Το BepiColombo probe απαθανατίζει τον Ερμή από κοντά!


Το BepiColombo probe απαθανατίζει τον Ερμή από κοντά!

H αποστολή BepiColombo απαθανάτισε τον πλανήτη Ερμή στις 4 Σεπτεμβρίου 2024 στο κοντινότερο πέρασμα που έχει κάνει ποτέ.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, υπάρχει μία αποστολή με προορισμό τον πλανήτη Ερμή η οποία εξελίσσεται αυτή τη στιγμή. Πρόκειται για την αποστολή BepiColombo η οποία είναι μια σύμπραξη μεταξύ Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) η οποία εκτοξεύτηκε το 2018. Μετά από αρκετές προσεγγίσεις της Γης, της Αφροδίτης και του Ερμή, το 2026 θα καταφέρει τελικά να μπει σε οριστική τροχιά γύρω από τον μικρό πλανήτη.

Στη συνέχεια, η αποστολή θα χωριστεί σε δύο τμήματα: στον ευρωπαϊκό δορυφόρο που θα μελετήσει το εσωτερικό του πλανήτη και στον ιαπωνικό δορυφόρο που θα μελετήσει το μαγνητικό του πεδίο. Κύριοι στόχοι της αποστολής είναι η λεπτομερής μελέτη της δομής, της ατμόσφαιρας και του μαγνητικού πεδίου του Ερμή, αλλά και η μελέτη της εξελικτικής πορείας ενός πλανήτη που βρίσκεται τόσο κοντά στον Ήλιο. H αποστολή BepiColombo, τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Σεπτεμβρίου 2024, καθώς το διαστημόπλοιο πραγματοποιούσε τον τέταρτο ελιγμό γύρω από τον Ερμή τράβηξε την παρακάτω φωτογραφία:

Η φωτογραφία πραγματοποιήθηκε την ώρα που το διαστημόπλοιο απομακρύνονταν από τον Ερμή και απείχε περίπου 165 χιλιόμετρα από την επιφάνεια του. Στη φωτογραφία αυτή, διακρίνονται ορισμένες περιοχές που θα ήθελαν να μελετήσουν οι αστρονόμοι όταν το BepiColombo θα ξεκινήσει την κύρια αποστολή του. Για πρώτη φορά το BepiColombo probe “κοιτάζει” τον νότιο πόλο του Ερμή (πάνω δεξιά). Εν τω μεταξύ, το ηλιακό φως δε φτάνει ποτέ στον πυθμένα ορισμένων κρατήρων σε αυτήν την περιοχή, επομένως, παρά το γεγονός ότι ο πλανήτης είναι πολύ κοντά στον Ήλιο, είναι πιθανό να υπάρχει εκεί παγωμένο νερό.

Στη φωτογραφία φαίνονται επίσης και ορισμένα όργανα του σκάφους όπως η κεραία στο κέντρο και ένα μαγνητόμετρο πάνω δεξιά. Ο Ερμής είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο με μια μέση απόσταση από αυτόν ίση με το 39% της απόστασης Γης-Ηλίου. Η ισχυρή βαρυτική έλξη του μητρικού μας άστρου τον αναγκάζει να κινείται ταχύτατα, με αποτέλεσμα να ολοκληρώνει μια περιφορά γύρω του σε μόλις 88 ημέρες. Η ατμόσφαιρα του Ερμή είναι υπερβολικά αραιή δηλαδή υπάρχουν μόνο διάσπαρτα μόρια και άτομα, τα οποία όμως παρασύρονται εύκολα από τον ηλιακό άνεμο και την ηλιακή ακτινοβολία. Έτσι, οι κομήτες, οι αστεροειδείς (και τα θραύσματα τους) μπορούν να πέφτουν χωρίς αντίσταση στην επιφάνεια του πλανήτη, δημιουργώντας πολλούς και μεγάλους κρατήρες. Γι’ αυτό εξάλλου η επιφάνεια του Ερμή θυμίζει αρκετά τη “βομβαρδισμένη” επιφάνεια της Σελήνης. Δείτε την παρακάτω λήψη του BepiColombo που δείχνει τον κρατήρα Vivaldi, που πήρε το όνομά του από τον διάσημο Ιταλό συνθέτη Antonio Vivaldi:

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς σχηματισμούς του Ερμή είναι το λεκανοπέδιο “Caloris Basin” που καταλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα της επιφάνειάς του πλανήτη. Πρόκειται για έναν αρχαίο γιγάντιο κρατήρα διαμέτρου 1.500 χιλιομέτρων, ο οποίος δημιουργήθηκε μετά από την πρόσκρουση ενός μεγάλου σώματος στην επιφάνεια του. Γύρω από τον κρατήρα υπάρχουν βουνά που φτάνουν το ύψος των 2 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές η διάμετρος του αντικειμένου που δημιούργησε αυτόν τον σχηματισμό πρέπει να ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα, ενώ η πρόσκρουση πιθανότατα συνέβη πριν από 3,8 με 3,9 δισεκατομμύρια χρόνια. Η αποστολή BepiColombo θα μελετήσει φυσικά όλα αυτά τα σημεία και φαινόμενα αναλυτικά όταν μπει σε σταθερή τροχιά.

Το BepiColombo ήταν προγραμματισμένο να εισέλθει σε οριστική σταθερή τροχιά γύρω από τον Ερμή τον Δεκέμβριο του 2025. Ωστόσο, προέκυψε ένα πρόβλημα στο σύστημα πρόωσης και δυσκόλεψε τα πράγματα. Έτσι, το BepiColombo αναμένεται να μπει σε τροχιά τον Νοέμβριο του 2026. Ο ερευνητικός συνεργάτης της ESA και συντονιστής της ομάδας απεικόνισης M-CAM του BepiColompo Jack Wright δήλωσε το εξής:

Οι εικόνες και τα επιστημονικά δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της πτήσης προσφέρουν ένα δελεαστικό προοίμιο για την τροχιακή φάση του BepiColombo, όπου θα βοηθήσουν στην επίλυση των εξαιρετικών μυστηρίων του Ερμή.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!