James Webb: Το διαστημικό τηλεσκόπιο κατέγραψε τη δραστηριότητα ενός νεογέννητου αστεριού!


James Webb: Το διαστημικό τηλεσκόπιο κατέγραψε τη δραστηριότητα ενός νεογέννητου αστεριού!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε ένα νεογέννητο άστρο που εκτοξεύει πίδακες αστρικής ύλης από τους πόλους του.

Άλλη μια εκπληκτική φωτογραφία του διαστημικού τηλεσκοπίου. Αυτή τη φορά απαθανατίζει το φαινόμενο όπου ένα νεογέννητο άστρο εκτοξεύει φωτεινά χρωματιστά νέφη εξαιρετικά θερμού, ιονισμένου αερίου και σκόνης από τους πόλους του. Το James Webb προσφέρει μέσω αυτής της απεικόνισης μια ιδέα για το πώς μπορεί να έμοιαζε ο ήλιος μας πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, όταν σχηματίστηκε για πρώτη φορά. Το αντικείμενο ονομάζεται Herbig-Haro 211 και βρίσκεται 1.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Περσέα. Το νεοσύστατο αστέρι εξακολουθεί να συγκεντρώνει μάζα, και έτσι περιβάλλεται από ένα σκοτεινό σύννεφο κοσμικής σκόνης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ιονισμένο αέριο από τα νέα αστέρια όπως στην περίπτωση αυτή, μπορεί να συγκρουστεί με την παλαιότερη σκόνη και τις μάζες αέριου που βρίσκονται στην περιοχή δημιουργώντας ένα ωστικό κύμα. Η εικόνα λήφθηκε χάρη στην κάμερα του τηλεσκοπίου που καταγράφει εικόνες στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα (Near Infrared Camera, εν συντομία NIRCam). Το νεογέννητο άστρο όμως δε διακρίνεται στην εικόνα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να πρόκειται για ένα διπλό αστέρα (Binary Star) που πιθανότατα αποκαλύπτει πώς ήταν ο ήλιος μας όταν είχε ηλικία μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια (με μόλις το 8% της τρέχουσας μάζας του). Όσο για τους διπλούς αστέρες, είναι αστέρες οι οποίοι λόγω της βαρύτητάς τους, περιστρέφονται γύρω από ένα κοινό κέντρο μάζας. Ο μεγαλύτερος αστέρας ονομάζεται πρωτεύοντας (ή κύριος) ενώ ο άλλος (συνήθως μικρότερος) ονομάζεται συνοδός ή δευτερεύων αστέρας.

Μελετώντας δεδομένα για από το αντικείμενο Herbig-Haro 211, οι ερευνητές συνειδητοποίησαν ότι οι πίδακες από νεαρά αστέρια είναι πολύ πιο αργοί και πλουσιότεροι σε μόρια όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το μονοξείδιο του πυριτίου και το μοριακό υδρογόνο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα ωστικά κύματα που περιβάλλουν το νεαρό αστέρι (ή διπλό αστέρα) δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρά για να “τεμαχίσουν” τα μόρια των εκτοξευμένων πιδάκων σε μεμονωμένα άτομα. Το Herbig-Haro 211 ανήκει σε μια ομάδα αντικειμένων που εξελίσσονται γρήγορα, με τις μάζες αερίων να εξαφανίζονται μόνο λίγα χρόνια μετά την ανίχνευση του.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Space
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!