pttl.gr

Οι φοβερές εικόνες των φιναλίστ του Weather Photographer of the Year 2024, ανάμεσα τους μία από την Ακρόπολη (ψήφισε την αγαπημένη σου)!

Αποκαλύφθηκε η λίστα των φιναλίστ για τον διαγωνισμό Standard Chartered Weather Photographer of the Year 2024.

Η Βασιλική Μετεωρολογική Εταιρεία ανακοίνωσε τη λίστα των φιναλίστ για τον διαγωνισμό Standard Chartered Weather Photographer of the Year 2024, καθώς και το άνοιγμα της δημόσιας ψηφοφορίας για την επιλογή της καλύτερης φωτογραφίας. Η ψηφοφορία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 17 Οκτωβρίου.

Ο διαγωνισμός αυτός, που διανύει την ένατη χρονιά του, αποτελεί σημαντική πλατφόρμα για την ανάδειξη της δύναμης και της ομορφιάς των καιρικών φαινομένων, ενώ ταυτόχρονα εστιάζει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που απειλούν τον πλανήτη μας, όπως οι καύσωνες, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες.

Νέο Βραβείο Κλίματος

Φέτος, εισάγεται το Βραβείο Κλίματος Standard Chartered, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το 2024, ο διαγωνισμός προσέλκυσε χιλιάδες συμμετοχές από φωτογράφους κάθε ηλικίας και επιπέδου, οι οποίοι προσπάθησαν να αποτυπώσουν τις συνέπειες των ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Φωτογραφίες που ξεχωρίζουν

Οι φωτογραφίες της λίστας περιλαμβάνουν μοναδικές απεικονίσεις, όπως μια καταιγίδα αφρικανικής σκόνης πάνω από την Αθήνα, έναν εντυπωσιακό παγωμένο άλικο κύκλο (halo), σπάνιους κόκκινους κεραυνούς (sprites), και μαγευτικά τοπία καλυμμένα με παγετό. Κάθε εικόνα προσφέρει πληροφορίες για τα επιστημονικά δεδομένα πίσω από τα καιρικά φαινόμενα, καθώς και τις ιστορίες των φωτογράφων και τις τεχνικές που χρησιμοποίησαν για την αποτύπωση των εικόνων.

Lone Tree by Dominika Koszowska
Σε ένα ταξίδι στην κορυφή του Pico Ruivo στη Μαδέρα της Πορτογαλίας, η φωτογράφος Dominika Koszowska συνάντησε ένα μοναχικό νεκρό λευκό δέντρο, ένα «κατάλοιπο των πυρκαγιών που σάρωσαν αυτό το νησί το 2010». Η Dominika το περιγράφει ως «σύμβολο παροδικότητας. θα πρέπει να μας θυμίζει ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα και η κλιματική αλλαγή […] θα προκαλέσει περισσότερες πυρκαγιές […] και θα καταστρέψει αμετάκλητα τη φύση, η οποία θα χρειαστεί χρόνια για να ξαναγεννηθεί ξανά».  Η Ντομίνικα είχε επίσης την τύχη να δει το σχηματισμό της ομίχλης του βουνού, περιγράφοντας πώς «μια θάλασσα από σύννεφα ξεχύθηκε στην κοιλάδα κάτω».  Σε αυτή τη φωτογραφία, η Dominika απαθανάτισε τέλεια τη μαγεία της «χρυσής ώρας», με το πορτοκαλί φως να αναδεικνύει τις κορυφές από πάνω. Η χρυσή ώρα είναι η ώρα αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου ή λίγο πριν τη δύση του ηλίου, όταν το ηλιακό φως πρέπει να διασχίσει μεγάλο μέρος της ατμόσφαιρας για να φτάσει στα μάτια ενός παρατηρητή. Καθώς το φως ταξιδεύει μέσω της ατμόσφαιρας, τα μπλε και μοβ συστατικά του ηλιακού φωτός απορροφώνται από μόρια αζώτου και οξυγόνου και το φως εκπέμπεται εκ νέου (ή «διασκορπίζεται») προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ουρανός είναι μπλε, καθώς το μπλε φως φτάνει στα μάτια ενός παρατηρητή όποια κατεύθυνση κι αν κοιτάζει. Ωστόσο, όσο περισσότερη ατμόσφαιρα διασχίζει το φως, τόσο περισσότερο μπλε φως διασκορπίζεται, αφήνοντας μεγαλύτερη αναλογία κίτρινου προς κόκκινο φωτός και αυτές οι χρυσές αποχρώσεις φωτίζουν τέλεια ένα τοπίο ή παρέχουν το τέλειο φυσικό φως για μια υπέροχη selfie!

Τοποθεσία φωτογραφίας: Pico Ruivo, Madera, Πορτογαλία
Φωτογράφος με έδρα: Πολωνία
Κάμερα: Sony Xperia 5IV
Li’taami’kooko (Beautiful Evening in Blackfoot) by Shawn Sakamoto
Στην ανατολική πλευρά των ορεινών οροσειρών του εσωτερικού της Βόρειας Αμερικής, οι Καναδικές Πεδιάδες και οι Βορειοαμερικανικές Μεγάλες Πεδιάδες επηρεάζονται μερικές φορές από ζεστούς, ξηρούς ανέμους, γνωστούς ως Chinook άνεμοι. Το όνομα προέρχεται από την ινδιάνικη λέξη για τον «καταβροχθιστή του χιονιού», καθώς οι Chinook μπορούν να ανεβάσουν γρήγορα τις θερμοκρασίες. Στην πραγματικότητα, ο φωτογράφος Shawn Sakamoto παρατήρησε πώς οι ζεστοί άνεμοι Chinook είχαν λιώσει το πρώτο χιόνι της εποχής στις ημέρες πριν από αυτή τη φωτογραφία.

Οι ζεστοί, ξηροί άνεμοι μπορούν επίσης να δημιουργήσουν εντυπωσιακές δομές σύννεφων, όπως το «τόξο Chinook»—μια σταθερή ζώνη σύννεφων λόγω συμπύκνωσης στην κορυφή και την πλευρά προς τον άνεμο της οροσειράς — το οποίο αποτύπωσε ο Shawn κοντά στο Pincher Creek, στην Αλμπέρτα του Καναδά, την παραδοσιακή περιοχή των Ιθαγενών Blackfoot.

