Australian Geographic Nature Photographer of the Year 2024: ΦΟ-ΒΕ-ΡΕΣ εικόνες από τη φύση της Αυστραλίας!


Australian Geographic Nature Photographer of the Year 2024: ΦΟ-ΒΕ-ΡΕΣ εικόνες από τη φύση της Αυστραλίας!

Μια εντυπωσιακή εικόνα με drone που αποτυπώνει δύο φάλαινες καμπούρες να χρησιμοποιούν τη μέθοδο «bubble-net feeding» κέρδισε το κορυφαίο βραβείο στον διαγωνισμό Australian Geographic Nature Photographer of the Year 2024, που διοργανώνεται στο South Australian Museum.

Η νικήτρια φωτογραφία, με τίτλο “Bubble-net”, τραβήχτηκε από τον φωτογράφο και διοργανωτή εκδρομών από τη Δυτική Αυστραλία, Scott Portelli, κατά τη διάρκεια μιας ναυτικής αποστολής στην Ανταρκτική πέρυσι.

Η μέθοδος bubble-net feeding είναι μια συνεργατική στρατηγική κυνηγιού που χρησιμοποιούν οι φάλαινες καμπούρες (Megaptera novaeangliae). Ενώ οι φάλαινες περιβάλλουν ένα κοπάδι μικρών ψαριών, συνεργάζονται για να αποπροσανατολίσουν και να εγκλωβίσουν τα ψάρια σε ένα «δίχτυ» από φυσαλίδες. Μια φάλαινα θα εκπέμψει έναν ήχο, και τότε όλες θα κολυμπήσουν προς τα πάνω με ανοιχτά στόματα, προκειμένου να τραφούν με τα παγιδευμένα ψάρια.

Ο Portelli βρισκόταν πάνω σε ένα μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος 60 ποδιών όταν τράβηξε τη νικητήρια εικόνα. «Ήταν μια μέρα που ο καιρός άλλαζε μεταξύ συννεφιάς και χιονόπτωσης. Κάθισα και παρακολούθησα αυτές τις φάλαινες να χρησιμοποιούν τη μέθοδο bubble-net για περίπου έξι ώρες, αλλά η αποτύπωση της στιγμής που σπάνε την επιφάνεια απαιτούσε επιμονή και σωστό συγχρονισμό.»

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι φάλαινες ανέπτυξαν αυτή τη μέθοδο τροφοδοσίας μετά την καταδίωξή τους έως σχεδόν την εξαφάνιση, επιτρέποντας σε όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές να τραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ως συνολικός νικητής, ο Portelli λαμβάνει χρηματικό βραβείο ύψους $10,000 και ένα ταξιδιωτικό βραβείο που προσφέρθηκε γενναιόδωρα από την Coral Expeditions. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Portelli κερδίζει τον διαγωνισμό, καθώς είχε επίσης κερδίσει το βραβείο το 2021 με μια εικόνα του σπάνιου δράκου της θάλασσας Leafy, που είχε τραβήξει στην Δεύτερη Κοιλάδα της Νότιας Αυστραλίας.

Ακολουθεί μία επιλογή από τις εικόνες που διακρίθηκαν:

Αστροφωτογραφία, Brody Gamble, Northern Territory

Οι λόφοι από ψαμμίτη της κοιλάδας του Ουράνιου Τόξου, ή Wurre όπως είναι γνωστό στους ανθρώπους του Arrernte, μαγεύουν κάτω από το φως των αστεριών. Ξαπλωμένος σε κόκκινη άμμο κάτω από καθαρό ουρανό, δοκίμασα την πρώτη μου εικόνα μονοπατιού με αστέρια και είμαι περήφανος για το πώς μπόρεσα να αναπαραστήσω αυτό το ιερό μέρος.

Απειλούμενο Είδος, Richard Robinson, Auckland

Τα νεαρά θαλάσσια λιοντάρια απολαμβάνουν ένα ρυάκι στην κορυφή του Port Ross. Τέτοια καταφύγια είναι μακριά από τους καρχαρίες, επιτρέποντας στα νεαρά ζώα να αναπτύξουν άφοβα τις κολυμβητικές τους δεξιότητες. Μόλις κατακτήσουν το νερό, τα νεαρά αρσενικά θαλάσσια λιοντάρια κολυμπούν συχνά μέχρι την ηπειρωτική χώρα της Νέας Ζηλανδίας, σε απόσταση τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων.

