pttl.gr

James Webb: Δείτε νέες εικόνες από το νεφέλωμα του Ωρίωνα!

Το James Webb απαθανάτισε εντυπωσιακές περιοχές από το νεφέλωμα του Ωρίωνα αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες για τους επιστήμονες.

Πιο συγκεκριμένα, το πανίσχυρο τηλεσκόπιο “ζούμαρε” σε 3 περιοχές του νεφελώματος του Ωρίωνα στις οποίες σχηματίζονται νέα άστρα. Αρχικά, να αναφέρουμε ότι το Νεφέλωμα του Ωρίωνα (γνωστό και ως M42: Messier 42) απέχει 1.500 έτη φωτός από τη Γη και είναι η πλησιέστερη περιοχή σχηματισμού τεράστιων άστρων και για αυτό οι επιστήμονες το μελετούν εδώ και πολλά χρόνια. Το James Webb τηλεσκόπιο “ζούμαρε” σε περιοχές του κάτω αριστερού τεταρτημορίου του νεφελώματος που ονομάζεται “The Orion Bar”.

Οι εικόνες θα δώσουν ένα νέο “θησαυρό” από πολύτιμα δεδομένα που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εμβαθύνουν στις χαοτικές συνθήκες που σχετίζονται με τον σχηματισμό νέων άστρων. Ο ερευνητής και αστροφυσικός του Western University Els Peeters αναφέρει το εξής:

Αυτές οι εικόνες έχουν τόση απίστευτη λεπτομέρεια που θα τις εξετάζουμε για πολλά χρόνια ακόμα. Τα δεδομένα είναι εκπληκτικά και θα χρησιμεύσουν ως σημεία αναφοράς για την αστροφυσική έρευνα για τις επόμενες δεκαετίες.

Πώς όμως γεννιούνται νέα άστρα; Οι τεράστιες ποσότητες διάχυτης ύλης του νεφελώματος σε μορφή αερίων και σκόνης, καταρρέουν υπό τη βαρύτητά τους και συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν νέους αστέρες με ολόκληρα πλανητικά συστήματα γύρω τους. Στις περιοχές αυτές οι επιστήμονες θα μπορούν να παρατηρήσουν κάθε στάδιο σχηματισμού νέων άστρων και αστρικών συστημάτων. Δείτε τη βορειοανατολική περιοχή της καρδιάς του νεφελώματος του Ωρίωνα:

Στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, ο βομβαρδισμός ακτινοβολίας δημιουργεί δομές όπως η “ζώνη του Ωρίωνα” (The Orion Bar που αναφέραμε πιο πάνω), η οποία είναι η άκρη μιας μεγάλης φυσαλίδας που φιλοξενεί μερικά από τα τεράστια άστρα που τροφοδοτούν το νεφέλωμα. Ο Emile Habart από το Πανεπιστήμιο Paris-Saclay δήλωσε το εξής:

Οι εντυπωσιακές δομικές λεπτομέρειες σε αυτές τις εικόνες αποκαλύπτουν μια πιο περίπλοκη δομή από ότι πιστεύαμε αρχικά, με το αέριο και τη σκόνη να κάνουν την ανάλυση λίγο πιο δύσκολη. Οι νέες εικόνες του Webb μας επιτρέπουν να μπορούμε να διαχωρίσουμε καλά αυτές τις περιοχές και να αποκαλύψουμε ότι η άκρη του Orion Bar είναι πολύ απότομη, σαν ένας τεράστιος τοίχος όπως προβλέπεται από τις θεωρίες ως τώρα.

Δείτε μια ακόμη εικόνα από τη “ζώνη του Ωρίωνα” (The Orion Bar) η οποία δείχνει μια περιοχή που βομβαρδίζεται από την ακτινοβολία των καυτών νεαρών άστρων:

Οι νέες παρατηρήσεις του JWST επιτρέπουν στους ερευνητές να δουν τη δομή της ζώνης του Ωρίωνα με εκπληκτική λεπτομέρεια, ώστε να μπορέσουν να προσδιορίσουν πώς η χημική της σύνθεση ποικίλλει σε αυτήν. Αυτό είναι δυνατό επειδή τα χημικά στοιχεία απορροφούν και εκπέμπουν φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος. Αυτή η διαδικασία αφήνει τα “δακτυλικά της αποτυπώματα” στο φάσμα του φωτός που διέρχεται από αέριο και σκόνη τα οποία μπορεί να συλλάβει το James Webb. Οι αστρονόμοι θα μπορέσουν έτσι να δουν τον τρόπο με τον οποίο η θερμοκρασία, η πυκνότητα και η ισχύς του πεδίου ακτινοβολίας αυτών των περιοχών αλλάζουν.

Μέχρι τώρα, δεν μπορούσε να εξηγηθεί η προέλευση της απότομης διακύμανση των εκπομπών από τη σκόνη στη ζώνη του Ωρίωνα. Η νέα έρευνα στην οποία οι νέες εικόνες του Webb είναι καθοριστικής σημασίας, αποκάλυψε ότι αυτή η διακύμανση ήταν το αποτέλεσμα μιας καταστροφικής διαδικασίας στη ζώνη του Ωρίωνα από ακτινοβολία η οποία προήλθε από τεράστια νεαρά άστρα. Δείτε μια ακόμη εικόνα του Webb που δείχνει τη βορειοανατολική περιοχή του Σμήνους του Τραπεζιού (Trapezium Cluster) στην καρδιά του Νεφελώματος του Ωρίωνα:

Τα δεδομένα του JWST έδειξαν ξεκάθαρα την εξασθένηση της ακτινοβολίας από τη σκόνη αερίων και την αποτελεσματική καταστροφή των μικρότερων σωματιδίων σκόνης ως την υποκείμενη αιτία για αυτές τις διακυμάνσεις που δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε ως τώρα. Ένα άλλο σημαντικό συστατικό που μελετούν οι επιστήμονες είναι ο άνθρακας. Οι εκπομπές αερίων από το νεφέλωμα που προέρχονται από μεγάλα μόρια διαθέτουν άνθρακα και ονομάζονται “πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες” (polycyclic aromatic hydrocarbons, τα αρχικά PAHs).

Επειδή η μόνη ζωή στον κόσμο που γνωρίζουμε είναι βασισμένη στον άνθρακα, η μελέτη των PAHs είναι εξαιρετικά σημαντική που σχετίζεται με την κατανόηση μας για την ύπαρξη ζωής σε πλανήτες που σχηματίζονται γύρω από νεαρά άστρα. Οι εκπομπές των μορίων PAHs είναι φωτεινές και το JWST μπορεί να τις συλλάβει για περαιτέρω μελέτη. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία διασπά μικρότερα μόρια άνθρακα ενώ τα μεγαλύτερα μόρια έχουν αλλάξει τις εκπομπές τους. Αυτά τα φαινόμενα φαίνονται σε διαφορετικά άκρα του νεφελώματος του Ωρίωνα. Η χρήση μηχανικής εκμάθησης για την αξιολόγηση των PAHs αποκάλυψε ότι ακόμη και όταν το υπεριώδες φως δε διασπά αυτά τα μόρια, μπορεί να προκαλέσει αλλαγή της δομής τους.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version