Έρευνα αποκαλύπτει ότι η απόλυση φωτορεπόρτερ μειώνει την ποιότητα των εικόνων που δημοσιεύονται


Έρευνα αποκαλύπτει ότι η απόλυση φωτορεπόρτερ μειώνει την ποιότητα των εικόνων που δημοσιεύονται

Τα τελευταία χρόνια ακούμε όλο και περισσότερο ότι εφημερίδες και περιοδικά απολύουν το φωτογραφικό τους προσωπικό, δηλαδή τους φωτορεπόρτερ τους.

Ως επαγγελματίες φωτογράφοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτή η επιλογή οδηγεί στην μείωση της ποιότητας των φωτογραφιών που βλέπουμε στις συγκεκριμένες εκδόσεις, κάτι που επιβεβαιώνει φυσικά και η έρευνα με τίτλο “Does Photojournalism Matter? News Image Content and Presentation in the Middletown (NY) Times Herald-Record Before and After Layoffs of the Photojournalism Staff” (Είναι σημαντικό το φωτορεπορτάζ; Οι εικόνες ειδήσεων και η παρουσίαση τους στη Middletown (NY) Times Herald-Record πριν και μετά τις απολύσεις των φωτορεπόρτερ).

Την έρευνα διεξήγαγαν οι Tara M. Mortensen και Peter J. Gade των Πανεπιστημίων South Carolina Columbia και Oklahoma των Η.Π.Α., οι οποίοι θέλησαν να δουν τα αποτελέσματα στην ποιότητα των φωτογραφιών που δημοσίευε η εφημερίδα Times Herald-Record της Middletown (Νέα Υόρκη), μετά την απόλυση όλων των φωτορεπόρτερ της, το 2013.

Οι δύο ερευνητές σύγκριναν τις εικόνες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα πριν το 2013 και μετά το 2013, μεταξύ των οποίων 488 φωτογραφίες πριν την διάλυση του φωτογραφικού τμήματος, έναντι 409 φωτογραφιών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν μετά το 2013, με πηγή διάφορα μεγάλα πρακτορεία φωτογράφων, ερασιτέχνες φωτογράφους ή άλλες πηγές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, το ποσοστό των φωτογραφιών που δημοσιεύονται, από μη επαγγελματίες, σκαρφάλωσε από το 19% στο 33%, σε μία περίοδο 6 μηνών πριν και μετά την απόλυση των φωτορεπόρτερ της εφημερίδας.

Κάθε φωτογραφία κατηγοριοποιήθηκε σε τέσσερις κατηγορίες:
Informational – φωτογραφίες που προσφέρουν πληροφορίες αλλά χάνουν σε συναίσθημα και δημιουργικότητα
Graphically appealing – φωτογραφίες που έγιναν από γωνία ή προοπτική που τις κάνει ενδιαφέρουσες
Emotionally appealing – φωτογραφίες που αποκαλύπτουν την ανθρώπινη πλευρά των θεμάτων
Intimate – φωτογραφίες που καταφέρνουν να έχουν μία σύνδεση με τον θεατή

Σύμφωνα με τα παραπάνω οι ερευνητές βρήκαν ότι ΚΑΜΙΑ από τις φωτογραφίες που έγιναν από μη επαγγελματίες φωτογράφους – φωτορεπόρτερ δεν μπόρεσε να φτάσει στο επίπεδο της σύνδεσης με τους θεατές (κατηγορία Intimate), ενώ το 82.2% των εικόνων των μη επαγγελματιών ήταν απλά φωτογραφίες που παρείχαν πληροφορίες, χωρίς καμία δημιουργικότητα ή πρόκληση συναισθήματος.

Αντίθετα σχεδόν 2.5 φορές πιο πολύ, οι εικόνες επαγγελματιών φωτορεπόρτερ βρισκόταν στην κατηγορία Emotional (25.4%), αποκαλύπτοντας την ανθρώπινη πλευρά των θεμάτων που κάλυπταν, σε μία κατηγορία που οι φωτογραφίες μη επαγγελματιών έπιασαν μόλις το 10.3%.

Επιπλέον οι φωτογραφίες των επαγγελματιών φωτορεπόρτερ κατέγραφαν συντριπτικά περισσότερο, δράση και συγκρούσεις.

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόνο όσες φωτογραφίες προέρχονταν από επαγγελματίες φωτογράφους δημοσιεύονταν σε σχετικά μεγάλο μέγεθος, σε σχέση με τις εικόνες μη επαγγελματιών, οι οποίες δημοσιεύονταν σε μικρότερο μέγεθος.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journalism & Mass Communication Quarterly, έκδοση της Association for Education in Journalism and Mass Communication (AEJMC) και αποδεικνύει ότι τα μέσα που επιλέγουν να μην βασιστούν και στο δικό τους φωτογραφικό τμήμα, δημοσιεύουν εικόνες χαμηλότερης ποιότητας και με μικρότερο αντίκτυπο στους αναγνώστες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Photojournalism photojournalist
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!