pttl.gr

James Webb: Το τηλεσκόπιο έγινε μάρτυρας μιας γαλαξιακής σύγκρουσης!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε τη σύγκρουση μεταξύ 2 γαλαξιών σε απόσταση 465 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη.

Το κολοσσιαίο αυτό αντικείμενο ονομάζεται Arp 107 και πρόκειται για συγχώνευση μεταξύ ενός μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία και ενός μικρότερου ελλειπτικού γαλαξία περίπου 465 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας στον αστερισμό του Μικρού Λέοντα (Leo Minor). Οι γαλαξιακές συγκρούσεις διαρκούν ακόμη και εκατοντάδες εκατομμύρια έτη μέχρι να ολοκληρωθούν. Οι δύο γαλαξίες δηλαδή, πλησιάζουν και διέρχονται ο ένας μέσα από τον άλλο ξανά και ξανά, σε ένα είδος γαλαξιακού “χορού”, που στρεβλώνει όλο και πιο πολύ τη δομή τους εξαιτίας της αμοιβαίας τους βαρύτητας. Εντέλει, συγχωνεύονται μεταξύ τους σε έναν γιγάντιο ελλειπτικό γαλαξία.

Η εντυπωσιακή λήψη έγινε χρησιμοποιώντας τις κάμερες NIRCam (Near Infrared Camera) και MIRI (Mid InfraRed Instrument) που απεικονίζουν στο κοντινό και μέσο υπέρυθρο φάσμα αντίστοιχα. Το James Webb εντόπισε μια σχεδόν διάφανη λευκή “γέφυρα” αστεριών που έχει αποσχιστεί και από τους δύο γαλαξίες. Οι περιοχές αερίου και σκόνης που σχηματίζουν αστέρια φαίνονται στην παραπάνω εικόνα με πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα. Επειδή, όμως, το φυσικό μέγεθος των άστρων είναι απειροελάχιστο σε σχέση με τις τεράστιες αποστάσεις που τα χωρίζουν, τα άστρα του ενός γαλαξία “διέρχονται” ανάμεσα από τα άστρα του άλλου, γι’ αυτό και μεμονωμένες αστρικές συγκρούσεις (εάν συμβαίνουν), είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τα γιγάντια νέφη αερίων και σκόνης που εμπεριέχουν, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις και ως εκ τούτου συγκρούονται μεταξύ τους, δίνοντας το έναυσμα για μια εκρηκτική περίοδο αστρογένεσης στο εσωτερικό τους.

Ο μεγαλύτερος γαλαξίας (στα δεξιά της εικόνας) είναι ένας γαλαξίας τύπου Seyfert (από τον Αμερικανό αστρονόμο Carl K. Seyfert). Ενεργοποιείται δηλαδή από τη γιγάντια μαύρη τρύπα που φιλοξενεί στον πυρήνα του. Έλκοντας με το βαρυτικό της πεδίο τα αέρια και τη σκόνη που την περιβάλλει, η μαύρη τρύπα σχηματίζει γύρω της έναν τεράστιο περιστρεφόμενο δίσκο αερίων και σκόνης, γνωστό ως δίσκο προσαύξησης. Οι γαλαξίες Seyfert είναι οι πιο εύκολοι ενεργοί γαλαξίες για μελέτη όταν πρόκειται για χρήση φωτός χαμηλής ενέργειας όπως το υπέρυθρο φως που χρησιμοποιεί το JWST για να παρατηρήσει το σύμπαν. Δείτε τη γαλαξιακή σύγκρουση μόνο μέσω του οργάνου απεικόνισης MIRI (Mid InfraRed Instrument) που απεικονίζει στο μέσο υπέρυθρο φάσμα:

Ο μικρότερος ελλειπτικός γαλαξίας του Arp 107 ήταν εκτός κέντρου όταν συγκρούστηκε με τον μεγαλύτερο σπειροειδή γαλαξία. Ως αποτέλεσμα, η δομή του μεγάλου σπειροειδούς γαλαξία κατάφερε να διατηρηθεί ακέραια στο μεγαλύτερο μέρος της εκτός από τους χαρακτηριστικούς σπειροειδείς βραχίονες οι οποίοι έχουν αλλοιωθεί. Σε γαλαξίες που δε σχηματίζουν ενεργά αστέρια, οι συγχωνεύσεις αυτές μπορούν να δημιουργήσουν νέες δεξαμενές αερίου που είναι τα δομικά στοιχεία του σχηματισμού νέων αστεριών, και να συμπιέσουν αυτό το αέριο στην πυκνή κατάσταση που απαιτείται για τη γέννηση αστρικών σωμάτων. Οι αστρονόμοι αναφέρουν ότι η γαλαξιακή σύγκρουση Arp 107 αναμένεται να διαρκέσει εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version