Νέα φωτογραφία του Άρη δείχνει το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού συστήματος!


Νέα φωτογραφία του Άρη δείχνει το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού συστήματος!

Το διαστημικό σκάφος 2001 Mars Odyssey κατέγραψε μια μοναδική εικόνα από το ψηλότερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα που βρίσκεται στον Άρη.

Στις 30 Ιουνίου, το διαστημικό σκάφος 2001 Mars Odyssey συμπλήρωσε 100 χιλιάδες περιφορές γύρω από τον πλανήτη Άρη! Το 2001 Mars Odyssey είναι ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη και η αποστολή του είναι να χρησιμοποιήσει όργανα φασματοσκόπισης και θερμική απεικόνιση για να ανιχνεύσει την ύπαρξη νερού ή πάγου, ώστε να μελετήσει τη γεωμορφολογία και την ακτινοβολία του πλανήτη. Τα δεδομένα που συλλέγει θα βοηθήσουν να απαντηθεί το ερώτημα αν κάποτε υπήρχε ζωή στον Άρη και να εκτιμηθεί η επικινδυνότητα της ακτινοβολίας που ενδέχεται να βιώσουν οι μελλοντικοί αστροναύτες στον Άρη. Το Mars Οdyssey εκτοξεύθηκε στις 7 Απριλίου 2001, και μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Άρη στις 24 Οκτωβρίου 2001.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Mars Odyssey χαρτογράφησε ορυκτά και πάγο σε όλη την επιφάνεια του Άρη, εντόπισε τοποθεσίες προσγείωσης για μελλοντικές αποστολές και μετέδωσε δεδομένα στη Γη από τα διαστημικά οχήματα που έστειλε η NASA στον Άρη. Μέχρι σήμερα έχει στείλει 1,4 εκατομμύρια εικόνες του κόκκινου πλανήτη και έχει μεταδώσει στη Γη 17,1 Terabits δικά του δεδομένα. Επιπλέον, αναμετέδωσε 1,33 Terabits δεδομένα διαφόρων διαστημικών οχημάτων από την επιφάνεια του Άρη.

Για να γιορτάσει τα 23 χρόνια του Mars Odyssey, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια εκπληκτική φωτογραφία που τράβηξε το διαστημικό σκάφος από το ψηλότερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα που είναι το Όρος Όλυμπος στον Άρη. Η λήψη έγινε στις 11 Μαρτίου 2024 και εκτός από την εκπληκτική απεικόνιση του ηφαιστείου, η φωτογραφία βοηθά τους επιστήμονες να μελετήσουν διαφορετικά στρώματα στην ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη, όπως σύννεφα και σκόνη.

Η πλήρης πανοραμική απεικόνιση:

Η μπλε/λευκή λωρίδα υποδηλώνει επίπεδα σκόνης, ενώ το μοβ στρώμα υποδηλώνει ένα μείγμα σκόνης και νέφους νερού και πάγου. Διακρίνεται επίσης ένα γαλαζοπράσινο στρώμα στην κορυφή που δείχνει σύννεφα νερού και πάγου που φτάνουν σε ύψος 50 χιλιομέτρων! Η βάση του μοναδικού αυτού ηφαίστειου στο Όρος Όλυμπος εκτείνεται πάνω από 600 χιλιόμετρα, ενώ η κορυφή του ηφαιστείου βρίσκεται σε ύψος 27 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια. Η εικόνα αυτή τραβήχτηκε μέσω του συστήματος απεικόνισης θερμικών εκπομπών “Thermal Emission Imaging System” (THEMIS) του Mars Odyssey. Ο διευθυντής του προγράμματος 2001 Mars Odyssey Joseph Hunt δήλωσε το εξής:

Χρειάζεται προσεκτική παρακολούθηση για να συνεχιστεί μια αποστολή τόσο πολύ, διατηρώντας παράλληλα ένα ιστορικό χρονοδιάγραμμα επιστημονικού σχεδιασμού, εκτέλεσης και καινοτόμων πρακτικών μηχανικής. Ανυπομονούμε να συλλέξουμε περισσότερα σπουδαία επιστημονικά ευρήματα τα επόμενα χρόνια.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

Mars NASA space Space Photography

Πηγή:

Techeblog Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!