Ο αντίκτυπός μας, Matthew Bagley, Victoria

Το Unseen 22 συνδυάζει την επιστήμη και τη φύση σε μια συναρπαστική σειρά φωτογραφιών που αποκαλύπτουν τα σκουπίδια του ωκεανού που έχουν γίνει ένα νε τη Μητέρα Φύση. Ένα προσωρινό σετ κατασκευάστηκε σε μια παλίρροια ζώνη, εκμεταλλευόμενο ένα παράθυρο 30 λεπτών με βέλτιστες παλιρροϊκές αλλαγές και συνθήκες. Η χρήση φασμάτων φωτός βραχέων κυμάτων, η φωτογραφία μεγάλης έκθεσης και η ασυνήθιστη διαδικασία ελεύθερης κατάδυσης στο σκοτάδι με φακούς χειρός εισάγει οράματα που κατά τα άλλα είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι για να επιδείξουν τη ζωή με τρόπο που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα το κάνουμε ποτέ. Αυτή η μοναδική προοπτική αναδεικνύει την ομορφιά και την καταστροφή που δημιουργούν οι άνθρωποι.

Τοπίο

Tanglefoot, φτελιά, Fagus (Nothofagus gunnii), όνομα και να του δώσεις, είναι το μοναδικό είδος φυλλοβόλου δέντρου της Αυστραλίας που αντέχει σε ψυχρές θερμοκρασίες. Κάθε χρόνο, τα φύλλα του περνούν από το κηρώδες πράσινο σε φλογερά κόκκινα. Μερικές φορές, αν είσαι εξαιρετικά τυχερός, μπορείς να τα δεις στη φλογερή τους μεταμόρφωση κάτω από μια κουβέρτα χιονιού.

Macro, Adam Javorčík, Banskobystricky

Οι αράχνες του γένους Deinophis έχουν τα μεγαλύτερα μάτια από όλα τα αρθρόποδα. Οι φωτοϋποδοχείς τους είναι 2.000 φορές πιο ευαίσθητοι στο φως από εκείνους των ανθρώπων. Βασιζόμενοι στην καλά ανεπτυγμένη όρασή τους, έχουν αναπτύξει μια ασυνήθιστη στρατηγική κυνηγιού. Ρίχνουν τους ιστούς τους στο θήραμα που περνά ή πετά από κάτω τους.

Μονόχρωμη, Beth Baker, Δυτική Αυστραλία

Καθώς εξελίσσομαι ως φωτογράφος, εμπνέομαι από το περιβάλλον μου, οραματιζόμενος μεταφορές που αντικατοπτρίζουν τα παγκόσμια γεγονότα. Αυτή η φωτογραφία καταρράκτη σε σεπία τόνους χρησιμοποιεί αργή ταχύτητα κλείστρου για να δημιουργήσει ένα «κουρτίνα» που αποκαλύπτει το φως μέσα από το σκοτάδι. Παρά το χάος και τις συζητήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, η ελπίδα μου παραμένει: το φως θα επικρατήσει μέσα από την ομορφιά.

Junior, Maya Hughes, Νότια Αυστραλία

Ένα ηλιόλουστο απόγευμα στις αρχές του χειμώνα, οι Αυστραλοί πελεκάνοι ισορροπούσαν πάνω σε βράχους από γρανίτη στο Encounter Bay. Καθώς περιποιούνταν και τέντωναν τα πανίσχυρα φτερά και πόδια τους με χάρη, αποτύπωσα κοντινά τους πλάνα. Η σύνθεσή μου επικεντρώθηκε στα λεπτεπίλεπτα φτερά του κεφαλιού και του λαιμού τους, με μια μικρή ματιά στο ράμφος, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη κομψότητά τους.

Εναέριες, Tim Burgess, Australian Capital Territory

Κάθε χρόνο, οι φάλαινες καμπούρες μεταναστεύουν νότια σε ρηχά νερά κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας, ένα θέαμα που δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει. Ενώ παρακολουθούσαμε αυτήν την ενήλικη φάλαινα από απόσταση, δημιούργησε το πιο απίστευτο απόκοσμο σχήμα φτερών αγγέλου καθώς έπεσε πίσω στον Ειρηνικό.

Ζώα στη φύση,  Wayne Sorensen, Queensland

Ένας μοναχικός αυτοκρατορικός πιγκουίνος στον πάγο στο νότιο τμήμα της Θάλασσας Ρος της Ανταρκτικής. Βρήκαμε αυτό το υπέροχο πουλί καθώς αναδύθηκε από τη θάλασσα, σταματώντας να στρώσει τα φτερά του. Οι συνθήκες ήταν ακραίες, με το χιόνι να στροβιλίζεται με ανέμους 50 κόμβων και θερμοκρασία -20°C.

Περισσότερες φοβερές φωτογραφίες του διαγωνισμού θα δείτε εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!