Οι Αμερικανοί επέστρεψαν στη Σελήνη, δείτε τις εικόνες που έχουμε μέχρι στιγμής από τον Οδυσσέα!


Οι Αμερικανοί επέστρεψαν στη Σελήνη, δείτε τις εικόνες που έχουμε μέχρι στιγμής από τον Οδυσσέα!

Η προσελήνωση του IM-1 lander της Intuitive Machines, επίσης γνωστού ως Odysseus ή “Odie”, στην επιφάνεια της Σελήνης, σημειώθηκε μετά από αναπάντεχα προβλήματα.

“Ξέρω ότι αυτό ήταν μια αγωνιώδης κατάσταση, αλλά βρισκόμαστε στην επιφάνεια και μεταδίδουμε”, ανακοίνωσε ο CEO της Intuitive Machines, Στιβ Άλτεμους, σε ένα ζωντανό webcast “Καλώς ήρθατε στο φεγγάρι.”

Η εταιρεία κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι το κέντρο ελέγχου λάμβανε σήματα από την επιφάνεια του φεγγαριού λίγο μετά την προσγείωση. Ωστόσο, δεν ήταν μέχρι δύο ώρες αργότερα που η Intuitive Machines ανακοίνωσε ότι το διαστημόπλοιο ήταν “κάθετο και άρχισε να στέλνει δεδομένα”, σύμφωνα με μια ενημέρωση από την εταιρεία στο X.

Σε μια άλλη ενημέρωση την Παρασκευή το πρωί, η Intuitive Machines αποκάλυψε ότι το διαστημόπλοιο ήταν “ζωντανό και καλά” και οι χειριστές της αποστολής επιχειρούσαν να κατεβάσουν επιστημονικά δεδομένα από το όχημα.

“Συνεχίζουμε να μάθαινουμε περισσότερα σχετικά με τις συγκεκριμένες πληροφορίες του οχήματος, την συνολική του κατάσταση και τη στάση (προσανατολισμό), ” δήλωσε η εταιρεία στην ενημέρωσή της, προσθέτοντας ότι περισσότερες πληροφορίες αναμένονται σε μια συνέντευξη τύπου την Παρασκευή το απόγευμα.

Η θέση του διαστημοπλοίου ήταν ένα κεντρικό ερώτημα μετά την προσγείωση την Πέμπτη το βράδυ, καθώς τα προβλήματα επικοινωνίας έγιναν άμεση ανησυχία και οι ελεγκτές πτήσης έδειχναν ότι έλαβαν ασθενή σήματα από το όχημα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Στιβ Άλτεμους, είπε ότι τα δεδομένα έδειξαν ότι το διαστημόπλοιο πιθανότατα έγερνε στο πλάι αφού είχε πιάσει το ένα του πόδι σε έναν σεληνιακό βράχο

Και ενώ η Intuitive Machines είπε ότι εργάζεται επίσης για την επεξεργασία εικόνων από τις κάμερες του Odysseus, η εταιρεία δεν έχει ακόμα μοιραστεί καμία φωτογραφία από την προσγείωση.

Παρόλα αυτά, το διαστημόπλοιο έχει ήδη επιτύχει ένα ιστορικό κατόρθωμα, καθώς είναι το πρώτο εμπορικό διαστημικό σκάφος που κατεβαίνει στο φεγγάρι και το πρώτο αμερικανικό όχημα που αγγίζει την επιφάνεια του φεγγαριού από το πρόγραμμα Apollo πριν από περισσότερο από πέντε δεκαετίες.

«Σήμερα, για πρώτη φορά σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι ΗΠΑ επέστρεψαν στο φεγγάρι», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA Bill Nelson. «Σήμερα είναι μια μέρα που δείχνει τη δύναμη και την υπόσχεση των εμπορικών συνεργασιών της NASA. Συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη και τολμηρή αποστολή».

Ο Οδυσσέας/Odysseus προσγειώθηκε στις 6:23 μ.μ. ET Πέμπτης, σύμφωνα με την Intuitive Machines, αφού χρησιμοποίησε τον κινητήρα του με μεθάνιο για να κατευθυνθεί προς την επιφάνεια του κρατήρα και να μειώσει γρήγορα την ταχύτητά του κατά 4.000 μίλια την ώρα (1.800 μέτρα ανά δευτερόλεπτο).

Σε μια δραματική ανατροπή, η Intuitive Machines αποκάλυψε μερικές ώρες πριν από την προσγείωση ότι ένα προφανές πρόβλημα με τα συστήματα πλοήγησης του Odysseus ανάγκασε το σκάφος να βασιστεί στην πειραματική τεχνολογία, με αποτέλεσμα μια «δυναμική κατάσταση», σύμφωνα με τον Gary Jordan, διευθυντή επικοινωνίας της NASA.

Το αεροσκάφος τύπου Odysseus σε μέγεθος τηλεφωνικού θαλάμου πέρασε την περασμένη εβδομάδα στο διάστημα, ταξιδεύοντας περίπου 620.370 μίλια (1 εκατομμύριο χιλιόμετρα) μέσα από το κενό προτού τεθεί σε σεληνιακή τροχιά το πρωί της Τετάρτης.

Ο Οδυσσέας διαθέτει μια κάμερα που αναπτύχθηκε από φοιτητές στο Αεροναυτικό Πανεπιστήμιο Embry-Riddle στο Daytona Beach της Φλόριντα. Η συσκευή, που ονομάζεται EagleCam, είχε ρυθμιστεί να βγει από το σκάφος και να τραβήξει μια selfie του Οδυσσέα και το πανεπιστήμιο επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι το ωφέλιμο φορτίο έφτασε στην επιφάνεια σε ένα κομμάτι. H Eaglecam έχει σχεδιαστεί για να εκτοξευτεί από το Nova-C περίπου 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και να καταγράψει εικόνες καθώς το διαστημόπλοιο αγγίζει τη Σελήνη.

Δεν ήταν σαφές από το πρωί της Παρασκευής πότε ή αν θα ήταν διαθέσιμες οι εικόνες.

Μέχρι στιγμής οι μόνες εικόνες που έχουμε είναι από το ταξίδι του σκάφους μέχρι τη σελήνη και την τροχιά του γύρω από αυτή.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Space Photography
author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!