pttl.gr

Πάνω από τους Μισούς Φωτογράφους Βιώνουν Εξάντληση από την Επεξεργασία, Σύμφωνα με Μελέτη

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, δημοσιεύθηκε μια μελέτη που ρίχνει φως στο πώς οι πολλές ώρες επεξεργασίας φωτογραφιών επηρεάζουν την ψυχική ευεξία των φωτογράφων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 50,4% των φωτογράφων δήλωσαν ότι βιώνουν ψυχική εξάντληση μετά από εκτεταμένες ώρες επεξεργασίας.

Τα Ευρήματα της Μελέτης

Η έρευνα διεξήχθη από την Neurapix, μια πλατφόρμα επεξεργασίας με AI που μαθαίνει το στυλ του φωτογράφου και το εφαρμόζει σε μαζικές επεξεργασίες. Από τους 423 φωτογράφους που συμμετείχαν, το 28,6% ξοδεύει 5-10 ώρες την εβδομάδα στην επεξεργασία φωτογραφιών, ενώ το 17,5% ξοδεύει πάνω από 20 ώρες εβδομαδιαίως. Αντίστοιχα, ένα 22,5% αφιερώνει 10-20 ώρες για επεξεργασία, ενώ μόλις το 9,5% ασχολείται λιγότερο από 5 ώρες την εβδομάδα.

Η μελέτη ανέδειξε πως ο χρόνος που δαπανάται για την επεξεργασία εξαρτάται από το είδος της φωτογραφίας. Για παράδειγμα, περίπου το ένα τέταρτο των φωτογράφων γάμων ξοδεύει 10-20 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 20% αφιερώνει περισσότερες από 20 ώρες. Οι φωτογράφοι τοπίων αναδεικνύονται ως εκείνοι με τη μεγαλύτερη αναλογία, καθώς το 22,2% ξοδεύει πάνω από 20 ώρες την εβδομάδα στην επεξεργασία.

Πόσες ώρες την εβδομάδα αφιερώνετε συνήθως στην επεξεργασία των φωτογραφιών σας;

Πίεση και Εξάντληση

Η μελέτη δεν περιορίστηκε μόνο στις ώρες εργασίας, αλλά εξέτασε και την ψυχολογική πίεση. Το 90% των φωτογράφων δηλώνουν πως αισθάνονται γενικά υπό πίεση, με τις προθεσμίες και τον περιορισμένο χρόνο να είναι οι κυριότεροι παράγοντες. Επίσης, οι μεγάλοι όγκοι εργασίας, τα αιτήματα πελατών και οι προσωπικές διαφωνίες συμβάλλουν σημαντικά στο άγχος.

Η πίεση είναι ιδιαίτερα αισθητή στους νέους φωτογράφους, με μόλις το 12,5% αυτών που βρίσκονται στα πρώτα 1-3 χρόνια τους να αναφέρουν ότι δεν νιώθουν πίεση. Αντίθετα, το 44,9% των φωτογράφων με πάνω από μία δεκαετία εμπειρίας δηλώνει ότι δεν νιώθει καθημερινή πίεση, αν και έχουν άλλες προκλήσεις, όπως οι πελατειακές απαιτήσεις.

Πόσες ώρες την εβδομάδα αφιερώνετε συνήθως στην επεξεργασία των φωτογραφιών σας;

Προβλήματα Υγείας από την Επεξεργασία

Η εργασία μπροστά από τον υπολογιστή για πολλές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Το 70,9% των συμμετεχόντων ανέφεραν κόπωση ως το κύριο ζήτημα, ακολουθούμενο από προβλήματα συγκέντρωσης (53,4%), κόπωση στα μάτια (47,3%) και πόνο στον αυχένα (44,2%). Επίσης, το 37,6% αναφέρει πόνο στην πλάτη και το 24,3% πονοκεφάλους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου ένας στους πέντε φωτογράφους έχει αναζητήσει ιατρική βοήθεια για τα παραπάνω συμπτώματα. Οι φωτογράφοι που ασχολούνται με τη φωτογραφία επιχειρήσεων και οικογενειακή φωτογράφηση παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά, με το 33,3% και το 32,9% αντίστοιχα να έχουν απευθυνθεί σε γιατρούς.

Πόσο συχνά νιώθετε εξαντλημένοι μετά από πολλές ώρες επεξεργασίας;

Ο Ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η μελέτη δείχνει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην επεξεργασία εικόνων αυξάνεται, με το 61,7% των συμμετεχόντων να δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν AI για να επιταχύνουν τη διαδικασία. Οι νέοι φωτογράφοι φαίνεται να είναι περισσότερο δεκτικοί στη χρήση αυτής της τεχνολογίας, επιτρέποντάς τους να εξοικονομήσουν χρόνο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η Neurapix, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη, έχει συμφέρον στην προώθηση της AI επεξεργασίας, καθώς η πλατφόρμα της χρησιμοποιεί ακριβώς αυτή την τεχνολογία για να διευκολύνει τη μαζική επεξεργασία φωτογραφιών στο στυλ του φωτογράφου.

Ποιο από τα παρακάτω συμπτώματα αντιμετωπίζετε ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας εικόνας;

Συμπέρασμα

Η εξάντληση από την επεξεργασία φωτογραφιών είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί περισσότερους από τους μισούς επαγγελματίες φωτογράφους. Οι πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη μπορούν να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για την ελάφρυνση του βάρους των φωτογράφων.

Οι φωτογράφοι καλούνται να διαχειριστούν τον χρόνο τους και να εξετάσουν νέες μεθόδους που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν την πίεση που προκαλείται από τις απαιτήσεις της επεξεργασίας εικόνων.

Την πλήρη μελέτη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version