pttl.gr

Μήπως οι AI εικόνες φαγητού φαίνονται πιο “νόστιμες” από τις αληθινές φωτογραφίες;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι άνθρωποι θεωρούν πιο ελκυστικές τις AI εικόνες φαγητού από ότι τις πραγματικές φωτογραφίες.

Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Quality and Preference και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον (μήπως και ανησυχία;). Οι συμμετέχοντες της έρευνας κλήθηκαν να αναγνωρίσουν εάν οι εικόνες των τροφίμων που έβλεπαν είχαν δημιουργηθεί μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI) και κυρίως πόσο ελκυστικές ή “νόστιμες” βρήκαν αυτές τις εικόνες. Για τη συγκεκριμένη διαδικασία, τους έδειξαν εικόνες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και αληθινές φωτογραφίες φαγητού και τους ζητήθηκε η γνώμη σχετικά με το ποίες από αυτές θεωρούσαν ότι είναι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης και ποιες πραγματικές. Πρόκειται για 2 πειράματα που έγιναν διαδικτυακά.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης φάνηκαν πιο ελκυστικές στους συμμετέχοντες της έρευνας. Ωστόσο, όταν τους αποκάλυψαν ποίες ακριβώς ήταν οι εικόνες τεχνητής νοημοσύνης και τις εξέτασαν ξανά, ο ενθουσιασμός τους μετριάστηκε σημαντικά σε σχέση με την αρχική αντίδραση. Η αποκάλυψη δηλαδή ότι μια εικόνα φαγητού ήταν αποτέλεσμα πραγματικής φωτογράφισης ενίσχυε σημαντικά την ελκυστικότητα και την απήχησή της. Σύμφωνα με το πείραμα, το ζητούμενο ήταν να μελετηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι καταναλωτές διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ των εικόνων και το πώς αντιδρούν σε αυτές, υπογραμμίζοντας το ρόλο που έχει καταφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στη διαμόρφωση της αντίληψης των καταναλωτών.

Προφανώς, κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αντιδρά με το δικό του τρόπο, συνεπώς δεν είναι εύκολο να παγιωθεί ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα από μεμονωμένες έρευνες ή πειράματα. Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τον παράγοντα ψυχολογία (του κάθε ανθρώπου) που παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς ερμηνεύει μια εικόνα φαγητού. Πάντως, στον τομέα φωτογραφίας φαγητού η τεχνητή νοημοσύνη έχει κάνει άλματα. Να αναφέρουμε το παράδειγμα του Lunchbox το οποίο βγήκε πέρυσι και είναι το πρώτο λογισμικό παραγωγής φωτογραφιών φαγητού μέσω τεχνητής νοημοσύνης, αντικαθιστώντας στην ουσία τους φωτογράφους. Διαβάστε εδώ περισσότερα για αυτό.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον σημείο της συγκεκριμένης μελέτης είναι η προειδοποίηση ενάντια στη χρήση εικόνων φαγητού που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης, λέγοντας ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος επιδείνωσης του φαινομένου “οπτικής πείνας” (visual hunger). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι AI εικόνες φαγητού μπορούν ενδεχομένως να προτρέψουν τους καταναλωτές σε ανθυγιεινές διατροφικές συμπεριφορές όταν παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές ή “νόστιμες” (δηλαδή να επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας μέσω του τρόπου παρουσίασης των φαγητών).

Φυσικά, τίθεται και το ερώτημα περί αντικατάστασης φωτογράφων φαγητού. Η λήψη φωτογραφιών φαγητού από επαγγελματία φωτογράφο, είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία, ιδιαίτερα για εστιατόρια πολυτελείας. Απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία αλλά και στυλίστα φαγητού για βέλτιστα αποτελέσματα. Όταν όμως ένα εστιατόριο έχει στα χέρια του ένα δωρεάν εργαλείο όπως το Lunchbox που αναφέραμε πιο πάνω, τότε γιατί να προσλάβει έναν επαγγελματία φωτογράφο την ώρα που μπορεί να δημιουργήσει τις επιθυμητές εικόνες δωρεάν και άμεσα;

Τροφή για σκέψη!

(Η κεντρική εικόνα του άρθρου είναι από το Wikipedia)

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version