Οι πρώτες εικόνες του ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου Euclid είναι γεγονός!


Οι πρώτες εικόνες του ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου Euclid είναι γεγονός!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), έστειλε τις πρώτες του φωτογραφίες προτού φτάσει στην τελική τροχιά του.

Η ανθρωπότητα έχει βαλθεί να βρει απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα του σύμπαντος! Η φιλόδοξη αποστολή Euclid (Ευκλείδης) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εκτοξεύθηκε 1 Ιουλίου 2023 με πύραυλο της Space X από τη Φλόριντα.

Η αποστολή έχει σκοπό να παρέχει πολύτιμες νέες πληροφορίες σχετικά με τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια στο σύμπαν. Οι πρώτες δοκιμαστικές εικόνες του Euclid στάλθηκαν πίσω στη Γη, καθώς το διαστημικό τηλεσκόπιο πλησιάζει στην τελική του τροχιά, αποδεικνύοντας πως όλα τα συστήματα δουλεύουν όπως πρέπει.

Οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν χάρη στα 2 συστήματα απεικόνισης που διαθέτει το διαστημικό τηλεσκόπιο: το VISible instrument (VIS) και το Near-Infrared Spectrometer and Photometer (NISP). Στις εικόνες βλέπουμε ένα χάος από άστρα, γαλαξίες, νεφελώματα και άλλα αντικείμενα. Να αναφέρουμε ότι αυτές οι εικόνες πάρθηκαν στο πλαίσιο του τεσταρίσματος των οργάνων του τηλεσκοπίου, για να διαπιστωθεί ότι όλα λειτουργούν ομαλά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το όργανο απεικόνισης VISible instrument (VIS), περιλαμβάνει 36 αισθητήρες CCD που καταγράφουν 609 megapixel δεδομένων. Όσο για το όργανο Near-Infrared Spectrometer and Photometer (NISP), διαθέτει 16 επεξεργαστές και μπορεί να καταγράφει δεδομένα 64 megapixel, ενώ λειτουργεί σε μήκη κύματος κοντά στο υπέρυθρο φάσμα (Near-Infrared).

Ο επιστήμονας Frank Grupp του Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE) και του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian αναφέρει το εξής:

Μετά από 16 χρόνια δουλειάς για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, είμαστε περήφανοι που το τηλεσκόπιο ανοίγει τώρα τα μάτια του και κοιτάζει το διάστημα.

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid θα περάσει τα 6 πρώτα χρόνια της επίσημης λειτουργίας του παρατηρώντας το 1/3 του ουρανού, φτάνοντας έως και 10 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Σκοπός είναι να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα για τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος και για τη σύστασή του. Οι εικόνες που θα καταγραφούν μόλις φτάσει στην τελική τροχιά του 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, θα έχουν μεγαλύτερη έκθεση η οποία θα εξασφαλίζει καλύτερη ευκρίνεια. Οι πρώτες επίσημες εικόνες αναμένονται τον Οκτώβριο, μετά από ένα τρίμηνο δοκιμών. Το τηλεσκόπιο θα είναι σε θέση μελλοντικά να παρατηρήσει δισεκατομμύρια γαλαξίες για να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο 3D χάρτη του ουρανού μέχρι σήμερα.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!