Ο Chinook είναι ένας τύπος ανέμου Föhn, που εμφανίζεται όταν σταθερός αέρας αναγκάζεται να ανέβει καθώς συναντά ένα βουνό στην πλευρά προς τον άνεμο. Καθώς ο αέρας ανεβαίνει και ψύχεται, χάνει υγρασία λόγω της συμπύκνωσης, και έτσι ο αέρας είναι πιο ξηρός όταν φτάσει στην κορυφή. Όταν ο ξηρός αέρας κατέρχεται από την άλλη πλευρά του βουνού, θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον υγρό αέρα, με αποτέλεσμα τον ζεστό, ξηρό άνεμο Föhn στην πλευρά που προστατεύεται από τον άνεμο. Αυτή η πλευρά λέγεται ότι βρίσκεται σε «σκιά βροχής» λόγω της έλλειψης υγρασίας σε σύγκριση με την πλευρά προς τον άνεμο.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Αλμπέρτα, Καναδάς
Ο φωτογράφος ζει: Καναδάς
Κάμερα: Smartphone
River Drying in Drought by Md Shafiul Islam
Αυτή η εικόνα δείχνει τις επιπτώσεις της ξηρασίας και της ανθρώπινης παρέμβασης στη ροή του ποταμού Τίστα, που ρέει μέσω της Ινδίας και του Μπαγκλαντές και συγχωνεύεται με τον ποταμό Βραχμαπούτρα. Χρησιμοποιώντας drone, ο φωτογράφος Md Shafiul Islam αποτύπωσε το σκηνικό στην περιοχή Haripur της επαρχίας Gaibandha. Η κριτική επιτροπή επεσήμανε τον ισχυρό συμβολισμό ενός ποταμού που στεγνώνει, σχηματίζοντας το σχήμα ενός δέντρου χωρίς φύλλα. Παρόλο που ο ποταμός Τίστα στεγνώνει και τα υπόγεια ύδατα μειώνονται σε περιόδους ξηρασίας, η κλιματική αλλαγή σημαίνει ότι όταν βρέχει, βρέχει καταρρακτωδώς – ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής των μουσώνων – οδηγώντας σε πλημμύρες και διάβρωση των όχθεων του ποταμού.

Στη λεκάνη του Τίστα, η κυβέρνηση, οι ΜΚΟ και οι ντόπιοι λαμβάνουν μέτρα για να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και τη μεταβλητότητα του κλίματος. Ένας σημαντικός τομέας είναι η γεωργία, με την εισαγωγή καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία και τις πλημμύρες, καθώς και καλλιεργειών που μπορούν να αναπτυχθούν σε αμμώδες έδαφος. Το ύψος των βάσεων των σπιτιών επίσης αυξάνεται, και το νερό της βροχής συλλέγεται κατά την περίοδο των μουσώνων για χρήση την ξηρή περίοδο. Ο συνδυασμός της επιστημονικής κατανόησης με την αυτόχθονη γνώση και εμπειρία είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Gaibandha, Μπαγκλαντές
Ο φωτογράφος ζει: Μπαγκλαντές
Κάμερα: DJI Air 2S, FC3411
Circular Rainbow by Peter Reinold
Ο φωτογράφος Peter Reinold κράτησε σταθερά την κάμερα του κινητού του κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους προσγείωσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο Seattle-Tacoma, καταγράφοντας έναν πλήρη κυκλικό ουράνιο τόξο: «Πάντα επιλέγω τη θέση δίπλα στο παράθυρο στα αεροπλάνα, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συναντήσεις. Αυτή τη φορά άξιζε τον κόπο».

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε επίσης την εικόνα, σχολιάζοντας πως «ενσαρκώνει το πνεύμα της φωτογραφίας με smartphone. Είναι ευκαιριακή. [Αυτό το κυκλικό ουράνιο τόξο] υπήρχε μόνο για ένα δευτερόλεπτο και [κατάφερε να το απαθανατίσει]».

Το σχήμα ενός ουράνιου τόξου είναι στην πραγματικότητα ένας κύκλος, με το κέντρο του να βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον ήλιο σε σχέση με το σημείο παρατήρησης, αλλά τις περισσότερες φορές δεν μπορούμε να δούμε τον πλήρη κύκλο γιατί το έδαφος παρεμβάλλεται. Αν βρεθείτε σε ένα υψηλότερο σημείο με σταγόνες νερού από κάτω, είναι πιο πιθανό να δείτε το πλήρες ουράνιο τόξο. Αν και ένα αεροπλάνο είναι προφανής τοποθεσία, μερικές φορές μπορείτε επίσης να δείτε κυκλικά ουράνια τόξα από την κορυφή ψηλών κτιρίων.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Διεθνές Αεροδρόμιο Seattle-Tacoma, ΗΠΑ
Ο φωτογράφος ζει: Ηνωμένες Πολιτείες
Κάμερα: Smartphone
Nature and Boat by Htet Phyo Wai
Αυτή η εικόνα, τραβηγμένη στην Θάλασσα Ανταμάν στα ανοιχτά των ακτών της Μιανμάρ από τον Htet Phyo Wai, δείχνει μια επερχόμενη καταιγίδα. Ένα μοναχικό αλιευτικό σκάφος περιμένει στα φαινομενικά ήρεμα τυρκουάζ νερά, προετοιμαζόμενο για τους ισχυρούς ανέμους και τις πιο άγριες θάλασσες που θα συνοδεύσουν την καταιγίδα.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της εικόνας είναι το shelf cloud, ένα κοινό χαρακτηριστικό καταιγίδων με ισχυρές ριπές ανέμου. Καθώς το shelf cloud περνούσε πάνω από τον Htet, πιθανότατα θα παρατηρούσε μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας και την έναρξη της βροχής. Πράγματι, η βροχή φαίνεται στην εικόνα πίσω από το shelf cloud.

