Flickr & Smugmug: Μαζί στη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της φωτογραφίας


Flickr & Smugmug: Μαζί στη διατήρηση της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της φωτογραφίας

Η SmugMug και το Flickr ένωσαν τις δυνάμεις τους για άλλη μια φορά, ώστε να προσπαθήσουν για την προώθηση και τη διατήρηση της φωτογραφίας στο διαδίκτυο.

Έτσι λοιπόν, ξεκίνησαν το Flickr Foundation, ένα νέο μη κερδοσκοπικό ίδρυμα αφιερωμένο στη διατήρηση δισεκατομμυρίων ιστορικών και πολιτιστικά σημαντικών φωτογραφιών. Το Flickr και η SmugMug θέλουν να τις διατηρήσουν “ασφαλείς, υγιείς και προσβάσιμες για τις μελλοντικές γενιές”, ώστε να έχουν όλοι εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτές.

“Στο SmugMug + Flickr, πιστεύουμε ότι η φωτογραφία είναι μια απίστευτα σημαντική οπτική καταγραφή της ιστορίας μας”, λέει ο Ben MacAskill, COO της SmugMug και του Flickr. “Αλλά ως πολίτες, δεν έχουμε σχεδόν αρκετή πρόσβαση στη δική μας φωτογραφική ιστορία. Το Ίδρυμα Flickr δεσμεύεται ρητά για να το αλλάξει αυτό”.

Η ιδέα βρέθηκε στην πραγματικότητα το 2008, αφού πρόκειται για το Flickr Commons, την ιδέα του σχεδιαστή του Flickr George Oates. Ήθελε να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που θα βοηθούσε τα πολιτιστικά ιδρύματα του κόσμου να μοιράζονται τις φωτογραφικές τους συλλογές, και ξεκίνησε σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Το πρόγραμμα Commons ξεκίνησε με δύο στόχους”, λέει ο Oates. “Πρώτον, να αυξήσει την έκθεση στο καταπληκτικό περιεχόμενο που βρίσκεται σήμερα στις δημόσιες συλλογές των πολιτιστικών ιδρυμάτων σε όλο τον κόσμο και, δεύτερον, να διευκολύνει τη συλλογή γνώσεων σχετικά με αυτές τις συλλογές, με την ελπίδα ότι οι πληροφορίες αυτές θα ανατροφοδοτούν τους καταλόγους, καθιστώντας τους πλουσιότερους και ευκολότερους στην αναζήτηση”.

Το Flickr έχει περάσει πολλά την τελευταία δεκαετία περίπου. Άλλαξε ιδιοκτήτες αφού, η SmugMug το απέκτησε από τη Yahoo, το 2018.

Σήμερα, μπορείτε να βρείτε μια σημαντικά μεγάλη συλλογή εικόνων ιστορικής σημασίας, από διάφορους φορείς όπου και τις παραχώρησαν, όπως το Smithsonian, η Βρετανική Βιβλιοθήκη, η NASA, η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου και πολλοί άλλοι.

“Σε μεγάλο βαθμό οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Oates για αυτή τη συλλογή. Έχοντας αποχωρήσει από το Flickr χρόνια νωρίτερα, επέστρεψε το 2020 για να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του The Commons, αφού η συμμετοχή είχε μειωθεί”, σημειώνει το SmugMug.

“Επικοινώνησα με τον George με δύο ερωτήσεις”, λέει ο Don MacAskill, διευθύνων σύμβουλος στο SmugMug και το Flickr. “Πώς μοιάζει ένα λαμπρό μέλλον για τα Commons και πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι που θα έχει αξία για τους οργανισμούς-μέλη και το οικοσύστημα της ανοιχτής κουλτούρας”.

Ο Oates βρήκε τη λύση της δημιουργίας ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος που θα λειτουργεί παράλληλα με την φωτογραφική κοινότητα. Ο στόχος του είναι να διατηρήσει τη φωτογραφία στο διαδίκτυο για τα επόμενα εκατό χρόνια. Λέει ότι η πρόταση εγκρίθηκε σχεδόν εν μία νυκτί.

“Η αποστολή του ιδρύματος είναι να διασφαλίσει ότι το Flickr θα διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές”, λέει ο Oates.

Το Ίδρυμα Flickr αναπτύσσει προγράμματα σε τέσσερις σημαντικούς τομείς της πολιτιστικής διατήρησης: Flickr Commons, κινητικότητα περιεχομένου, δημιουργική αρχειοθέτηση και προώθηση νέων επιμελητών. Μέσω αυτών των προσπαθειών, το Ίδρυμα στοχεύει να διατηρήσει, να επεκτείνει και να φροντίσει τον πλούτο των ιστορικών εικόνων στο Flickr.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

flickr SmugMug

Πηγή:

DIYPhotography

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!