Πρόσεχε τι είδους και πόσες φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών σου μοιράζεσαι, η AI παραμονεύει


Πρόσεχε τι είδους και πόσες φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών σου μοιράζεσαι, η AI παραμονεύει

Η Telecom προειδοποιεί τους γονείς σε όλο τον κόσμο να προσέχουν τι είδους και πόσες φωτογραφίες και βίντεο των παιδιών τους μοιράζονται στο διαδίκτυο, καθώς πλέον και η AI παραμονεύει.

Η εταιρεία δημιούργησε ένα βίντεο στο οποίο η ΑΙ, χρησιμοποιώντας μία φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού που βρήκε στο ίντερνετ, έφτιαξε μία ψηφιακή έκδοση της κοπέλας σε μεγαλύτερη ηλικία, η οποία απευθύνεται στους γονείς της και τους δείχνει τους κινδύνους από την κοινοποίηση φωτογραφιών και βίντεο ακόμα και ενός πολύ μικρού παιδιού.

Με την καμπάνια «ShareWithCare», η Deutsche Telekom θέλει να ευαισθητοποιήσει για τον υπεύθυνο χειρισμό φωτογραφιών και δεδομένων. Η επικοινωνία ξεκινά με το καταπιεστικό deepfake σποτ «A Message from Ella». Χρησιμοποιεί το παράδειγμα μιας οικογένειας για να δείξει τις συνέπειες της κοινής χρήσης φωτογραφιών παιδιών στο Διαδίκτυο. Η Telekom εφιστά την προσοχή στη λεγόμενη «κοινή χρήση» – μια πρακτική που επικρίνεται πολύ, στην οποία οι γονείς μοιράζονται φωτογραφίες, βίντεο και λεπτομέρειες από τη ζωή των παιδιών τους στο Διαδίκτυο.

Η ταινία σκηνοθετεί και υπερβάλλει ένα κοινωνικό πείραμα που θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί με την ίδια μορφή – επειδή η τεχνολογία για αυτό είναι από καιρό διαθέσιμο. Η εικόνα μιας 9χρονης ηθοποιού, που ονομάζεται «Ella», λειτούργησε ως βάση για την υπόθεση. Με τη βοήθεια της τελευταίας τεχνολογίας AI, δημιουργήθηκε ένα deepfake μοντέλο του κοριτσιού. Τα Deepfakes είναι βίντεο, εικόνες ή ακόμα και ήχοι που παράγονται τεχνητά από μηχανική εκμάθηση. Στο βίντεο μπορείτε να δείτε πώς η «μεγάλη Έλλα» στρέφεται στους έκπληκτους γονείς της. Στέλνει μια προειδοποίηση από το μέλλον και φέρνει αντιμέτωπη τη μητέρα και τον πατέρα με τις συνέπειες της κοινής χρήσης φωτογραφιών των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Για πρώτη φορά, δημιουργήθηκε ένα ουσιαστικά ηλικιωμένο deepfake ενός 9χρονου παιδιού ώστε να μπορεί να συμπεριφέρεται και να διαφωνεί σαν ενήλικη γυναίκα. Η Έλλα είναι εκπρόσωπος μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών.

H εταιρεία μοιράζεται μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Όπως λέει μελέτες δείχνουν ότι μέχρι την ηλικία των πέντε ετών, το μέσο παιδί έχει 1.500 φωτογραφίες του εαυτού του στο Διαδίκτυο – που ανεβαίνουν χωρίς τη συγκατάθεσή τους, από αυτούς που εμπιστεύεται περισσότερο: τους γονείς τους. Και οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2030, τα δύο τρίτα όλων των υποθέσεων κλοπής ταυτότητας θα περιλαμβάνουν κοινή χρήση εικόνων στο διαδίκτυο. Με την απρόσεκτη κοινή χρήση εικόνων παιδιών στο Διαδίκτυο, οι κηδεμόνες κινδυνεύουν να εκθέσουν ακούσια τα παιδιά σε δημιουργία προφίλ από μεσίτες δεδομένων, πειρατεία, αναγνώριση προσώπου, παιδεραστία και άλλες απειλές για το απόρρητο και την ασφάλεια.

Κάθε άτομο, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού, έχει το δικαίωμα να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις σχετικά με την ψηφιακή του ταυτότητα.

Πλέον η εξελιγμένη AI δίνει τεράστιες δυνατότητες σε δημιουργούς αλλά και απατεώνες αντίστοιχα. Και θα πρέπει όλοι μας να το γνωρίζουμε αυτό για να μην εκθέσουμε τον εαυτό μας και τις οικογένειες μας σε κίνδυνο. Οι απατεώνες μπορούν να δημιουργήσουν deepfake φωτογραφίες, βίντεο και ήχο, εμφανίζοντας κάποιον σε κίνδυνο ώστε να αποσπάσουν χρηματικά ποσά ή κάτι άλλο. Άλλωστε είναι γνωστή η τηλεφωνική απάτη όπου ένας άγνωστος που παίζει τον ρόλο του γιατρού ή κάποιου άλλου παίρνει τηλέφωνο σε κάποιον και του λέει ότι ένα συγγενικό του πρόσωπο βρίσκεται σε κίνδυνο σε ένα νοσοκομείο και ζητάει χρήματα για να γίνει κάποια ιατρική πράξη ή κάτι παρόμοιο.

Προσοχή λοιπόν τι μοιράζεστε στο διαδίκτυο καθώς τα πράγματα είναι πολύ πιο επικίνδυνα από ότι στο παρελθόν.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ετικέτες:

AI

Πηγή:

Telecom
author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

Ποιά είναι η γνώμη σου;

Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

Subscribe to our newsletter!