Τα shelf clouds σχηματίζονται στα όρια μεταξύ των καθοδικών ρευμάτων ψυχρού αέρα μέσα στην καταιγίδα και των ρευμάτων θερμού αέρα που εισέρχονται στην καταιγίδα. Ένα καθοδικό ρεύμα είναι μια περιοχή κατερχόμενου ψυχρού αέρα κάτω από την καταιγίδα, που σχηματίζεται από την εξάτμιση των σταγονιδίων βροχής καθώς πέφτουν σε θερμότερο αέρα. Όταν αυτό το καθοδικό ρεύμα φτάσει στην επιφάνεια, εξαπλώνεται και σχηματίζει ένα «μέτωπο ριπών» όπου συναντά τον θερμότερο αέρα που εισέρχεται στην καταιγίδα. Επειδή ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό, ο θερμός αέρας αναγκάζεται να ανέβει πάνω από τον ψυχρό και να συμπυκνωθεί καθώς ανεβαίνει και ψύχεται, σχηματίζοντας το helf cloud. Η κάτω πλευρά του σύννεφου φαίνεται ανομοιογενής και ταραχώδης λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Bokpyin Township, Θάλασσα Ανταμάν, Μιανμάρ
Ο φωτογράφος ζει: Μιανμάρ
Κάμερα: Smartphone
Freezing Cold by Adam Łada
Κατά την ανάβαση στην κορυφή Wołowiec στα Όρη Τάτρα της Πολωνίας, ο φωτογράφος Adam Łada απαθανάτισε αυτή τη θέα από μια κορυφογραμμή, πάνω στην οποία οι συν-αναρριχητές του εμφανίζονται ως μαύρες κουκκίδες πάνω στο λευκό χιόνι. Η κριτική επιτροπή εκτίμησε τη σύνθεση και το κάδρο της εικόνας, συνδυάζοντας ανθρώπους, τοπία και καιρικές συνθήκες.

Στα Όρη Τάτρα, οι χιονοπτώσεις συνήθως ξεκινούν στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, και το χιόνι παραμένει μέχρι τον Μάιο στα υψηλότερα μέρη της οροσειράς, με το χιόνι να διαρκεί μέχρι και τον Ιούλιο σε φαράγγια και σκιερές περιοχές. Αυτή η εικόνα τραβήχτηκε τον Μάρτιο του 2024, και ο Adam σημείωσε ότι η ποσότητα χιονιού ήταν ασυνήθιστα χαμηλή για εκείνη την εποχή. Την ημέρα που τραβήχτηκε η εικόνα, υπήρχαν σημεία χωρίς χιόνι, ακόμα και σε υψόμετρο 1.800 μέτρων. Ο Adam μίλησε με μερικούς ντόπιους για τις ασυνήθιστες συνθήκες: «Οι παλαιότεροι ορεσίβιοι είπαν ότι δεν θυμούνται εποχή που να μην ήταν δυνατό να κατέβει κανείς με σκι από το Kasprowy Wierch μέχρι το Kuźnice [αυτή την εποχή του χρόνου]».

Οι ευρωπαϊκοί χειμώνες θερμαίνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, οδηγώντας σε συντομότερες χιονοσκεπείς περιόδους, καθώς το λιώσιμο της άνοιξης ξεκινά νωρίτερα. Αυτό δεν είναι μόνο κακό για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, αλλά και για τη βλάστηση. Ο Adam περιέγραψε πώς στα πεδινά «η βλάστηση ξεκίνησε 2-3 εβδομάδες νωρίτερα από πριν. Ως αποτέλεσμα, οι ταξιανθίες πολλών δέντρων και θάμνων ήταν ήδη καλά ανεπτυγμένες όταν οι παγετοί του εδάφους ήρθαν […] στον συνηθισμένο τους χρόνο, στα μέσα Μαΐου. Αυτό προκάλεσε το πάγωμα πολλών λουλουδιών σε τοπικό επίπεδο, και για πρώτη φορά στη ζωή μου, η καρυδιά στον κήπο μου δεν έχει ούτε έναν καρπό».

Τοποθεσία φωτογραφίας: Εθνικό Πάρκο Τάτρα, Πολωνία
Ο φωτογράφος ζει: Πολωνία
Κάμερα: Smartphone
The Fireline by Patrick Ryan
Η δραματική εικόνα του Patrick Ryan απεικονίζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, όπου οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η μειωμένη βροχόπτωση έχουν αυξήσει την πιθανότητα πυρκαγιών. Στη Νότια Αφρική, οι πόροι για την πυρόσβεση μοιράζονται μεταξύ του βορρά και του νότου της χώρας λόγω των διαφορετικών εποχών πυρκαγιών. Ωστόσο, οι αλλαγές στο κλίμα προκαλούν μακρύτερες περιόδους πυρκαγιών και πυρκαγιές εκτός εποχής, με αποτέλεσμα οι πόροι να είναι υπό πίεση.

Για να καταγράψει αυτή την εικόνα, ο Patrick έκανε υπερβολικές προσπάθειες. Εκπαιδεύτηκε και ενσωματώθηκε με τους πυροσβέστες, συμμετέχοντας στην πρώτη γραμμή για να “καταγράψει μια ειλικρινή άποψη του ακραίου κόσμου” στον οποίο επιχειρούν. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε καθώς η φωτιά ξέφυγε από τον έλεγχο, αναγκάζοντας τους πυροσβέστες να αποχωρήσουν.

Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την ένταση της εικόνας, χαρακτηρίζοντάς την ως υπενθύμιση της σύγκρουσης μεταξύ φύσης και ανθρώπου, που επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
Ο φωτογράφος ζει: Νότια Αφρική
Κάμερα: Nikon D800, φακός 28-300mm, 82mm, 1/640sec, f9, ISO 400
Morning Life by Zaw Zaw Wai
Σε αυτή την εικόνα, μια οικογένεια κρεμά βαμμένα βαμβακερά υφάσματα να στεγνώσουν, ενώ ο ήλιος ανατέλλει στο βάθος. Το ξεραμένο και σκασμένο έδαφος κυριαρχεί στο προσκήνιο της εικόνας, αλλά διακόπτεται από πράσινους βλαστούς, κάτι που ορισμένοι από τους κριτές θεώρησαν πως δίνει μια αίσθηση ανανέωσης. Η κριτική επιτροπή εντυπωσιάστηκε από το αισιόδοξο μήνυμα μιας οικογένειας που συνεχίζει τη ζωή της, παρά το γεγονός ότι είναι «στο έλεος των στοιχείων της φύσης».

