James Webb: Απαθανάτισε ένα εντυπωσιακό αντικείμενο που μοιάζει με Πιγκουίνο και αυγό!


James Webb: Απαθανάτισε ένα εντυπωσιακό αντικείμενο που μοιάζει με Πιγκουίνο και αυγό!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε ένα ζεύγος γαλαξιών με ονομασία Arp 142 που μοιάζει με ένα Πιγκουίνο και ένα αυγό.

Στις 12 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από την παρουσίαση των πρώτων εικόνων από το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Σε αυτό το διάστημα, το Webb έχει ανακαλύψει τους πιο μακρινούς γαλαξίες που γνωρίζουμε ως τώρα και έχει αποκαλύψει πολλές πληροφορίες για το πρώιμο Σύμπαν, ενώ έχει “κρυφοκοιτάξει” και μελετήσει τις ατμόσφαιρες μακρινών πλανητών. Πέρα από αυτά, μας έχει χαρίσει φυσικά και απίστευτες εικόνες. Για τον εορτασμό των 2 χρόνων του Webb, οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια νέα εντυπωσιακή εικόνα που απαθανάτισε το τηλεσκόπιο η οποία δείχνει ένα ζεύγος γαλαξιών που μοιάζουν σαν ένα Πιγκουίνο και ένα αυγό. Δείτε την εικόνα και θα καταλάβετε γιατί:

Η νέα εικόνα του JWST δείχνει 2 αλληλεπιδρώντες γαλαξίες που βρίσκονται περίπου 326 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Ύδρας. Οι 2 τους, συνθέτουν ένα ενιαίο αντικείμενο που ονομάζεται Arp 142. Στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί το εν λόγω αντικείμενο αλλά ποτέ με τόση λεπτομέρεια όσο τώρα χάρη στο James Webb. Για τη συγκεκριμένη λήψη, συνδυάστηκαν δεδομένα από το όργανο απεικόνισης NIRCam (Near-Infrared Camera) που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα και το MIRI (Mid-Infrared Instrument) που καταγράφει στο μέσο υπέρυθρο φάσμα. Ο Mark Clampin, διευθυντής του Τμήματος Αστροφυσικής στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον δήλωσε το εξής:

Σε μόλις δύο χρόνια, το JWST άλλαξε την άποψή μας για το σύμπαν, επιτρέποντας νέες επιστημονικές ανακαλύψεις παγκόσμιας κλάσης. Το JWST παρέχει πληροφορίες για μακροχρόνια μυστήρια για το πρώιμο σύμπαν και εγκαινιάζει μια νέα εποχή μελέτης μακρινών κόσμων, ενώ μας χαρίζει εικόνες που εμπνέουν ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και θέτει νέες συναρπαστικές ερωτήσεις στην αστρονομία. Δεν ήταν ποτέ πιο εφικτό να εξερευνήσουμε κάθε όψη του σύμπαντος.

Ο γαλαξίας που μοιάζει με σχήμα πιγκουίνου, είναι ένας “κακοσχηματισμένος” σπειροειδής γαλαξίας που ονομάζεται NGC 2936, ενώ ο μικρότερος γαλαξίας που μοιάζει με αυγό στα αριστερά, είναι ο γαλαξίας NGC 2937. Ο ένας από τον άλλον απέχουν απόσταση περίπου 100.000 έτη φωτός. Η αλληλεπίδραση μεταξύ τους ξεκίνησε μεταξύ 25 και 75 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι δύο γαλαξίες πέρασαν για πρώτη φορά ο ένας δίπλα στον άλλο, διαταράσσοντας το σπειροειδές σχήμα του NGC 2936. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αλληλεπίδραση συνεχίζεται και μελλοντικά θα συγκρουστούν και θα συγχωνευτούν σε ένα μεγαλύτερο ενιαίο γαλαξία.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!