pttl.gr

Αυτή είναι η πρώτη εικόνα ενός συστήματος πολλαπλών πλανητών γύρω από ένα αστέρι που μοιάζει με τον ήλιο!

This image, captured by the SPHERE instrument on ESO’s Very Large Telescope, shows the star TYC 8998-760-1 accompanied by two giant exoplanets, TYC 8998-760-1b and TYC 8998-760-1c. This is the first time astronomers have directly observed more than one planet orbiting a star similar to the Sun. The two planets are visible as two bright dots in the centre (TYC 8998-760-1b) and bottom right (TYC 8998-760-1c) of the frame. Other bright dots, which are background stars, are visible in the image as well. By taking different images at different times, the team were able to distinguish these planets from the background stars.    The image was captured by blocking the light from the young, Sun-like star (top-left of centre) using a coronagraph, which allows for the fainter planets to be detected. The bright and dark rings we see on the star’s image are optical artefacts.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας του Imaging πλέον έχουμε σπουδαίες πρωτιές για την ανθρωπότητα κυρίως στην φωτογράφιση του διαστήματος και των σωμάτων του.

Το ESO Telescope, δηλαδή το  European Southern Observatory’s Very Large Telescope (ESO’s VLT) κατάφερε να βγάλει την πρώτη εικόνα ενός νεαρού αστεριού που μοιάζει με τον ήλιο και συνοδεύεται από δύο γιγάντιους εξωπλανήτες. Οι εικόνες των συστημάτων με πολλαπλούς εξωπλανήτες είναι εξαιρετικά σπάνιες και – μέχρι τώρα – οι αστρονόμοι δεν είχαν παρατηρήσει άμεσα περισσότερους από έναν πλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον Ήλιο. Οι παρατηρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν πώς οι πλανήτες σχηματίστηκαν και εξελίχθηκαν γύρω από τον Ήλιο μας.

Όπως διαβάζουμε στην ανακοίνωση της ESO:

Πριν από λίγες εβδομάδες, το ESO αποκάλυψε ότι ένα πλανητικό σύστημα γεννήθηκε σε μια νέα, εκπληκτική εικόνα VLT. Τώρα, το ίδιο τηλεσκόπιο, χρησιμοποιώντας το ίδιο όργανο, έχει λάβει την πρώτη άμεση εικόνα ενός πλανητικού συστήματος γύρω από ένα αστέρι όπως ο Ήλιος μας, που βρίσκεται περίπου 300 έτη φωτός μακριά και είναι γνωστό ως TYC 8998-760-1.

Οι δύο γίγαντες αερίου περιστρέφονται γύρω από το αστέρι τους σε αποστάσεις 160 και περίπου 320 φορές την απόσταση της Γης-Ήλιου. Αυτό τοποθετεί αυτούς τους πλανήτες πολύ πιο μακριά από το αστέρι τους από ότι ο Δίας ή ο Κρόνος, επίσης δύο γίγαντες αερίου, είναι από τον Ήλιο. Βρίσκονται μόνο 5 και 10 φορές την απόσταση της Γης-Ήλιου, αντίστοιχα. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι δύο εξωπλανήτες είναι πολύ βαρύτεροι από αυτούς στο Ηλιακό μας Σύστημα, με τον εσωτερικό πλανήτη να έχει 14 φορές τη μάζα του Δία και τον εξωτερικό 6 φορές.

Αυτές οι εικόνες ήταν δυνατές χάρη στην υψηλή απόδοση του οργάνου SPHERE στο VLT του ESO στην έρημο Atacama της Χιλής. Το SPHERE μπλοκάρει το έντονο φως από το αστέρι χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται coronagraph, επιτρέποντας την προβολή των πολύ πιο αχνών πλανητών. Ενώ οι παλαιότεροι πλανήτες, όπως αυτοί στο Ηλιακό μας Σύστημα, είναι πολύ δροσεροί για να βρεθούν με αυτήν την τεχνική, οι νέοι πλανήτες είναι πιο ζεστοί και έτσι λάμπουν φωτεινότερα στο υπέρυθρο φως. Με τη λήψη αρκετών εικόνων τον τελευταίο χρόνο, καθώς και με τη χρήση παλαιότερων δεδομένων από το 2017, η ερευνητική ομάδα επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλανήτες αποτελούν μέρος του συστήματος του αστεριού.

Στην φωτογραφία οι δύο πλανήτες είναι ορατοί ως δύο φωτεινές κουκκίδες στο κέντρο (TYC 8998-760-1b) και κάτω δεξιά (TYC 8998-760-1c) του πλαισίου. Στην εικόνα εμφανίζονται και άλλες φωτεινές κουκίδες, οι οποίες είναι αστέρια φόντου. Λαμβάνοντας διαφορετικές εικόνες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, η ομάδα μπόρεσε να διακρίνει αυτούς τους πλανήτες από τα αστέρια του φόντου.

Αυτή η ανακάλυψη είναι ένα στιγμιότυπο ενός περιβάλλοντος που μοιάζει πολύ με το Ηλιακό μας Σύστημα, αλλά σε πολύ νωρίτερο στάδιο της εξέλιξής του

λέει ο Alexander Bohn, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Leiden στις Κάτω Χώρες, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.

Παρόλο που οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει έμμεσα χιλιάδες πλανήτες στον γαλαξία μας, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των εξωπλανητών έχει απεικονιστεί άμεσα. Οι άμεσες παρατηρήσεις είναι σημαντικές στην αναζήτηση για περιβάλλοντα που μπορούν να υποστηρίξουν τη ζωή.

λέει ο συν-συγγραφέας Matthew Kenworthy, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Leiden
Exit mobile version