James Webb: Δείτε εκπληκτικές εικόνες από τα απομεινάρια έκρηξης σουπερνόβα!


James Webb: Δείτε εκπληκτικές εικόνες από τα απομεινάρια έκρηξης σουπερνόβα!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε τα απομεινάρια της έκρηξης σουπερνόβα Κασσιόπη Α (Cas A).

Εκπληκτικές εικόνες για μια ακόμη φορά από το τεχνολογικό θαύμα που ακούει στο όνομα James Webb! Αυτή τη φορά απαθανάτισε τα απομεινάρια μια ισχυρής έκρηξης σουπερνόβα (στον Γαλαξία μας) στον αστερισμό της Κασσιόπης. Το συγκεκριμένο αντικείμενο ονομάζεται Κασσιόπη Α (Cas A) και βρίσκεται περίπου 11.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Τα απομεινάρια της πανίσχυρης έκρηξης εκτείνονται σε εύρος περίπου 10 ετών φωτός. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκρηξη συνέβη πριν από 340 χρόνια, ενώ υπολογίζεται ότι το φως από την έκρηξη του σουπερνόβα έφτασε για πρώτη φορά στη Γη τη δεκαετία του 1690. Για τη νέα λήψη του Webb, χρησιμοποιήθηκε η κάμερα NIRCam που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα:

Νωρίτερα φέτος, είχε καταγραφεί και με το όργανο απεικόνισης MIRI (Mid-Infrared-Instrument) του τηλεσκοπίου που καταγράφει στο μέσο υπέρυθρο φάσμα. Δείτε τις 2 εκδοχές μαζί:

Ο Danny Milisavljevic, επιστήμονας του Πανεπιστημίου Purdue αναφέρει το εξής:

Με την απεικόνιση της κάμερας NIRCam του Webb, μπορούμε τώρα να δούμε πώς το ετοιμοθάνατο αστέρι διαλύθηκε εντελώς όταν εξερράγη, αφήνοντας πίσω δομές που μοιάζουν με μικροσκοπικά θραύσματα γυαλιού. Είναι πραγματικά απίστευτο μετά από τόσα χρόνια μελέτης του αντικειμένου Cas A να μπορούμε να αναλύσουμε τώρα αυτές τις λεπτομέρειες, που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς εξερράγη αυτό το αστέρι.

Τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά στην εικόνα είναι οι φωτεινές πορτοκαλί και ροζ δομές στο εσωτερικό μέρος. Αυτές οι δομές αποτελούνται από στοιχεία όπως το θείο, το οξυγόνο, το αργό και το νέο, που εκτοξεύονται από το ίδιο το αστέρι. Μέσα σε αυτό το αέριο είναι ενσωματωμένο ένα μείγμα σκόνης και μορίων που τελικά θα σχηματίσουν νέα αστέρια και πλανητικά συστήματα. Κάθε νέο στοιχείο για την Κασσιόπη Α βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις λεπτομέρειες σχετικά με το πότε αλλά και πώς εκρήγνυνται τα μεγάλα αρχαία άστρα. Στο εξωτερικό μέρος παρατηρούνται ορισμένες δομές αερίου που μοιάζουν με τις δομές που σχηματίζει ο καπνός μιας φωτιάς.

Οι εκρήξεις αυτές πιστεύεται ότι σκόρπισαν στο Διάστημα βαριά στοιχεία του περιοδικού πίνακα από το οξυγόνο μέχρι το ουράνιο. Στοιχεία τα οποία παράγονται από τις ισχυρές θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στους πυρήνες των άστρων όταν εκρήγνυνται. Ανάμεσα τους είναι και στοιχεία όπως το οξυγόνο και ο άνθρακας που αποτέλεσαν δομικά υλικά για την παρουσία της ζωής στη Γη. Δεδομένης μάλιστα της αφθονίας τους στο Σύμπαν ίσως έχουν συμβάλει στην εμφάνιση της ζωής και σε άλλους κόσμους.

Οι νέες εικόνες παρέχουν στους αστρονόμους μια ολοκληρωμένη άποψη του υπολείμματος σουπερνόβα Cas A. Τα δεδομένα που θα αναλύσουν θα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση των πολύπλοκων φυσικών διεργασιών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων. Επίσης, πιθανότατα θα οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις σχετικά με την εξέλιξη των άστρων και τον σχηματισμό νέων αστέρων και πλανητών.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!