James Webb: Νέα εικόνα ενός ιδιαίτερα φωτεινού γαλαξία!


James Webb: Νέα εικόνα ενός ιδιαίτερα φωτεινού γαλαξία!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε έναν ιδιαίτερο σπειροειδή γαλαξία με ονομασία Messier 106.

Αυτή τη φορά, το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο μας χαρίζει μια εντυπωσιακή εικόνα του γαλαξία Messier 106, γνωστός και ως NGC 4258. Πρόκειται για ένα σπειροειδή γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 23 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς στον αστερισμό Canes Venatici (Θηρευτικοί Κύνες). Είναι ένας από τους φωτεινότερους και κοντινότερους σπειροειδείς γαλαξίες (σε σχέση με τον δικό μας) και αξίζει να τονίσουμε ότι έχουν παρατηρηθεί 2 εκρήξεις σουπερνόβα σε αυτόν (το 1981 και το 2014).

Στην καρδιά του γαλαξία (όπως στους περισσότερους σπειροειδείς γαλαξίες) βρίσκεται μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, αλλά η συγκεκριμένη είναι ιδιαίτερα ενεργή καθότι “καταβροχθίζει” διαρκώς υλικό. Η νέα εικόνα του James Webb τραβήχτηκε στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα μέσω του οργάνου απεικόνισης NIRCam (Near Infrared Camera). Αυτή η παρατήρηση αποτελεί μέρος ενός ειδικού προγράμματος για τη μελέτη του ενεργού πυρήνα του γαλαξία Messier 106. Σε αυτή την περιοχή κυριαρχεί το φως που εκπέμπεται από τη σκόνη και το αέριο που κινούνται σπειροειδώς προς τη μαύρη τρύπα, τα οποία στη συνέχεια θερμαίνονται και εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία.

Οι μπλε περιοχές στην εικόνα υποδηλώνουν αστρική σκόνη η οποία βρίσκεται διάσπαρτη σε όλο τον γαλαξία, ενώ το πορτοκαλί χρώμα υποδηλώνει θερμότερη σκόνη. Οι πιο έντονες κόκκινες αποχρώσεις αντιπροσωπεύουν ψυχρότερα στρώματα σκόνης, ενώ οι γαλαζοπράσινες και κίτρινες αποχρώσεις κοντά στο κέντρο της εικόνας απεικονίζουν ποικίλες κατανομές αερίων. Σε αντίθεση με τους περισσότερους γαλαξίες, ο Messier 106 διαθέτει 2 επιπλέον βραχίονες οι οποίοι δεν είναι αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι (είναι ορατοί μόνο στα ραδιοκύματα και στα μήκη κύματος των ακτίνων Χ) και αποτελούνται από θερμό αέριο αντί για αστέρια.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, αυτοί οι επιπλέον βραχίονες προκύπτουν από τη δραστηριότητα της μαύρης τρύπας στο κέντρο του Messier 106. Πιθανότατα προκαλούνται από εκροή υλικού που παράγεται από τη βίαιη ανάδευση αερίου γύρω από τη μαύρη τρύπα, δημιουργώντας ένα φαινόμενο ανάλογο με ένα κύμα που σκάει από τον ωκεανό όταν προσκρούει σε βράχο κοντά στην ακτή. Παρατηρήσεις όπως αυτή, θα βοηθήσουν τους αστρονόμους να κατανοήσουν καλύτερα σημαντικές γαλαξιακές διεργασίες όπως ο σχηματισμός άστρων και η περαιτέρω κατανόηση μιας μαύρης τρύπας, με απώτερο σκοπό την κατανόηση της φύσης και την ιστορία του σύμπαντος.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!