pttl.gr

Δείτε από κοντά ένα τεράστιο μεταλλικό “σκουπίδι” σε τροχιά γύρω από τη Γη!

Ο δορυφόρος ADRAS-J της ιαπωνικής εταιρείας Astroscale, κατέγραψε τεράστιο μεταλλικό αντικείμενο σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Η διαστημική αποστολή πραγματοποιήθηκε από την ιαπωνική εταιρία Astroscale η οποία είναι μια ιδιωτική εταιρεία απομάκρυνσης τροχιακών υπολειμμάτων με έδρα το Τόκιο. Η εταιρία χρησιμοποίησε το δορυφόρο ADRAS-J για να τραβήξει αυτή τη φωτογραφία.

Το συγκεκριμένο διαστημικό “σκουπίδι” έχει βάρος 3 τόνους, μήκος 11 μέτρα, διάμετρο 4 μέτρα και είναι το ανώτερο κομμάτι του ιαπωνικού πυραύλου H-2A που εκτόξευσε τον δορυφόρο γήινης παρατήρησης GOSAT το 2009 (Earth-observation satellite). Επειδή γύρω από τον πλανήτη μας υπάρχουν σε τροχιά χιλιάδες διαστημικά συντρίμμια ή σκουπίδια, το εγχείρημα της Astroscale είναι χρήσιμο καθότι σκοπός της είναι να εντοπίζουν και να απομακρύνουν από την τροχιά της Γης τέτοιου είδους αντικείμενα.

Τα διαστημικά συντρίμμια είναι ένα πρόβλημα που αυξάνεται και δημιουργεί προβλήματα σε διαστημικές αποστολές. Τα αυξανόμενα αντικείμενα σε τροχιά μπορούν επίσης να χτυπήσουν δορυφόρους ή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Ο εντοπισμός τους και η απομάκρυνση τους θα κάνει την περιοχή αυτή πιο ασφαλή. Εκτός από τους σχεδόν 7.700 δορυφόρους, περίπου 23.000 αντικείμενα “επιπλέουν” στην τροχιά της Γης που είναι μεγαλύτερα από περίπου 10 εκατοστά. Μπορεί να ακούγονται απίστευτα μικρού μεγέθους κομμάτια (δεδομένου του μεγέθους του πλανήτη μας), αλλά ακόμη και ένα μικροσκοπικό κομμάτι από συντρίμμια μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά όταν κινείται με 24.000 χιλιόμετρα την ώρα (περίπου 10 φορές πιο γρήγορα από μια σφαίρα).

Η Astroscale πάντως έχει σκοπό να συνεχίζει να καταγράφει αλλά και να απομακρύνει διαστημικά σκουπίδια για να καθαρίσει το τοπίο γύρω από τη Γη. Το δεύτερο στάδιο της αποστολής ADRAS-J, το οποίο θα απαθανατίσει και κυρίως θα απομακρύνει μεγάλα κομμάτια από διαστημικά συντρίμμια έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2026.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version