Αυτή η κάμερα καταλαβαίνει τι βλέπει και στο λέει!


Αυτή η κάμερα καταλαβαίνει τι βλέπει και στο λέει!

Η τεχνητή νοημοσύνη ΑΙ δεν είναι μία τεχνολογία κλειστή για λίγους αλλά είναι στα χέρια όσων μπορούν και θέλουν να δημιουργήσουν τα δικά τους projects.

Το site Adafruit δημιούργησε μία κάμερα με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και δίνει οδηγίες για το πως να την φτιάξουμε στο σπίτι.

Η κάμερα αναγνωρίζει το αντικείμενο που έχει μπροστά της και εμφανίζει στην οθόνη το τι είναι, ενώ ταυτόχρονα το αναφέρει και ηχητικά.

Για την δημιουργία της χρειάζεται ένα Η/Υ Raspberry Pi 4 και το σύστημα BrainCraft HAT το οποίο βασίζεται στη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, AI Machine Learning, αναγνώρισης αντικειμένων, TensorFlow Lite. Και φυσικά πολύς χρόνος για να ασχοληθείτε.

Ο χρήστης μπορεί να βάλει κάμερα με ανάλυση 8 ή 12.3 megapixels, ενώ το σύστημα μπορεί να υποστηρίξει μέχρι και σύστημα εναλλάξιμων φακών.

Ναι αλλά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία τέτοια κάμερα;

Μελλοντικά για παράδειγμα μπορεί κάποιος να ρυθμίσει την κάμερα να αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο θέμα, όπως πουλιά ή θηλαστικά και να ξεκινάει την εγγραφή βίντεο ή την λήψη φωτογραφιών μόλις το ζώο στόχος μπει στο κάδρο της.

Από την άλλη μπορεί να συνδεθεί με μία DSLR ή mirrorless και να της δίνει εντολή να κάνει εκείνη την λήψη όταν ένα συγκεκριμένο αντικείμενο αναγνωριστεί.

Αν θέλετε να φτιάξετε την συγκεκριμένη κάμερα, το project δεν θα σας στοιχίσει πολλά, με το πιο σημαντικό που θα πρέπει να ξοδέψετε να είναι ο χρόνος που θα ασχοληθείτε. Για παράδειγμα θα χρειαστείτε το Adafruit BrainCraft HAT (περίπου 40 δολάρια), το Raspberry Pi 4 (35 δολάρια), μια κάμερα (30 δολάρια και πάνω) μια 3D τυπωμένη θήκη και μερικά ακόμα εξαρτήματα.

Θα βρείτε οδηγίες για το project εδώ.

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author

Η ομάδα του pttlgr αποτελείται από φωτογράφους συντάκτες που αγαπούν την φωτογραφία και την ενημέρωση!

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!