Δυστυχώς, το ξεραμένο έδαφος μας υπενθυμίζει πόσο υδροβόρα είναι η καλλιέργεια του βαμβακιού. Ένα και μόνο βαμβακερό T-shirt απαιτεί σχεδόν 2.700 λίτρα νερού, ποσότητα που ισοδυναμεί με το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να πιει για 2,5 χρόνια! Η ξηρασία είναι συχνό φαινόμενο στη “Ζώνη Ξηρασίας” της Μιανμάρ, όπου καλλιεργείται μεγάλο μέρος του βαμβακιού της χώρας. Καθώς το κλίμα θερμαίνεται και οι βροχοπτώσεις προβλέπεται να γίνουν πιο ασταθείς στη Μιανμάρ, η καλή διαχείριση των υδάτινων πόρων θα είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανία βαμβακιού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σημαντικό να βρεθούν πιο βιώσιμοι τρόποι καλλιέργειας βαμβακιού, συμπεριλαμβανομένου του να γίνει μια διαδικασία ουδέτερη ως προς τον άνθρακα. Οι πλαστικές ίνες, που χρησιμοποιούνται ως εναλλακτικές για τα υφάσματα, όχι μόνο αποτελούν μεγαλύτερο κίνδυνο για το περιβάλλον, αλλά αφαιρούν και τα προς το ζην από τους μικροκαλλιεργητές βαμβακιού σε μέρη όπως η Μιανμάρ.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Μιανμάρ
Ο φωτογράφος ζει: Μιανμάρ
Κάμερα: Smartphone
Evening Shower Over the Needles by Jamie Russell
Ο φωτογράφος Jamie Russell εκμεταλλεύτηκε τη θάλασσα και τον αέρα για να αποτυπώσει αυτή την εικόνα: «Μερικά μεγάλα σύννεφα βροχής άρχισαν να αναπτύσσονται περίπου 20 μίλια βόρεια-βορειοδυτικά μας. Καταλάβαμε ότι θα μπορούσαν να διασχίσουν τα The Needles με την πιθανότητα να δημιουργηθεί ουράνιο τόξο, οπότε πήραμε το φουσκωτό μας από τον κόλπο Colwell και τοποθετηθήκαμε με την κάμερα. Ωστόσο, η σύνθεση ήταν δύσκολη και η θαλασσοταραχή ήταν πρόκληση, οπότε ανέβασα το drone, γνωρίζοντας ότι η θέα πιθανόν να ήταν πολύ πιο εντυπωσιακή». Το ένστικτό του απέδωσε καρπούς, καθώς κατάφερε να αποτυπώσει δύο βρετανικά εμβλήματα: τους λευκούς λοφους των The Needles και μια ξαφνική μπόρα! Στην κορυφή της εικόνας δεσπόζει ένα ουράνιο τόξο, στεφανώνοντας τέλεια το Isle of Wight.

Αν και τα ουράνια τόξα είναι ένα κοινό οπτικό φαινόμενο, χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες για να εμφανιστεί ένα. Πρώτον, ο ήλιος πρέπει να είναι πίσω σας και χαμηλά στον ουρανό. Δεύτερον, πρέπει να υπάρχουν σταγονίδια νερού στον αέρα μπροστά σας. Όταν το φως περνάει μέσα από ένα σταγονίδιο νερού, επιβραδύνεται και αλλάζει κατεύθυνση, καθώς το νερό είναι πιο πυκνό από τον αέρα – αυτό ονομάζεται διάθλαση. Η ποσότητα της διάθλασης εξαρτάται από το χρώμα του φωτός, γι’ αυτό το ηλιακό φως (που αποτελείται από όλα τα χρώματα) διασπάται στο φάσμα του ουράνιου τόξου όταν διαθλάται. Αυτή η διάχυση του φωτός σε διαφορετικά χρώματα ονομάζεται διασπορά. Όταν το φως φτάσει στο πίσω μέρος του σταγονιδίου, ανακλάται και περνάει πάλι μέσα από το σταγονίδιο, διαθλάται και διασκορπίζεται περαιτέρω καθώς βγαίνει από το σταγονίδιο.
Όπως συμβαίνει με όλα τα οπτικά φαινόμενα, τα ουράνια τόξα είναι μοναδικά για κάθε παρατηρητή, οπότε κανείς δεν έχει δει ακριβώς το ίδιο ουράνιο τόξο με κάποιον άλλον (εκτός αν κάποιος σαν τον Jamie ήταν εκεί για να το καταγράψει!).

Τοποθεσία φωτογραφίας: The Needles, Isle of Wight, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο φωτογράφος ζει: Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Κάμερα: DJI Mini 3
Freezing Mist by Mark McColl
Πιθανότατα καλά τυλιγμένος με σκούφο και γάντια, ο φωτογράφος Mark McColl αψήφησε τις θερμοκρασίες των μείον 10°C για να αποτυπώσει αυτή την εντυπωσιακή λήψη του Μνημείου Barnweil. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σκιές που ρίχνουν τα δέντρα στην ομίχλη, οι οποίες είναι ορατές μόνο λόγω του ύψους του drone του Mark πάνω από το στρώμα της ομίχλης.

