pttl.gr

James Webb: Περίεργα σχήματα ανιχνεύθηκαν στον πλανήτη Δία!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε περίεργες δομές στην ατμόσφαιρα του Δία πάνω από τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα.

Αστρονόμοι εντόπισαν ασυνήθιστα λαμπερά σχήματα στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb! Τα συγκεκριμένα σχήματα εντοπίστηκαν πάνω από την περίφημη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα (great red spot), μια περιοχή υψηλών πιέσεων στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία, που συντηρεί μια τεράστια θύελλα, τη μεγαλύτερη σε ολόκληρο το Ηλιακό Σύστημα. Πρακτικά είναι μια τεράστια καταιγίδα, μεγαλύτερη από τη Γη και έχει ηλικία τουλάχιστον 300 χρόνια. Αρχικά η περιοχή αυτή θεωρήθηκε αδιάφορη από τους επιστήμονες, αλλά τελικά αποδείχθηκε πολύ σημαντική, τόσο σημαντική όσο και το βόρειο σέλας της Γης σύμφωνα με τον Henrik Melin από το Πανεπιστήμιο του Leicester στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα χαρακτηριστικά αυτά σχήματα που εντοπίστηκαν μέσω του Webb εμφανίζονται ως τόξα, ζώνες και κηλίδες ιονισμένου υδρογόνου στην ιονόσφαιρα, αποκαλύπτοντας ότι ο πλανήτης έχει μια πιο πολύπλοκη και δυναμική ατμόσφαιρα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα. Για τη νέα λήψη των στοιχείων αυτών, το Webb χρησιμοποίησε μια μίξη των οργάνων απεικόνισης NIRCam (Near-Infrared Camera) που καταγράφει στο κοντινό υπέρυθρο φάσμα και MIRI (Mid-Infrared Instrument) που καταγράφει στο μέσο υπέρυθρο φάσμα. Οι εικόνες δείχνουν ότι το ιονισμένο υδρογόνο (H3+) εκπέμπει μια αμυδρή υπέρυθρη λάμψη, η οποία ήταν δύσκολο να μελετηθεί μέχρι τώρα. Προηγουμένως, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι αυτή η λάμψη ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένη επειδή ο Δίας δέχεται ελάχιστη ηλιακή ακτινοβολία σε σύγκριση με τη Γη.

Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι οι περίπλοκες αυτές δομές σχηματίζονται από διαφορετικές συγκεντρώσεις ιονισμένου υδρογόνου (H3+), γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο και άλλες δυνάμεις στην περιοχή όπως τα βαρυτικά κύματα τα οποία ξεκινούν βαθιά στην ατμόσφαιρα γύρω από τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, ταξιδεύουν προς τα πάνω και επηρεάζουν την ανώτερη ατμοσφαιρική δομή, υποδεικνύοντας πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Φυσικά, για την πλήρη κατανόηση αυτών των ευρημάτων απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά η ανακάλυψη αυτών των ιδιαίτερων σχημάτων αμφισβητεί ορισμένες θεωρίες σχετικά με την ιονόσφαιρα του Δία. Η νέα πολυπλοκότητα στην ατμόσφαιρα του Δία υποδηλώνει ότι παρόμοιες αλληλεπιδράσεις θα μπορούσαν να συμβούν και σε άλλους γιγάντιους πλανήτες.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version