Η NASA καταγράφει για πρώτη φορά ακτίνες του ήλιου στον Άρη!


Η NASA καταγράφει για πρώτη φορά ακτίνες του ήλιου στον Άρη!

Το ροβερ Curiosity της NASA, απαθανάτισε για πρώτη φορά τις ακτίνες του ήλιου μέσα από τα σύννεφα, κατά το ηλιοβασίλεμα στον Άρη.

Νέες εντυπωσιακές εικόνες από την επιφάνεια του Άρη για πρώτη φορά από τη NASA. Από το 2012 μέχρι σήμερα, το Curiosity μάς έχει χαρίσει απίθανες εικόνες αποκαλύπτοντας πολλές λεπτομέρειες για την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Δείτε για παράδειγμα τα σύννεφα που απαθανάτισε αμέσως μετά από ένα ηλιοβασίλεμα το 2021:

Δείτε περισσότερα εδώ. Ο Άρης διαθέτει μια πολύ αραιή ατμόσφαιρα που συχνά πλημμυρίζει από σκόνη, επομένως είναι αρκετά σπάνιο να εμφανιστούν ορατές ακτίνες του ήλιου να λάμπουν. Οι νέες φωτογραφίες που τράβηξε το ροβερ της NASA είναι από τις στις 6 Φεβρουαρίου. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται ακτίνες του ήλιου και φαίνονται καθαρά στον Άρη (γνωστές και ως crepuscular rays: οι κρηπιδικές ακτίνες είναι ηλιαχτίδες που προέρχονται όταν ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον ορίζοντα, κατά την περίοδο του λυκόφωτος). Η παρακάτω εικόνα που στάλθηκε στη Γη για παράδειγμα, είναι ένα πανόραμα αποτελούμενο από 28 διαφορετικές εικόνες. Η NASA λέει ότι η εικόνα έχει υποστεί κάποια επεξεργασία για να τονίσει τα κυριότερα σημεία. Δείτε:

Η NASA αναφέρει το εξής:

Ενώ τα περισσότερα σύννεφα του Άρη αιωρούνται μέχρι περίπου τα 60 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος και αποτελούνται από πάγο νερού, τα σύννεφα στις τελευταίες εικόνες φαίνεται να βρίσκονται σε υψηλότερο υψόμετρο, όπου είναι ιδιαίτερα κρύα η θερμοκρασία. Αυτό υποδηλώνει ότι αυτά τα σύννεφα είναι φτιαγμένα από πάγο διοξειδίου του άνθρακα ή ξηρό πάγο.

Αυτές οι απεικονίσεις και οι τελευταίες μελέτες του curiosity, παρέχουν στη NASA σημαντικές πληροφορίες για να κατανοήσει καλύτερα τον καιρό στον Άρη. Όπως και στη Γη, κοιτάζοντας πότε (και πού) σχηματίζονται τα σύννεφα, οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν λεπτομέρειες για την ατμόσφαιρα, τις θερμοκρασίες αλλά και τους ανέμους του Άρη που είναι ένα συχνό φαινόμενο. Εκτός όμως από τις ακτίνες του ήλιου, λίγο νωρίτερα (στις 27 Ιανουαρίου) το curiosity απαθανάτισε εντυπωσιακά πολύχρωμα σύννεφα τα οποία θυμίζουν σχήμα φτερού:

Σύμφωνα με τον Mark Lemmon, επιστήμονα της ατμόσφαιρας από το Ινστιτούτο Διαστημικής Επιστήμης στο Boulder του Κολοράντο, αυτό οφείλεται στο φαινόμενο του ιριδισμού (iridescence), ενός οπτικού φαινομένου της ανάλυσης του λευκού φωτός (του Ήλιου στη συγκεκριμένη περίπτωση) πάνω σε διάφορες επιφάνειες, όπως τα σύννεφα στη φωτογραφία αυτή. Ο Lemmon αναφέρει το εξής:

Όπου βλέπουμε ιριδισμό, σημαίνει ότι τα μεγέθη σωματιδίων ενός σύννεφου, είναι πανομοιότυπα με τα γειτονικά σωματίδια σε κάθε μέρος του σύννεφου. Βλέποντας τις χρωματικές μεταβάσεις, βλέπουμε το μέγεθος των σωματιδίων να αλλάζει μέσα στο σύννεφο. Αυτό μας δίνει πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το σύννεφο και πώς τα σωματίδια του αλλάζουν μέγεθος με την πάροδο του χρόνου.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!