Curiosity Rover: Δείτε το πορτραίτο της Γης από 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά!


Curiosity Rover: Δείτε το πορτραίτο της Γης από 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά!

Δείτε μια μοναδική φωτογραφία της Γης που τράβηξε το Curiosity rover της NASA από την επιφάνεια του Άρη.

Μιλάμε για το “γνωστό” curiosity rover της NASA που εκτοξεύθηκε για τον κόκκινο πλανήτη στις 26 Νοεμβρίου 2011. Έκτοτε, αλωνίζει το έδαφος του και μας έχει χαρίσει αρκετά εντυπωσιακά πλάνα. Μια από αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η παρακάτω μοναδική φωτογραφία που τράβηξε, η οποία είναι η πρώτη φωτογραφία της Γης και του φεγγαριού Φόβος όπως φαίνεται από τον Άρη. Τραβήχτηκε χρησιμοποιώντας την κάμερα Mastcam του Curiosity η οποία καταγράφει συνήθως πανοραμικές φωτογραφίες (και βίντεο) από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Είναι μια κάμερα με ανάλυση 1,9 megapixel (1.600 x 1.200 pixels). Δείτε τη Γη από 225 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά, μαζί με το Φόβο (το μεγαλύτερο αντικείμενο στα αριστερά) το φεγγάρι του Άρη:

Η ομάδα του Curiosity αναφέρει ότι συχνά συνδυάζει πολλαπλά καρέ για να συνθέσει εικόνες με μεγαλύτερη ανάλυση. Η Mastcam του Rover διαθέτει στην ουσία δύο κάμερες, μια 34mm και μια 100mm. Ο Mark Lemmon, μέλος της ομάδας Mars Curiosity και αστρονόμος στο Space Science Institute, αναφέρει το εξής:

Η Mastcam βρίσκεται στο rover κυρίως ως κάμερα τοπίου για την τεκμηρίωση της γεωλογίας. Κυρίως τραβάει έγχρωμες φωτογραφίες, αλλά διαθέτει σύστημα αλλαγής φίλτρων για πολυφασματική απεικόνιση που βοηθά στην αξιολόγηση της σύνθεσης και της ηλιακής απεικόνισης.

Σχετικά με την εικόνα που είδατε παραπάνω που δείχνει τον Φόβο και τη Γη, ο Lemmon λέει ότι η Mastcam ξεκίνησε να τραβάει καρέ 93 δευτερόλεπτα πριν περάσει ο Φόβος από τη Γη (για αυτό φαίνεται στα αριστερά).

Οι κάμερες είχαν στόχο τη Γη και τράβηξαν πέντε φωτογραφίες με έκθεση 0,75 δευτερόλεπτα η καθεμία. Η μεσαία εικόνα αυτού του σετ ήταν η καλύτερη (χωρίς motion blur) και για αυτό χρησιμοποιήθηκε για τη σύνθεση της τελικής εικόνας.

Η Mastcam διαθέτει φακούς με διάφραγμα f/10, κάτι που δυσκολεύει τη συλλογή φωτός σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και το να τραβηχτούν εικόνες με γρήγορη έκθεση. Για την τελική εικόνα, ο Lemmon αναφέρει ότι χρησιμοποίησαν την τεχνική stacking, όπου “ένωσαν” πολλές εικόνες μαζί σε μια για καθαρότερο αποτέλεσμα, ώστε να φαίνονται λεπτομέρειες και στο έδαφος και στον ουρανό. Ο Lemmon τονίζει ότι η ομάδα ανησύχησε ότι ο ουρανός θα ήταν πολύ σκοτεινός δεδομένου ότι οι εικόνες τραβήχτηκαν μετά τη δύση του ηλίου και μετά από μια καταιγίδα σκόνης, αλλά το τελικό αποτέλεσμα τους δικαίωσε (μετά από ορισμένες διορθώσεις). Η τελική εικόνα περιλαμβάνει καρέ που τραβήχτηκαν μετά τη δύση του ήλιου αλλά και πριν, για να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες στο έδαφος και την ατμόσφαιρα.

Να αναφέρουμε ότι οι λήψεις για τη σύνθεση της τελικής εικόνας έγιναν στις 5 Σεπτεμβρίου, όπου η Γη φαινόταν στον ουρανό να βρίσκεται κοντά στο Φόβο, ένα από τα φεγγάρια του Άρη. Αυτό φυσικά ήταν αποτέλεσμα σχεδιασμού και προγραμματισμού που έκανε η ομάδα για αρκετούς μήνες πριν, ώστε να πετύχει τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Είχαμε εφεδρικές επιλογές: πέντε ημέρες αργότερα με ακόμη πιο σκοτεινές συνθήκες και πέντε ημέρες μετά κάτω από πολύ φωτεινότερους ουρανούς, όταν τα αντικείμενα μπορεί να ήταν δύσκολο να φανούν. Νομίζω ότι πήραμε τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες με διαφορά.

Ο Lemmon είπε ότι η ομάδα εμπνεύστηκε από μια από τις σπουδαιότερες διαστημικές εικόνες που έχουν καταγραφεί ποτέ, η γνωστή “Χλωμή μπλε κουκίδα” (Pale Blue Dot) του 1990. Η εικόνα που τραβήχτηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1990 από το σκάφος Voyager 1 της NASA, δείχνει τη Γη από 6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Η φωτογραφία λήφθηκε μετά από αίτημα που υπέβαλλε στη NASA ο Carl Sagan. Έτσι, το Voyager 1 καθώς εγκατέλειπε το ηλιακό μας σύστημα, έστρεψε για μια τελευταία φορά τις κάμερες προς τη Γη, τραβώντας τη φωτογραφία όπου ο πλανήτης μας φαίνεται αμυδρά μέσα στο αχανές διάστημα:

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!