεις. Πολλοί από αυτούς τους αμυδρούς γαλαξίες ήταν “αόρατοι” στο παρελθόν (δεν τους είχαμε παρατηρήσει), ενώ κάποιοι από αυτούς είναι τόσο απόμακροι, που το φως τους χρειάστηκε 10 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε εμάς, και εμφανίζονται στην εικόνα ως μικρές κουκίδες φωτός. Χαρτογραφώντας την κατανομή και τη δομή αυτών των γαλαξιών, οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να μάθουν περισσότερα για το πώς η σκοτεινή ύλη διαμόρφωσε το Σύμπαν που βλέπουμε σήμερα.

Σπειροειδής γαλαξίας IC 342 περίπου 10,7 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Η παραπάνω εικόνα του Ευκλείδη μας δείχνει τον Σπειροειδή γαλαξία IC 342 που απέχει περίπου 10,7 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένας δύσκολος (ως προς την παρατήρηση) γαλαξίας, καθότι βρίσκεται “κρυμμένος” πίσω από τον δίσκο του δικού μας Γαλαξία. Καταγράφηκε στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα ώστε να μπορέσει το τηλεσκόπιο να απαθανατίσει το φως από πολλά ψυχρά και μικρής μάζας άστρα που υπάρχουν εκεί σε μεγάλο ποσοστό.

Ο γαλαξίας με ονομασία NGC 6822 σε απόσταση 1.6 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Παραπάνω βλέπετε το γαλαξία με ονομασία NGC 6822 ο οποίος απέχει απόσταση 1.6 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Ο εν λόγω γαλαξίας είναι μικρός και έχει ένα ακαθόριστο σχήμα (όχι το γνωστό σπειροειδές). Αποτελεί μέλος της τοπικής ομάδας γαλαξιών, στην οποία ανήκει και ο δικός μας Γαλαξίας και ανακαλύφθηκε το 1884. Το τηλεσκόπιο κατέγραψε και πολλά σφαιρωτά σμήνη μέσα στον γαλαξία, που μαρτυρούν τον τρόπο δημιουργίας του. Πρόκειται για ομάδες εκατοντάδων ή χιλιάδων άστρων δεσμευμένων από τη συνολική βαρύτητα του σμήνους και είναι από τα παλαιότερα αντικείμενα στο Σύμπαν.

Σφαιρωτό σμήνος NGC 6397.

Μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα του τηλεσκοπίου που αποκαλύπτει το Σφαιρωτό σμήνος NGC 6397 που βρίσκεται σε απόσταση 7.800 ετών φωτός από τη Γη. Μαζί με άλλα σφαιρωτά σμήνη, περιφέρεται στον εξωτερικό δίσκο του Γαλαξία μας, όπου βρίσκεται η πλειοψηφία των άστρων του. Τα σφαιρωτά σμήνη είναι μερικά από τα παλαιότερα αντικείμενα στο Σύμπαν και μπορούν να μας αποκαλύψουν την ιστορία και την εξελικτική πορεία των γαλαξιών που τα φιλοξενούν (όπως ο δικός μας Γαλαξίας).

Η τελευταία εικόνα του Ευκλείδη μας αποκαλύπτει το γνωστό και εντυπωσιακό Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής (Horsehead Nebula). Το τηλεσκόπιο μας προσφέρει μια εντυπωσιακή πανοραμική εικόνα του πολύ γνωστού νεφελώματος που απέχει 1.500 έτη φωτός και βρίσκεται στον αστερισμό του Ωρίωνα. Είναι ένα από τα πιο γνωστά νεφελώματα, επειδή το στροβιλιζόμενο νέφος σκόνης και αερίου από το οποίο αποτελείται, μοιάζει με κεφάλι αλόγου. Οι επιστήμονες ελπίζουν να εντοπίσουν νεογέννητους αμυδρούς πλανήτες στο μέγεθος του Δία καθώς και νεαρούς καφέ νάνους στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!