Κατεβάστε Φωτογραφίες της Γης των 470mp, σε Πραγματικό Χρόνο, Κάθε 10 Λεπτά!


Κατεβάστε Φωτογραφίες της Γης των 470mp, σε Πραγματικό Χρόνο, Κάθε 10 Λεπτά!

Σε άρθρο του Petapixel αποκαλύπτεται ότι κάθε 10 λεπτά, μπορούμε να κατεβάσουμε νέες, εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες της Γης, μέσω του δορυφόρου GOES-East της NOAA.

Η Ιστορία των Δορυφόρων GOES

Τα GOES (Geostationary Operational Environmental Satellites) είναι γνωστοί για την παροχή υψηλής ανάλυσης εικόνων της Γης και την παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών. Η NOAA (Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ), η υπεύθυνη υπηρεσία για τους δορυφόρους αυτούς, διαχειρίζεται τη σειρά GOES-R, η οποία έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο προηγμένες λύσεις για την παρακολούθηση του καιρού και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Ο πρώτος δορυφόρος αυτής της σειράς, ο GOES-R, εκτοξεύθηκε το 2016 και μετονομάστηκε σε GOES-16, λειτουργώντας σήμερα ως GOES East. Ακολούθησαν οι εκτοξεύσεις των GOES-17 το 2018 (εφεδρικός σε τροχιά) και GOES-18 το 2022, ο οποίος λειτουργεί ως GOES West. Η σειρά αυτή θα ολοκληρωθεί το 2024 με την εκτόξευση του GOES-U, κλείνοντας ένα κεφάλαιο στην ιστορία της γεωστατικής παρακολούθησης του πλανήτη μας.

Πώς Λειτουργούν οι Δορυφόροι GOES

Οι δορυφόροι αυτοί βρίσκονται σε τροχιά, 22.236 μίλια πάνω από τον Ισημερινό, δηλαδή κινούνται με ταχύτητα ίση με αυτήν της περιστροφής της Γης. Αυτό τους επιτρέπει να παραμένουν συνεχώς σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία, προσφέροντας αδιάκοπη κάλυψη των περιοχών που επιτηρούν. Η σημασία αυτής της ικανότητας έγκειται στη συνεχή παρακολούθηση και καταγραφή των μετεωρολογικών συνθηκών και άλλων περιβαλλοντικών παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο.

Οι δορυφόροι αυτοί δεν είναι μόνο υπεύθυνοι για την καταγραφή εικόνων, αλλά και για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας, την υγρασία και την καταγραφή της δραστηριότητας κεραυνών. Επίσης, οι πληροφορίες τους διατίθενται δωρεάν στο κοινό, επιτρέποντας στους χρήστες να περιηγηθούν και να κατεβάσουν υψηλής ανάλυσης εικόνες και δεδομένα.

Οι Φωτογραφίες του GOES-East

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι ο δορυφόρος GOES-East (GOES-16), από τον οποίο προέρχεται η φωτογραφία που εντοπίστηκε τυχαία στο Reddit. Αυτή η φωτογραφία, όπως και όλες οι υπόλοιπες, είναι εξαιρετικά λεπτομερείς, προσφέροντας ανάλυση 21.696 x 21.696 pixels. Οι εικόνες αυτές είναι διαθέσιμες σε δύο μορφές: JPEG και TIFF, με τις JPEG να έχουν μέγεθος περίπου 40MB, ενώ οι TIFF ξεπερνούν τα 375MB. Η τεράστια αυτή ανάλυση επιτρέπει στον χρήστη να μελετήσει ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες στον πλανήτη, όπως καταιγίδες, νεφώσεις ή ακόμη και τις διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Οι εικόνες που καταγράφονται κατά τη διάρκεια της ημέρας αποδίδονται με φυσικά χρώματα (GeoColor), ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας οι εικόνες συλλέγονται με τη χρήση πολυφασματικού υπέρυθρου φωτός (IR). Εκτός από τις στατικές εικόνες, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθήσουν και κινούμενες λούπες των τελευταίων δύο ωρών, οι οποίες επίσης ενημερώνονται κάθε 10 λεπτά, δίνοντας μια δυναμική εικόνα του τι συμβαίνει στον πλανήτη σε πραγματικό χρόνο.

Εναλλακτικές Πηγές Δορυφορικών Εικόνων

Η NOAA δεν είναι ο μόνος φορέας που παρέχει πρόσβαση σε δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης. Το 2023, παρουσιάστηκε ο δορυφόρος Meteosat Third Generation Imager-1 (MTG-I1) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), ο οποίος καλύπτει περιοχές πάνω από την Αφρική, την Ευρώπη και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Αν και η κάλυψη του MTG-I1 περιορίζεται σε αυτές τις περιοχές, προσφέρει μια εξαιρετική εναλλακτική για την παρακολούθηση του καιρού και των περιβαλλοντικών συνθηκών.

Γιατί Έχουν Σημασία Αυτές οι Εικόνες

Οι εικόνες που λαμβάνονται από δορυφόρους όπως οι GOES και MTG δεν είναι απλώς εντυπωσιακά οπτικά ερεθίσματα· αποτελούν ζωτικής σημασίας εργαλεία για την επιστήμη και την κατανόηση του πλανήτη μας. Οι εικόνες αυτές χρησιμοποιούνται από μετεωρολόγους για την πρόβλεψη του καιρού, από ερευνητές για τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής, αλλά και από το κοινό για να έχει μια καλύτερη αίσθηση της καθημερινής αλληλεπίδρασής μας με τη Γη.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, η δυνατότητα λήψης τέτοιων εικόνων σε πραγματικό χρόνο και η πρόσβαση σε λεπτομερή δεδομένα θα ενισχύσει την ικανότητά μας να κατανοήσουμε και να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας.

Μπορείτε να εξερευνήσετε και να κατεβάσετε τις φωτογραφίες της Γης, πάνω από την Αμερική, από εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!