Κοντινές φωτογραφίες από πρόσωπα μυρμηγκιών αποκαλύψουν μυστικά επιβίωσης!


Κοντινές φωτογραφίες από πρόσωπα μυρμηγκιών αποκαλύψουν μυστικά επιβίωσης!

Επιστήμονες τράβηξαν σχεδόν 12.000 φωτογραφίες με πρόσωπα μυρμηγκιών για να αποκαλύψουν μυστικά επιβίωσης.

Μια ομάδα ερευνητών ξεκίνησε ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό πρότζεκτ για το οποίο τράβηξαν πολύ κοντινές φωτογραφίες από τα πρόσωπα διαφόρων ειδών μυρμηγκιών. Πιο συγκεκριμένα τράβηξαν σχεδόν 12.000 φωτογραφίες (11.739 για την ακρίβεια) ανακαλύπτοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στα πρόσωπα των μυρμηγκιών. Οι εντυπωσιακές κοντινές εικόνες μας αποκαλύπτουν πανέμορφες λεπτομέρειες στα μικρά κεφάλια των μυρμηγκιών, από αυλακώσεις και ραβδώσεις μέχρι λακκάκια, βαθουλώματα και όλα αυτά σε διαφορετικά χρώματα. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί ενδεχομένως να είναι το κλειδί για την επιβίωση τους.

Ο εντομολόγος Clint Penick του Πανεπιστημίου Auburn της Αλαμπάμα εργάστηκε μαζί με τους μαθητές του για τη συλλογή όλων αυτών των δεδομένων. Συχνά νομίζουμε ότι τα μυρμήγκια είναι πάνω κάτω όλα τα ίδια, αλλά αυτό είναι λάθος. Οι 11.739 φωτογραφίες που τράβηξαν οι ερευνητές δείχνουν μια συναρπαστική ποικιλία στα πρόσωπα και στα σώματα των μυρμηγκιών. Τα περισσότερα μυρμήγκια έχουν συνήθως λεία εξωτερική επιφάνεια. Ωστόσο, ορισμένα είδη αναπτύσσουν περίτεχνα σχέδια όπως λακκάκια, βαθουλώματα και μυτερές επιφάνειες.

Οι ερευνητές χαρτογράφησαν αυτές τις υφές περαιτέρω και ανακάλυψαν ότι όλα αυτά τα περίτεχνα σχέδια, μοτίβα και υφές, έχουν εξελιχθεί από προγόνους μυρμηγκιών με λεία πρόσωπα και χαρακτηριστικά. Ισχυρίζονται ότι κάποια από αυτά τα χαρακτηριστικά εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέλιξης τους και επανεμφανίστηκαν εκατομμύρια χρόνια αργότερα. Αυτή η πορεία της εξέλιξής τους, υποδηλώνει ότι αυτά τα μοτίβα δεν ήταν τυχαία ή απλώς διακοσμητικά. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των μυρμηγκιών που ζουν σε διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, ορισμένα μοτίβα που μοιάζουν με δακτυλικά αποτυπώματα εμφανίζονται τόσο στα μυρμήγκια που σκάβουν την άμμο όσο και στα μυρμήγκια του είδους “Trap-jaw” που διαθέτουν ειδικά σαγόνια που κλείνουν με τρομερή ταχύτητα και δύναμη. Χρησιμοποιούνται κυρίως για τη σύλληψη θηραμάτων, αλλά σε ορισμένα είδη έχουν και αμυντικό ρόλο.

Έτσι, τα μυρμήγκια που σκάβουν χρειάζονται αντοχή στην τριβή, ενώ τα άλλα (Trap-jaw) δε χρειάζονται. Για αυτό το λόγο τα μοτίβα του προσώπου τους παίζουν διαφορετικό ρόλο. Μπορεί να αναπαύσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το είδος μυρμηγκιών με βάση το είδος ζωής που κάνουν. Οι επιστήμονες αναφέρουν βέβαια ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ακριβή οφέλη αυτών των περίπλοκων μοτίβων. Δείτε παρακάτω μερικές από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που παρουσιάζουν αυτή την όμορφη ποικιλομορφία:

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή:

Petapixel
author
Γιώργος Σπανουδάκης

Είμαι ο Σπανουδάκης Γιώργος, φωτογράφος με έδρα την Αθήνα και έχω σπουδάσει μουσική και φωτογραφία (κάτοχος Bachelor of Arts). Ασχολούμαι επίσης με επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο. Εξειδικεύομαι σε φωτογραφίσεις κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και πορτρέτων. Όταν έχω χρόνο ασχολούμαι επίσης με αστροφωτογραφία, φωτογραφία τοπίου και λατρεύω να εκφράζομαι δημιουργώντας δικά μου φωτογραφικά concept.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!