pttl.gr

Η Βροχή των Ωριωνίδων είναι Ορατή και στην Ελλάδα – Πότε, Που και Πώς να Φωτογραφίσετε το πιο Φαντασμαγορικό Θέαμα του Οκτωβρίου

Η βροχή Ωριωνίδων (Orionids) θα κορυφωθεί το βράδυ της 20ης προς 21η Οκτωβρίου, προσφέροντας ένα εκπληκτικό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό.

Η καλύτερη ώρα για παρατήρηση είναι μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι το ξημέρωμα, ενώ το φαινόμενο θα είναι ορατό και στην Ελλάδα.

Με τη Νέα Σελήνη να εμφανίζεται στις 25 Οκτωβρίου, ο ουρανός θα παραμείνει αρκετά σκοτεινός, προσφέροντας καθαρές συνθήκες για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις Ωριωνίδες, αρκεί να μην υπάρχουν σύννεφα.

Αυτή η βροχή μετεώρων εμφανίζεται κάθε χρόνο από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου, με την κορύφωσή της να είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα της φθινοπωρινής νύχτας. Οι διάττοντες αστέρες, γνωστοί και ως «μετέωρα», φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, αν και είναι κομμάτια από τον διάσημο Κομήτη του Χάλεϊ. Ο κομήτης αυτός περνάει από τη Γη κάθε 75-76 χρόνια, και τα θραύσματά του εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης, δημιουργώντας τις λαμπερές ουρές που βλέπουμε.

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης, υπολογίζεται ότι περίπου 20 διάττοντες ανά ώρα θα διασχίζουν τον ουρανό, ενώ θα κινούνται με ταχύτητες που αγγίζουν τα 66 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Πώς να παρακολουθήσετε το φαινόμενο

Για να απολαύσετε αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο, δεν χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό όπως κιάλια ή τηλεσκόπιο. Μια άνετη καρέκλα και ζεστά ρούχα είναι απαραίτητα, καθώς θα περάσετε αρκετή ώρα σε ανοιχτό χώρο παρατηρώντας τον ουρανό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφήσετε τα μάτια σας να προσαρμοστούν στο σκοτάδι.

Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για παρατήρηση;

Για την καλύτερη εμπειρία παρακολούθησης, είναι σημαντικό να βρεθείτε σε ένα μέρος μακριά από τεχνητό φωτισμό και φωτορύπανση, όπως εξοχικές περιοχές ή ανοιχτοί χώροι με απεριόριστη θέα στον ουρανό. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι οι διάττοντες φαίνονται να προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Ωρίωνα.

Εάν χάσετε την κορύφωση της βροχής, μην ανησυχείτε. Οι Ωριωνίδες θα είναι ορατές για λίγες μέρες ακόμα, έστω και με μικρότερη συχνότητα.

Πώς να Φωτογραφίσεις τη Βροχή Ωριωνίδων: Οδηγός για Εντυπωσιακές Λήψεις

Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι;

Ο Αστροφωτογράφος Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος συμβουλεύει:

Για να φωτογραφίσεις τις Ωριωνίδες, μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστέρων που εμφανίζονται κάθε Οκτώβριο, απαιτούνται συγκεκριμένες τεχνικές και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Δεδομένου ότι η εμφάνιση των μετεώρων είναι ακανόνιστη και δεν ακολουθεί συγκεκριμένο ρυθμό, η τεχνική του timelapse είναι η καλύτερη προσέγγιση για να αποτυπώσεις το φαινόμενο αποτελεσματικά.

Είναι απαραίτητη η χρήση υπερ-ευρυγώνιου φακού, στοχεύοντας προς τον αστερισμό του Ωρίωνα, από τον οποίο προέρχονται τα μετέωρα. Εστιακές αποστάσεις από 14-16mm έως 20-24mm (σε full frame κάμερες) είναι ιδανικές για να αποτυπώσεις μεγαλύτερο κομμάτι του νυχτερινού ουρανού.

Αφού στήσεις το κάδρο σου, κάνε μερικές δοκιμαστικές λήψεις για να βρεις τις καλύτερες δυνατές ρυθμίσεις έκθεσης. Αν βρίσκεσαι σε περιοχή με χαμηλή φωτορύπανση, μια αρχική πρόταση για τις ρυθμίσεις θα μπορούσε να είναι: διάφραγμα f/2.8, χρόνος έκθεσης 15 δευτερόλεπτα και ISO 3200.

Οι περισσότερες κάμερες των τελευταίων ετών διαθέτουν στο μενού τους τη δυνατότητα λήψης καρέ με συγκεκριμένο ρυθμό, γνωστή ως interval timer shooting. Αν η κάμερά σου δεν υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις εξωτερικό χειριστήριο (intervalometer).

Για να αποφύγεις διακοπές ανάμεσα στις λήψεις, ρύθμισε το διάστημα (interval) μεταξύ των καρέ στο ελάχιστο δυνατό, π.χ. 1 δευτερόλεπτο. Ωστόσο, επειδή οι σύγχρονες κάμερες παράγουν εικόνες υψηλής ανάλυσης, το buffer μνήμης μπορεί να γεμίσει γρήγορα. Για αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσεις μια γρήγορη κάρτα μνήμης για την αποθήκευση των δεδομένων χωρίς καθυστερήσεις.

Τέλος, ας αναφέρουμε ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της τεχνικής timelapse. Ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι μπορείς να εξάγεις δύο εντυπωσιακά αποτελέσματα από το ίδιο καταγεγραμμένο υλικό. Πρώτον, μπορείς να δημιουργήσεις μια εκπληκτική φωτογραφία που θα περιλαμβάνει όλα τα μετέωρα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο stacking στο πρόγραμμα επεξεργασίας. Δεύτερον, μπορείς να δημιουργήσεις ένα εντυπωσιακό βίντεο που θα αποτυπώνει την κίνηση του ουρανού και τη βροχή διαττόντων αστέρων, προσφέροντας μια δυναμική απεικόνιση του φαινομένου!


Συμβουλή:

Να είσαι υπομονετικός και να αφήσεις την κάμερα να δουλέψει. Τα μετέωρα δεν εμφανίζονται συνεχώς, οπότε η συνεχής παρακολούθηση και οι πολλαπλές λήψεις θα αυξήσουν τις πιθανότητες να πετύχεις μια θεαματική φωτογραφία.

Καλή τύχη με τις λήψεις σου!

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version