Η ομίχλη (και το νέφος) σχηματίζονται συνήθως με τον ίδιο τρόπο όπως τα σύννεφα, μέσω της συμπύκνωσης υδροσταγονιδίων σε μικρά σωματίδια, γνωστά ως πυρήνες συμπύκνωσης. Συνήθεις πυρήνες συμπύκνωσης είναι η σκόνη, το θαλασσινό αλάτι, η αιθάλη και τα θειικά άλατα. Συνήθως, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης είναι πολύ υψηλή για να γίνει συμπύκνωση, αλλά όταν είναι αρκετά κρύα, μπορεί να προκύψει συμπύκνωση, με αποτέλεσμα την ομίχλη ή νέφος. Η διαφορά μεταξύ ομίχλης και νέφους είναι η επίδρασή τους στην ορατότητα—ορατότητα κάτω από 1 χλμ. λόγω της ανάρτησης υδροσταγονιδίων ταξινομείται ως ομίχλη, ενώ μεταξύ 1─10 χλμ. ταξινομείται ως νέφος.

Δεδομένων των υποθετικών θερμοκρασιών κατά τη λήψη αυτής της εικόνας, πιθανότατα βλέπουμε ομίχλη που αποτελείται από σωματίδια πάγου αντί για σταγονίδια νερού. Σε αυτή την περίπτωση, ο “υπερψυχόμενος” υδρατμός παγώνει πάνω στα σωματίδια του αέρα αντί να συμπυκνώνεται.
Η εικόνα αποπνέει μια «ψυχρή, παγωμένη αίσθηση», όπως παρατήρησε η κριτική επιτροπή. Θα μπορούσες σχεδόν να σκεφτείς ότι πρόκειται για ασπρόμαυρη φωτογραφία, μέχρι να παρατηρήσεις το κόκκινο προειδοποιητικό φως στην κορυφή του μνημείου.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Μνημείο Barnweil στο Ayrshire, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο φωτογράφος ζει: Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Κάμερα: DJI Mavic 2 Pro
An Incredible Experience by Dominika Koszowska
Η φωτογράφος Dominika Koszowska ήταν σε διακοπές με τον γιο της στα βουνά Τατρά, στην Πολωνία, όταν απαθανάτισε αυτή την όμορφη εικόνα κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στην κορυφή του Kasprowy Wierch. Υπάρχουν πολλά να δει κανείς σε αυτή τη φωτογραφία, ξεκινώντας από το fogbow (ο μεγάλος λευκός κύκλος). Το fogbow σχηματίζεται με παρόμοιο τρόπο με το ουράνιο τόξο, αλλά τα σταγονίδια νερού μέσω των οποίων διαθλάται και ανακλάται το φως είναι πολύ μικρότερα από τις σταγόνες της βροχής. Σε αυτό το μέγεθος σταγονιδίων, παρόμοιο με τα μήκη κύματος του ορατού φωτός, η κυρίαρχη διαδικασία είναι η διάθλαση, κατά την οποία η δέσμη του λευκού φωτός γίνεται πιο διάσπαρτη και στερείται χρώματος.

Στο κέντρο του fogbow, ακριβώς απέναντι από τον ήλιο, σχηματίζονται συντεταγμένοι έγχρωμοι δακτύλιοι που δημιουργούν μια «δόξα». Αυτό είναι μια επέκταση του fogbow, αλλά τα επιμέρους χρώματα μπορούν να διακριθούν καθώς τα διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός «παρεμβαίνουν» το ένα με το άλλο. Η φιγούρα στο κέντρο της δόξας ονομάζεται «Φάντασμα του Brocken» και είναι στην πραγματικότητα η σκιά της φωτογράφου που προβάλλεται πάνω στην ομίχλη.

Η Dominika ανέφερε ότι οι συνθήκες ήταν πολύ μεταβαλλόμενες λόγω του ισχυρού ανέμου, με αυτό το σπάνιο φαινόμενο να εμφανίζεται χάρη στο πλήρες ηλιακό φως από τη μία πλευρά του βουνού και την πυκνή ομίχλη από την άλλη.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Βουνά Τατρά, Kasprowy Wierch, Ζακοπάνα, Πολωνία
Ο φωτογράφος ζει: Πολωνία
Κάμερα: Smartphone
The Ice Storm by Andrea Kleene
Η φωτογράφος Andrea Kleene αποτύπωσε αυτή την κοντινή λήψη κλαδιών και κλαδιών εγκλωβισμένων στον πάγο μετά από μια ιδιαίτερα έντονη καταιγίδα παγερού βροχής ανατολικά της Κολωνίας, Γερμανία, τον Φεβρουάριο του 2021. Η Andrea περιέγραψε πώς σε υψηλότερα υψόμετρα (200─300 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας) «όλα ήταν εγκλωβισμένα σε πάγο πάχους 10─20 mm. Υπήρχαν εκατοντάδες δέντρα και θάμνοι παγωμένοι για αρκετές ημέρες καθώς οι θερμοκρασίες παρέμειναν κάτω από το μηδέν».

Αυτός ο λείος, διαυγής σχηματισμός πάγου ονομάζεται «γυαλάδα» και σχηματίζεται όταν μεγάλα «υπερψυχόμενα» σταγονίδια βροχής ή βροχής παγώνουν όταν έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε παγωμένη επιφάνεια. Τα σταγονίδια νερού γίνονται υπερψυχόμενα όταν η θερμοκρασία τους πέφτει κάτω από 0°C αλλά παραμένουν σε υγρή μορφή. Αυτό είναι δυνατό επειδή το νερό χρειάζεται έναν « πυρήνα» γύρω από τον οποίο να παγώσει, όπως γύρη, σκόνη ή άλλα κρυστάλλια πάγου. Όταν η «παγωμένη βροχή» φτάνει σε μια επιφάνεια, σε αυτήν την περίπτωση ένα κλαδί δέντρου, τα μεγάλα υπερψυχόμενα σταγονίδια εξαπλώνονται και παγώνουν σχετικά αργά, δημιουργώντας μια διαφανή, πυκνή επικάλυψη πάγου.

