NASA: Το Curiosity ανακάλυψε κάτι μοναδικό στον Άρη!


NASA: Το Curiosity ανακάλυψε κάτι μοναδικό στον Άρη!

Το Curiosity rover της NASA ανακάλυψε και φωτογράφισε κίτρινο κρυσταλλικό θείο στο έδαφος του Άρη.

Το παραπάνω βίντεο παρουσιάζει ένα πανόραμα 360 μοιρών που δημιουργήθηκε από τις φωτογραφίες που λήφθηκαν από το διαστημικό οχήμα Curiosity. Μπορείτε να σύρετε το ποντίκι για να δείτε την περιοχή του πλανήτη Άρη που εξερευνά το όχημα. Η NASA ανακοίνωσε πως το rover Curiosity το οποίο εξερευνά εδώ και 14 χρόνια την επιφάνεια του Άρη, πέρασε πάνω από μια ιδιαίτερη πέτρα στις 30 Μαΐου θρυμματίζοντας τη. Οι επιστήμονες όμως, εξετάζοντας τα θραύσματα έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν κίτρινους κρυστάλλους θείου, κάτι που δεν είχαν ξαναδεί στον Κόκκινο Πλανήτη! Βρέθηκε σε μία περιοχή που εξερευνά το Curiosity γνωστή ως Gediz Vallis.

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε από το rover μέσω της κάμερας Mastcam στις 7 Ιουνίου 2024. Τα θραύσματα του πετρώματος έχουν διάμετρο περίπου 13 εκατοστά, ενώ το χρώμα στη φωτογραφία έχει προσαρμοστεί ώστε να ταιριάζει με αυτό που θα έβλεπε το ανθρώπινο μάτι. Η ανάλυση των θραυσμάτων έγινε από το όργανο φασματομέτρησης APXS (Alpha Particle X-Ray Spectrometer) που διαθέτει το Curiosity και διαπιστώθηκε ότι οι κίτρινοι κρύσταλλοι ήταν από καθαρό (στοιχειακό) θείο (S8), ένα κίτρινο κρυσταλλικό στερεό και όχι το θείο που συνδέεται με το οξυγόνο σχηματίζοντας οξείδια ή θειικά άλατα.

Πρόκειται για ένα άοσμο ορυκτό που δημιουργείται και στη Γη από μια ποικιλία διαφορετικών γεωλογικών διεργασιών όπως ηφαιστειακή και υδροθερμική δραστηριότητα. Η ερευνητική ομάδα του Curiosity πάντως δε γνωρίζει ακόμη ποιες διεργασίες σχημάτισαν το θείο που βρέθηκε στην επιφάνεια του Άρη. Δείτε παρακάτω άλλη μια εικόνα που απαθανάτισε το rover στις 8 Ιουνίου 2024 από την περιοχή Gediz Vallis η οποία δείχνει μια πέτρα με το παρατσούκλι “Λίμνη του Χιονιού”. Η λήψη έγινε μέσω του οργάνου απεικόνισης Mars Hand Lens Imager (MAHLI) που βρίσκεται στο άκρο του ρομποτικού βραχίονα που διαθέτει το Curiosity. Μια πέτρα σαν αυτή ήταν που βρέθηκε (μετά από το θρυμματισμό της από το rover) η ύπαρξη κρυσταλλικού θείου στον Άρη.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Nasa
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!