pttl.gr

Χρειάστηκαν 13 Χρόνια για τη Δημιουργία του Μεγαλύτερου Υπέρυθρου Χάρτη του Γαλαξία μας

Αστρονόμοι που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο VISTA του European Southern Observatory (ESO) δημοσίευσαν έναν τεράστιο υπέρυθρο χάρτη του Γαλαξία, που περιλαμβάνει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια αντικείμενα.

Πρόκειται για τον πιο λεπτομερή χάρτη του είδους του που έχει δημιουργηθεί ποτέ.

Η ομάδα χρησιμοποίησε την υπέρυθρη κάμερα του VISTA, την VIRCAM, για να συλλέξει δεδομένα επί 13 χρόνια, συγκεντρώνοντας 500 terabytes δεδομένων. Το έργο αυτό είναι το μεγαλύτερο εγχείρημα που έχει γίνει με τηλεσκόπιο του ESO.

Τι είναι η VIRCAM;

Η VIRCAM είναι μια ευρείας γωνίας υπέρυθρη κάμερα, η οποία διαθέτει 67 εκατομμύρια pixels και καλύπτει 0,34 arcseconds ανά pixel. Η κάμερα ζυγίζει 3 τόνους και διαθέτει 16 ειδικούς ανιχνευτές ευαίσθητους στην υπέρυθρη ακτινοβολία από 0,9 έως 1,2 μm.

Η υπέρυθρη τεχνολογία της κάμερας επιτρέπει στους αστρονόμους να «βλέπουν» μέσα από τα νέφη σκόνης και αερίων του Γαλαξία, αποκαλύπτοντας αντικείμενα που είναι αόρατα με το ορατό φως.

Ανακαλύψεις που άλλαξαν την εικόνα του Γαλαξία

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του έργου, Dante Minniti, αστροφυσικό στο Universidad Andrés Bello της Χιλής, «Οι ανακαλύψεις που κάναμε άλλαξαν για πάντα την εικόνα του Γαλαξία μας». Το τηλεσκόπιο VISTA βρίσκεται στο Παρατηρητήριο Paranal στη Χιλή, έναν από τους καλύτερους τόπους για επίγεια τηλεσκόπια λόγω των υψηλών υψομέτρων και των ιδανικών ατμοσφαιρικών συνθηκών.

Περιοχές που χαρτογραφήθηκαν

Ο νέος χάρτης καλύπτει μια περιοχή ίση με 8.600 πανσέληνους και περιλαμβάνει 10 φορές περισσότερα αντικείμενα σε σύγκριση με έναν παρόμοιο χάρτη που δημοσιεύτηκε το 2012. Περιλαμβάνει δεδομένα για νεογέννητα αστέρια, σμήνη και άλλες δομές του Γαλαξία.

Οι παρατηρήσεις ξεκίνησαν το 2010 και περιλάμβαναν 420 νύχτες κατά τις οποίες το τηλεσκόπιο κατέγραψε τα ίδια τμήματα του ουρανού επανειλημμένα, παρέχοντας λεπτομερή δεδομένα για μια ευρεία γκάμα αντικειμένων, παρακολουθώντας τις αλλαγές στη φωτεινότητα και την κίνησή τους με την πάροδο του χρόνου.

Το μέλλον της αστρονομικής έρευνας

Ο νέος χάρτης περιλαμβάνει δεδομένα από την έρευνα VISTA Variables in the Vía Láctea (VVV) και το συνοδευτικό της πρόγραμμα, το VVV eXtended (VVVX). Αυτά τα δύο έργα έχουν ήδη οδηγήσει στη δημοσίευση πάνω από 300 επιστημονικών άρθρων.

Σύμφωνα με τον Roberto Saito, αστροφυσικό στο Universidade Federal de Santa Catarina της Βραζιλίας, «Το έργο αυτό ήταν ένα μνημειώδες επίτευγμα, δυνατό μόνο χάρη στην εξαιρετική ομάδα που μας περιέβαλλε». Το επιστημονικό έργο γύρω από τον υπέρυθρο χάρτη θα συνεχιστεί για δεκαετίες, διαμορφώνοντας ριζικά την κατανόησή μας για τον Γαλαξία και το Σύμπαν.

To project εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version