Ενώ η παγωμένη βροχή μπορεί να δημιουργήσει όμορφες σκηνές όπως αυτή η εικόνα, μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Όταν η γυαλάδα συγκεντρώνεται σε καλώδια ρεύματος, το βάρος μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευσή τους. Μια πολύ λεπτή στρώση γυαλάδας στους δρόμους είναι γνωστή ως «μαύρος πάγος» και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους οδηγούς και τους πεζούς επειδή μπορεί να μην είναι ορατή.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Meinerzhagen, Γερμανία
Ο φωτογράφος ζει: Γερμανία
Κάμερα: Smartphone
The Rays by Aung Chan Thar
“Τα θαύματα της φύσης συχνά αποκαλύπτονται απρόσμενα,” όπως λέει ο φωτογράφος Aung Chan Thar. Αυτή η φιλοσοφία του στάθηκε χρήσιμη για την αποτύπωση αυτής της θεαματικής εικόνας, που λήφθηκε στην άκρη ενός ομιχλώδους βουνού στο Καλάου, Μιανμάρ. Ο Aung περιέγραψε πώς “τα σύννεφα εισέβαλαν γρήγορα πριν την ανατολή του ήλιου, καλύπτοντας το τοπίο. Καθώς ο ήλιος αναδυόταν, οι χρυσές ακτίνες έσπασαν μέσα από την ομίχλη, φωτίζοντας τη σκηνή με ένα μυστικιστικό φως, αναδεικνύοντας την ομορφιά της απρόβλεπτης γοητείας του καιρού.”

Όταν ο αέρας κοντά στην επιφάνεια ψύχεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι σταγόνες νερού μπορούν να συμπυκνωθούν σε ομίχλη και νέφος. Επειδή ο ψυχρός, υγρός αέρας είναι πυκνός, μπορεί να εγκλωβιστεί στις κοιλάδες. Μπορεί να σχηματιστεί μια αντίστροφη θερμοκρασία, όπου το κάτω μέρος της κοιλάδας είναι πιο δροσερό από τον αέρα κοντά στην επιφάνεια στις κορυφές των βουνών από πάνω, εγκλωβίζοντας περαιτέρω το νέφος.

Η επιτροπή κριτών εντυπωσιάστηκε από τις παράλληλες γραμμές των σκιών και τα δύο είδη χρωμάτων—τη ζωηρότητα των δέντρων πάνω από τα σύννεφα και τα παστέλ χρώματα μέσα στα σύννεφα.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Καλάου, Μιανμάρ
Ο φωτογράφος ζει: Μιανμάρ
Κάμερα: Nikon D800, 70-200mm f/2.8
Half-Life Lake by Majid Hojati

Στη φωτογραφία αυτή, ο Majid Hojati χρησιμοποίησε την οπτική γωνία της γέφυρας Shahid Kalantari για να απαθανατίσει την ξηρασία της Λίμνης Ουρμία στο Ιράν, η οποία ήταν κάποτε η δεύτερη μεγαλύτερη αλμυρή λίμνη στον κόσμο και η μεγαλύτερη υγρή περιοχή του Ιράν. Πολλές σοβαρές και παρατεταμένες ξηρασίες, καθώς και η εκμετάλλευση του νερού για ανθρώπινες ανάγκες, έχουν προκαλέσει δραματική πτώση των επιπέδων του νερού. Από την αρχή του αιώνα, ο όγκος του νερού στη λίμνη έχει μειωθεί κατά 95%.

Μεγάλο μέρος του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας έχουν βιώσει συνθήκες ξηρασίας για αρκετά χρόνια. Η World Weather Attribution διαπίστωσε ότι η ξηρασία στο Ιράν μεταξύ Ιουλίου 2020 και Ιουνίου 2023 ήταν ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά κάθε πέντε χρόνια στο τρέχον κλίμα, μια αύξηση 16 φορές της συχνότητας σε σχέση με έναν κόσμο χωρίς την επίδραση της ανθρώπινης κλιματικής αλλαγής. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή υποδεικνύουν ότι το κλίμα της λεκάνης της Λίμνης Ουρμία θα συνεχίσει να γίνεται πιο ζεστό και ξηρό, αυξάνοντας τελικά το έλλειμμα νερού.

Η χρωματική παλέτα της εικόνας και ο μινιμαλισμός της ξεχώρισαν για την κριτική επιτροπή, καθώς και η ικανότητά της να δείχνει “την εκτενή περιοχή που έχει επηρεαστεί από την ξηρασία”. Εκτός από τους κινδύνους που συνδέονται με την έλλειψη νερού, η εκτεθειμένη κρούστα αλατιού που αφήνει η πτώση των επιπέδων νερού είναι ευάλωτη σε ισχυρούς ανέμους, αυξάνοντας τη συχνότητα και την ένταση των dust storms στην περιοχή.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Ουρμία, Ιράν
Ο φωτογράφος ζει: Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν
Κάμερα: Canon R5
African Dust Over Athens by Lesley Hellgeth
Μπορεί να σας ξεγελάσει η εικόνα ότι ο Παρθενώνας έχει μαγικά μεταφερθεί στον Άρη, αλλά η σκηνή αυτή είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο κοντά στη Γη! Η εικόνα απεικονίζει την επιρροή της σκόνης της Σαχάρας στην Αθήνα κατά τον Απρίλιο του 2023 και είναι μια υπενθύμιση της διασύνδεσης των καιρικών συνθηκών σε όλο τον κόσμο, ένα στοιχείο που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τους κριτές.
Μία περιοχή χαμηλής πίεσης πάνω από τη Λιβύη δημιούργησε ισχυρούς νότιους ανέμους που μετέφεραν τη σκόνη από τη βόρεια Αφρική στην Ελλάδα. Ο ζεστός αέρας από τη Σαχάρα επίσης προχώρησε βόρεια, με τις υψηλές θερμοκρασίες να προσθέτουν στην δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα προειδοποιήθηκαν να περιορίσουν τις υπαίθριες δραστηριότητες και να αποφύγουν την σωματική άσκηση. Οι ζεστοί νότιοι άνεμοι συνέβαλαν επίσης σε μία πολύ πρώιμη αρχή της εποχής των πυρκαγιών στη νότια Ελλάδα, προσθέτοντας στους κινδύνους για την υγεία.

