Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός εξοπλίζεται με Nikon Z9 κάμερες!


Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός εξοπλίζεται με Nikon Z9 κάμερες!

Η Nikon ανακοίνωσε ότι εξόπλισε το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με Nikon Z9 κάμερες και αρκετούς Nikkor φακούς.

Σημαντικό επίτευγμα σύμφωνα με την εταιρία! Να αναφέρουμε ότι η συνεργασία της Nikon με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) έχει μακρά ιστορία που ξεκινά από το 1971 όταν χρησιμοποιήθηκε μια προσαρμοσμένη φιλμ κάμερα Nikon Photomic FTN στην αποστολή Apollo 15. Αργότερα, οι αστροναύτες χρησιμοποιούσαν για μεγάλο διάστημα DSLR κάμερες της, ενώ τα τελευταία χρόνια το πλήρωμα του σταθμού χρησιμοποιούσε κυρίως Nikon D5 και D6 μοντέλα (από το 2017). Τώρα όμως ήρθε η ώρα για mirrorless.

Nikon D5 και D6 κάμερες προσαρμοσμένες σε ειδικό θάλαμο φωτογράφισης στον ISS.

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS).

Πιο συγκεκριμένα, η Nikon λέει ότι στέλνει στον σταθμό 13 Z9 κάμερες, 15 προσαρμογείς FTZ II και πάνω από 15 φακούς Nikkor Z (συμπεριλαμβανομένων macro και σούπερ τηλεφακών). Ο εξοπλισμός εκτοξεύτηκε ήδη στις 30 Ιανουαρίου μέσω ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9 και βρίσκεται στον ISS. Η κίνηση αυτή αποτελεί ορόσημο για την ιαπωνική εταιρία φωτογραφικών μηχανών καθότι θα είναι η πρώτη mirrorless κάμερα της που χρησιμοποιείται από το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η NASA όταν άλλαξε τις κάμερες του σταθμού με (πλήρως) ψηφιακές DSLR, το πρώτο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν μια Nikon D2XS, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής “Space Shuttle Discovery and ISS” το 2007. Το παρακάτω στιγμιότυπο είναι από αυτή την αποστολή:

Όμως οι κάμερες που βρίσκονται εκεί διατρέχουν κινδύνους. Όπως εξήγησε ο αστροναύτης Don Pettit, οι αισθητήρες των καμερών “βομβαρδίζονται” με κοσμικές ακτίνες και καταστρέφονται νωρίς, συνήθως μετά από 6 μήνες χρήσης. Η Nikon αναφέρει ότι οι Z9 mirrorless που έστειλε δε φέρουν κάποια ειδική μετατροπή στο hardware. Ωστόσο, επειδή μιλάμε για διαστημικές κάμερες, η εταιρία δημιουργεί προσαρμοσμένο firmware που έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί καλύτερα τους αστροναύτες. Ένα παράδειγμα είναι η επέκταση της μείωσης του θορύβου (noise reduction) σε μεγαλύτερες ταχύτητες κλείστρου λόγω συνεχούς βομβαρδισμού από κοσμικές ακτινοβολίες. Έχουν γίνει και διάφορες αλλαγές στην ονομασία των αρχείων των διαστημικών καμερών αλλά και κάποιες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις που έχουν βελτιστοποιηθεί για τη ζωή στο εργαστήριο του ISS ή για εξωτερικές αποστολές. Έχουν γίνει επίσης αλλαγές στα πρωτόκολλα μεταφοράς αρχείων (transfer protocol) ώστε να αυξηθεί η απόδοση και να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας κατά την αποστολή εικόνων από το διάστημα στη Γη.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!