Φωτογράφος κερδίζει 1.22 εκατομμύρια δολάρια σε δικαστική διαμάχη εναντίον των AFP και Getty Images


Φωτογράφος κερδίζει 1.22 εκατομμύρια δολάρια σε δικαστική διαμάχη εναντίον των AFP και Getty Images

O Daniel Morel κατάφερε να βγει νικητής από την τρίχρονη δικαστική του διαμάχη με το Γαλλικό Πρακτορείο AFP και το Getty Images, κερδίζοντας 1.22 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

Η υπόθεση ξέσπασε όταν ο Daniel, ενώ βρισκόταν στην Αϊτή, λίγα λεπτά μετά τον φοβερό σεισμό του 2010 ανέβασε τις πρώτες φωτογραφίες του από τις καταστροφές στον λογαριασμό του στο Twitter, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα παγιδευμένη στα συντρίμμια.
Οι φωτογραφίες αμέσως διαδόθηκαν στο internet από όπου το AFP (Agence France-Presse) τις “κατέβασε” και τις μοίρασε στους πελάτες του. Η φωτογραφία της γυναίκας που τράβηξε ο Morel έγινε γρήγορα πρωτοσέλιδο παντού, όπως για παράδειγμα στην εφημερίδα Washington Post. Το ίδιο έπραξε και το πρακτορείο Getty Images.
Όταν ο φωτογράφος επικοινώνησε με τα πρακτορεία για να διεκδικήσει αμοιβή για την χρήση των εικόνων του, η απάντηση είναι ότι βάση των όρων του Twitter οι φωτογραφίες ήταν διαθέσιμες για ελεύθερη χρήση. Μάλιστα το AFP σε μία “πρωτάκουστη” κίνηση μήνυσε τον Morel.
Και ενώ άλλα μέσα όπως Washington Post, CBS, ABC και CNN δέχτηκαν να πληρώσουν τον φωτογράφο για την χρήση των εικόνων του, AFP και Getty Images προτίμησαν να παραμείνουν ακλόνητα στη θέση τους ότι έπραξαν καλώς και χωρίς να έχουν παραβεί κάποιο νόμο.

Ο Morel με τη σειρά του μήνυσε τα δύο πρακτορεία και τα τελευταία τρία χρόνια η υπόθεση βρέθηκε στα δικαστήρια, μέχρι την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, όταν και βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου. Το δικαστήριο έκρινε ότι τα δύο πρακτορεία καταπάτησαν τα πνευματικά δικαιώματα του Morel και δεν δέχτηκε ότι το όλο θέμα ήταν αποτέλεσμα λαθών ή ότι οι όροι του Twitter επέτρεπαν την χρήση των εικόνων, αλλά ότι τα πρακτορεία ήξεραν πολύ καλά τι έκαναν. Τα δύο πρακτορεία κρίθηκαν μεταξύ των άλλων ένοχα για 16 παραβιάσεις του νόμου Digital Millenium Copyright Act και η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι η ανώτατη που μπορούσε να τους επιβληθεί.

Μετά την μεγάλη νίκη του Andrew Paul Leonard, που όπως είδαμε στο pttl.gr κέρδισε 1.6 εκατομμύρια σε αντίστοιχη υπόθεση καταπάτησης των πνευματικών δικαιωμάτων του, η νέα αυτή υπόθεση έρχεται να δείξει την σαφή στροφή των αρχών στην προστασία των δικαιωμάτων των φωτογράφων και άλλων δημιουργών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AFP Getty Images

Πηγή:

Petapixel
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!