Παρόλο που η έκρηξη σκόνης της Σαχάρας τον Απρίλιο ήταν ιδιαίτερα σοβαρή, είχαν υπάρξει και άλλες εκρήξεις τους προηγούμενους μήνες στη νότια Ευρώπη. Βλέποντας τις τάσεις της τελευταίας δεκαετίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο αριθμός, η ένταση και η διάρκεια αυτών των εκρήξεων αυξάνονται. Οι αυξήσεις της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο και η επίμονη ξηρασία στη βορειοδυτική Αφρική είναι μερικοί από τους λόγους για την αύξηση των εκρήξεων σκόνης.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Αθήνα, Ελλάδα
Ο φωτογράφος ζει: Ηνωμένες Πολιτείες
Κάμερα: Smartphone
Morning Fog by David Hendry
Η εικόνα δείχνει τη λίμνη Loch Ard στο Εθνικό Πάρκο Trossachs στη Σκωτία, το πρωί του Οκτωβρίου με τον ήλιο να ανατέλλει. Δεδομένου ότι η λίμνη έχει ανατολικό-δυτικό προσανατολισμό, ο φωτογράφος David Hendry προσπ΄σθησε να αποτυπώσει “την ανατολή του ήλιου κατά μήκος της λίμνης, που αναδεικνύει την συχνή ομίχλη που αιωρείται πάνω από το νερό” καθώς και τα “όμορφα χρώματα του φθινοπώρου”.

Το φθινόπωρο, τα μεγάλα σώματα νερού συχνά διατηρούν τη θερμότητά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τη γύρω ξηρά. Επομένως, η ομίχλη αυτή είναι πιθανόν αποτέλεσμα του κρύου αέρα που περνά πάνω από τα σχετικά θερμότερα νερά της λίμνης, οδηγώντας σε εξάτμιση από την επιφάνεια. Καθώς η ζεστή υγρή επιφανειακή στρώση αέρα αναμιγνύεται με τον ψυχρότερο αέρα από πάνω, οι υδρατμοί συμπυκνώνονται για να σχηματίσουν ομίχλη ή νεφοειδή ομίχλη. Αυτός ο τύπος ομίχλης είναι γνωστός ως ομίχλη εξάτμισης ή θαλάσσια καπνός, και διαφέρει από την ομίχλη μεταφοράς που προκαλείται από ζεστό αέρα που κινείται πάνω από μια κρύα επιφάνεια.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Loch Ard, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο φωτογράφος ζει: Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Κάμερα: Smartphone
Rain on a Window by Graeme Youngson
Η βρεγμένη ατμόσφαιρα είναι μέρος του καιρού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο φωτογράφος Graeme Youngson κατάφερε να παραμείνει στεγνός τραβώντας αυτή τη λήψη από μέσα σε μια στάση λεωφορείου στο Aberdeen. Το θέμα του, μια νεαρή γυναίκα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα στοιχεία της φύσης για να προλάβει το λεωφορείο της, δεν είχε την ίδια τύχη. Ο Graeme “εστίασε στις σταγόνες βροχής που χτυπούσαν πάνω στο γυαλί της στάσης του λεωφορείου [και] έκανε ελαφριά υποέκθεση για να δημιουργήσει μια σιλουέτα”.

Πίστευτε το ή όχι, το νερό μπορεί να θεωρηθεί κολλώδες ή “συγκολλητικό”, γι’ αυτό οι σταγόνες βροχής διατηρούν κάποιο σχήμα όταν πέφτουν σε μια επιφάνεια. Ένα μόριο νερού περιέχει δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τα άτομα συνδέονται μεταξύ τους, το πολύ ελαφρώς αρνητικό άτομο οξυγόνου σε ένα μόριο νερού προσελκύεται αδύναμα προς τα πολύ ελαφρώς θετικά άτομα υδρογόνου σε άλλα μόρια νερού και το αντίστροφο, οπότε οι σταγόνες νερού κολλούν μεταξύ τους.

Αυτή η κολλώδης συμπεριφορά εξηγεί γιατί μικρές ποσότητες νερού σχηματίζονται σε σταγόνες. Δεδομένου ότι τα μόρια του νερού έλκονται μεταξύ τους, η πιο φυσική κατάσταση είναι να περιβάλλουν το ένα το άλλο σε όλες τις πλευρές για να σχηματίσουν μια σφαίρα. Όχι μόνο το νερό είναι συγκολλητικό, αλλά είναι επίσης και κολλητικό, επειδή έλκεται προς άλλες φορτισμένες επιφάνειες όπου η φόρτιση είναι άνιση σε ατομικό επίπεδο. Το σχήμα των σταγόνων νερού πάνω στο γυαλί οφείλεται σε μια ισορροπία μεταξύ της συγκολλητικότητας, που τείνει να κάνει τη σταγόνα σφαιρική, και της κολλητικότητας, που τείνει να απλώσει το νερό πάνω στην επιφάνεια.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Aberdeen, Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο φωτογράφος ζει: Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο
Κάμερα: Fujifilm X-T5, φακός Fujifilm X 33mm, f1.4
Hoarfrost Heaven by Andy Gray
Η εικόνα δείχνει “μια εντυπωσιακή έκθεση hoar frost πάνω από τη κοιλάδα Derwent”. Η κριτική επιτροπή μας εντυπωσιάστηκε από τα χρώματα και το φως σε αυτή τη φωτογραφία, καθώς και από την αίσθηση των στρωμάτων που προσφέρουν οι κυματιστές λόφοι, οι διάφοροι τύποι δέντρων και τα λεπτά στρώματα ομίχλης. Όπως είπε ένας κριτής: “Όσο περισσότερο κοιτάζεις, τόσο περισσότερα βλέπεις.”

Ο φωτογράφος Andy Gray ήταν ιδιαίτερα ευχαριστημένος που κατέγραψε αυτή την εικόνα, καθώς αισθάνεται ότι το hoar frost έχει γίνει σπανιότερο στο Peak District. Στα παλαιά αγγλικά, η λέξη ‘hoar’ σχετίζεται με την ηλικία, και έτσι αυτός ο παγετός πήρε το όνομά του λόγω της ομοιότητας του με τα λευκά μαλλιά. Ο hoar frost διαφέρει από τον παγετό εδάφους επειδή συμβαίνει όταν η επιφάνεια είναι ήδη κάτω από το σημείο πήξης. Ο υδρατμός παγώνει αμέσως κατά την επαφή με το αντικείμενο, αντί να συμπυκνώνεται πρώτα ως υγρό νερό και στη συνέχεια να παγώνει.

