Ένας Λαμπερός Βάτραχος σε Ένα Λαμπερό Μανιτάρι Κερδίζει τον Science Photo Competition 2024


Ένας Λαμπερός Βάτραχος σε Ένα Λαμπερό Μανιτάρι Κερδίζει τον Science Photo Competition 2024

Μια φωτογραφία ενός βιοφθορίζοντος βατράχου καθισμένου πάνω σε ένα βιοφωσφορίζον μανιτάρι κέρδισε το Βραβείο Κοινού στον Science Photo Competition Beaker Street 2024 που πραγματοποιήθηκε στην Τασμανία.

Το μπλε φως στα μάτια και στο σώμα του βατράχου συμβαίνει λόγω της χημικής επιφάνειάς του που απορροφά φως σε ένα μήκος κύματος και το επανεκπέμπει σε άλλο. Ο βάτραχος κάθεται πάνω σε ένα μανιτάρι σε σχήμα χωνιού, γνωστό ως «μανιτάρι-φάντασμα», το οποίο βγάζει βιοφωσφορίζον φως τη νύχτα.

Ο φωτογράφος Toby Schrapel ανακάλυψε τους δύο λαμπερούς οργανισμούς σε μια φυτεία πεύκων στην Τασμανία, ενώ έψαχνε για ένα σπάνιο μανιτάρι. Ο ίδιος δήλωσε: «Όταν τους είδα μαζί, σκέφτηκα ότι αυτή είναι η ευκαιρία μου να καταγράψω κάτι μαγικό.»

Συνολικά ψήφισαν 1000 άτομα.

Το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής απονεμήθηκε στην Andrea Williamson για τη φωτογραφία της με τα έμβρυα του απειλούμενου κόκκινου ψαριού “Red Handfish”.

Glimpse into the endangered red handfish’s unique beginnings
Andrea Williamson
Η επιτυχής ανάπτυξη εμβρύων του Red Handfish (Thymichthys politus) σε αιχμαλωσία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες διατήρησης που ηγείται η Ομάδα Διατήρησης του Red Handfish στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Σπουδών. Αποδεικνύει την αφοσίωση και την εξειδίκευση της ομάδας διατήρησης και προσφέρει ελπίδα για το μέλλον αυτού του δυσδιάκριτου είδους. Δεδομένης της επισφαλούς κατάστασης του πληθυσμού του Red Handfish, με λιγότερα από 100 ενήλικα άτομα να απομένουν σε δύο μικρούς υφάλους στη νοτιοανατολική Τασμανία, οι προσπάθειες διατήρησής τους σε αιχμαλωσία είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους.

Ο διαγωνισμός Science Photo Competition Beaker Street 2024 είναι μέρος του φεστιβάλ Beaker Street – μιας εβδομαδιαίας γιορτής της επιστήμης που λαμβάνει χώρα κάθε Αύγουστο στην Τασμανία.

Ας δούμε μερικούς από τους φιναλίστ.

Eddies of Time
Deon Scanlon
Οι ρωγμές και τα σχισίματα σε αυτό το κάποτε μεγαλοπρεπές Snow Peppermint (Eucalyptus coccifera) αφηγούνται τις προκλήσεις της ζωής σε υψόμετρο. Η πάλη για την ανάπτυξη και την επιβίωση σε ένα τέτοιο οικοσύστημα, που έληξε λόγω φωτιάς, πάγου ή απλώς του χρόνου, απεικονίζεται στους στροβίλους του χρόνου που έχουν χαράξει την επιφάνεια αυτού του γερασμένου ξύλου στην κορυφή του φρουρού της Χομπάρτ, kunanyi/Mt Wellington. Όπως αντλούσε από το άγονο περιβάλλον γύρω του στη διάρκεια της ζωής του, αυτό το εμβληματικό δέντρο της Τασμανίας έδωσε πίσω στο σύστημα που το ανέθρεψε, μέσα από τον θάνατό του. Και έτσι συνεχίζεται ο κύκλος…
Reviving Giants: Hope for Tasmania’s Kelp Forests
Paula Andrea Ruiz Ruiz
Αυτή η φωτογραφία αναδεικνύει την αφοσίωση των θαλάσσιων οικολόγων από το Ινστιτούτο Θαλάσσιων και Ανταρκτικών Σπουδών, καθώς σπέρνουν γιγάντιο φύκι, Macrocystis pyrifera, σε διάφορες τοποθεσίες κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής της Τασμανίας. Οι προσπάθειές τους φέρνουν ελπίδα για τη βιοποικιλότητα της περιοχής, καθώς τα φύκια προσφέρουν απαραίτητο καταφύγιο και τροφή σε μια ποικιλία θαλάσσιων οργανισμών.
Wave of Wonder
Kelli Miller
Η βιοφωταύγεια στο νερό προκαλείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς που ονομάζονται Noctiluca scintillans. Πρόκειται για ένα είδος μικροάλγης, γνωστό ως Δινομαστιγωτός. Το Noctiluca scintillans χρειάζεται να καταναλώνει άλλο οργανικό υλικό για να επιβιώσει, τρώγοντας μικρά πλαγκτόν και ακόμη και αυγά ψαριών. Αν και το θέαμα είναι εντυπωσιακό, η παρουσία του δεν αποτελεί καλό σημάδι, καθώς συνδέεται συχνά με ρύπανση του περιβάλλοντος.
Into the Sea of Blue
Saskia Sparshott
Το εκπληκτικό Noctiluca scintillans, γνωστό και ως “Sea Sparkle”, είναι ένα βιοφωταυγές είδος Δινομαστιγωτών που ζει σε θαλάσσια περιβάλλοντα. Όταν διαταράσσεται από τα κύματα ή άλλη κίνηση, ένα όμορφο μπλε φως γίνεται ορατό με γυμνό μάτι. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η παρουσία του Noctiluca scintillans μπορεί να εντοπιστεί από την ροζ-κόκκινη θολούρα στα νερά. Η οπτική διαφορά μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι εντυπωσιακή. Το Noctiluca scintillans έχει βρεθεί σε πολλές περιοχές της ακτογραμμής της Τασμανίας και πάντα ενθουσιάζει φωτογράφους και θεατές. Η εικόνα τραβήχτηκε στον κόλπο Waub, στο Bicheno.
Devil’s Claw
James Stone
Παρά τη φήμη τους ως τρομακτικά πλάσματα, με ισχυρές σιαγόνες και απειλητικές φωνές, τα πόδια του Τασμανιανού διαβόλου (Sarcophilus harrisii) είναι εκπληκτικά χαριτωμένα. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε ενώ ήμουν εθελοντής στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, κατά τη διάρκεια αποστολής για την παγίδευση διαβόλων, με στόχο τη μελέτη των επιπτώσεων της ασθένειας Devil Facial Tumour Disease (DFTD2).

Δείτε όλους τους φιναλίστ εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!