Έρευνα: Η δουλειά του ελεύθερου επαγγελματία φωτορεπόρτερ δεν είναι βιώσιμη!


Έρευνα: Η δουλειά του ελεύθερου επαγγελματία φωτορεπόρτερ δεν είναι βιώσιμη!

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε φωτορεπόρτερ, η εργασία ως ελεύθερος επαγγελματίας δεν είναι βιώσιμη.

Δύσκολα τα πράγματα στο λεγόμενο “freelancing”! Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε φωτορεπόρτερ, το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα από αυτούς πιστεύουν ότι το επάγγελμα του ελεύθερου επαγγελματία δεν είναι βιώσιμο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Rob Haggart που έχει τον λογαριασμό “aphotoeditor” στο Instagram και συμμετείχαν 48 φωτογράφοι.

Από αυτούς μόνο οι 4 είπαν ότι με τα σημερινά δεδομένα η καριέρα στο ανεξάρτητο φωτορεπορτάζ είναι βιώσιμη. Οι ερωτηθέντες στην πλειοψηφία τους αναφέρουν δυσάρεστες καταστάσεις όπως “συμβάσεις αρπαγής δικαιωμάτων” και “χαμηλά ποσοστά ανάθεσης” λέγοντας ότι πλέον το φωτορεπορτάζ είναι δύσκολο. Ένας από τους συμμετέχοντες που έχει 25 χρόνια εμπειρίας και τώρα ζει με αναπηρία δήλωσε το εξής:

Μισώ να είμαι απαισιόδοξος γιατί χρειαζόμαστε ποιοτική δημοσιογραφία τώρα περισσότερο από ποτέ, αλλά καταριέσαι για τη φτώχεια που επικρατεί στον κλάδο. Έχω θυσιάσει την οικονομική σταθερότητα και την υγεία μου για αυτή τη ζωή.

Με βάση την έρευνα, εφημερίδες όπως η Washington Post, οι New York Times και η Wall Street Journal πληρώνουν από 400 έως 500 δολάρια (ανά ημέρα). Τα ποσοστά αυτά αναφέρουν οι φωτογράφοι ότι δήθεν έμειναν στάσιμα εδώ και χρόνια, αλλά σε αυτές οι χρεώσεις δεν υπολογίζονται σημαντικές διαδικασίες όπως συναντήσεις με τη συντακτική ομάδα και εργασίες μετά την παραγωγή, όπως το μοντάζ και οι λεζάντες. Για παράδειγμα, οι New York Times πληρώνουν 450 δολάρια ημερησίως αλλά το 25% δηλαδή 113 δολάρια πάει στους φόρους, ενώ το 30% (περίπου 135 δολάρια) πάει στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, σύμφωνα με τον Rob Haggart που έκανε την έρευνα.

Στην έρευνα γίνεται σύγκριση με έναν φωτογράφο των The New York Times που ανήκει στο προσωπικό (όχι ελεύθερο επαγγελματία), ο οποίος έχει ετήσιο μισθό περίπου 120.000 δολάρια. Σε αυτό αν προστεθούν και τα παρεχόμενα προνόμια όπως παροχές συνταξιοδότησης, ασφάλιση υγείας, εταιρικό αυτοκίνητο και φωτογραφικό εξοπλισμό, το ετήσιο ποσό φτάνει τα 200.000 δολάρια. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να εργάζονται 445 ημέρες το χρόνο με απολαβές 450 δολάρια ημερησίως για να επιτύχουν αυτό το νούμερο, αλλά ο χρόνος έχει 365 μέρες δυστυχώς, συν τα ποσοστά που κόβονται από ένα τέτοιο ποσό που αναφέραμε παραπάνω. Ένας εκ τους ερωτηθέντες φωτορεπόρτερ της έρευνας που έχει εμπειρία 8 χρόνων δήλωσε το εξής:

Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι μας ζητείται να καλύψουμε ιστορίες θυμάτων, κατάχρησης εξουσίας, ανθρώπων που αγωνίζονται και υποφέρουν. Ωστόσο, θα δημοσίευε ποτέ η εφημερίδα μας μια είδηση ​​για το πώς εκμεταλλεύεται τους ελεύθερους επαγγελματίες της; Δε νομίζω.

Πείτε μας τη γνώμη σας για το θέμα. Στη χώρα μας πώς βλέπετε τα πράγματα στον κλάδο;

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photojournalism

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!