Η εικόνα τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου υψηλής πίεσης που οδήγησε σε ιδιαίτερα κρύο καιρό. Στα συστήματα υψηλής πίεσης (ή αντικυκλώνες), ο αέρας γενικά καταβυθίζεται, πράγμα που οδηγεί σε καθαρούς ουρανούς. Το βράδυ, η έλλειψη νεφών σημαίνει ότι χάνεται περισσότερη θερμότητα στο διάστημα, αντί να ανακλάται πίσω στην επιφάνεια της Γης. Οι χειμωνιάτικες νύχτες μπορούν να γίνουν πολύ κρύες, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία παγετού και ομίχλης που μπορεί να διαρκέσει καλά μετά την ανατολή του ήλιου.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Peak District, Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Ο φωτογράφος ζει: Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Κάμερα: Sony A7R III, φακός Sigma 100-400mm
Frozen Shadows by Yevhen Samuchenko
Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος πριν συνειδητοποιήσετε ότι κοιτάτε ανθρώπους που περπατούν πάνω σε μια παγωμένη θάλασσα. Ο φωτογράφος Yevhen Samuchenko χρησιμοποίησε ένα drone για να καταγράψει αυτήν την εικόνα από την περιοχή Χερσώνας στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο που εκβάλλει στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα. Αυτή η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας παγώνει τακτικά, εν μέρει επειδή τροφοδοτείται από τα γλυκά νερά των ποταμών Ντον, Δούναβη και Δνείπερου, που παγώνουν σε υψηλότερη θερμοκρασία από το θαλασσινό νερό. Η γη βόρεια της Μαύρης Θάλασσας είναι μια ανοιχτή πεδιάδα, από την οποία το Siberian High (ένα ημι-μόνιμο σύστημα υψηλής πίεσης στην περιοχή της Σιβηρίας) μπορεί να επεκταθεί και να φέρει ιδιαίτερα κρύο αέρα το χειμώνα.

Οι χειμώνες στην περιοχή αυτή έχουν γενικά γίνει πιο ήπιοι από την αρχή του αιώνα, ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής σύνδεση μεταξύ των ετήσιων παραλλαγών στην ποσότητα θαλάσσιου πάγου στη Μαύρη Θάλασσα και της μέσης θερμοκρασίας του χειμώνα. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν βραχυπρόθεσμες καιρικές συνθήκες που πρέπει να κατανοηθούν καλύτερα προκειμένου να κατανοήσουμε πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις ποσότητες θαλάσσιου πάγου στην περιοχή.
Η κριτική επιτροπή εκτίμησε τη σύνθεση της φωτογραφίας για τη συμμετρία της και απόλαυσε επίσης το γεγονός ότι χρειάζεται λίγο χρόνο για να καταλάβετε ακριβώς τι κοιτάτε.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Περιοχή Χερσώνας, Ουκρανία
Φωτογράφος βάσει: Ουκρανία
Κάμερα: DJI Drone

Volcanoes by Nur Syaireen Natasya Binti Azaharin
Ο φωτογράφος Nur Syaireen Natasya Binti Azaharin είχε βγει με την προσδοκία να απαθανατίσει μια ανατολή του ηλίου, αλλά αντ’ αυτού βραβεύτηκε με αυτήν τη λαμπρή θέα των καπνιστών ηφαιστείων στην Ανατολική Ιάβα, Ινδονησία. Καθώς ήταν πάνω από τα χαμηλά στρώματα νεφών, είχε την ευκαιρία να δει τις κορυφές στο πρωινό φως και απαθανάτισε τη σκηνή με το Samsung Galaxy Z Flip4. Η κριτική επιτροπή επαίνεσε την υποτυπώδη ποιότητα της λήψης, εκτιμώντας τον συνδυασμό των καμπυλών του τοπίου και της καμπύλης του δέντρου στο προσκήνιο με τη λεκάνη των νεφών και τον μπλε ουρανό από πάνω.

Ένα μικρό σύννεφο pyrocumulus (γνωστό και ως flammagenitus) βρίσκεται πάνω από το όρος Σεμέρου (κεντρική κορυφή στο βάθος) και μικρές πηγές καπνού και ατμού εκπέμπονται από την καλντέρα του όρους Μπρόμο (πρώτο αριστερά). Τα σύννεφα pyrocumulus δεν σχηματίζονται μόνο πάνω από ηφαίστεια, αλλά και πάνω από πηγές θερμότητας όπως δασικές πυρκαγιές και ψυκτικούς πύργους εργοστασίων που προκαλούν ανύψωση του αέρα. Η υγρασία στον αέρα θα συμπυκνωθεί για να σχηματίσει ένα σύννεφο μόλις ο αέρας φτάσει σε αρκετά δροσερό υψόμετρο.

Τα ηφαίστεια εκπέμπουν μικρές σωματιδικές ύλες στον αέρα που παρέχουν επιπλέον επιφάνειες πάνω στις οποίες μπορεί να συμπυκνωθεί υδρατμός. Επομένως, τα σύννεφα pyrocumulus μπορεί να φαίνονται πιο πυκνά από άλλα σύννεφα, καθώς σχηματίζονται από πολλές μικρές σταγόνες. Αν η πηγή θερμότητας είναι αρκετά μεγάλη, μπορεί να σχηματιστούν βαθιά ανυψούμενα ρεύματα αέρα, επιτρέποντας στο pyrocumulus να εξελιχθεί σε pyrocumulonimbus και να σχετίζεται με καταιγίδες και αστραπές, όπως και τα σύννεφα cumulonimbus .

Τοποθεσία φωτογραφίας: Μπρόμο, Ινδονησία
Φωτογράφος βάσει: Μαλαισία
Κάμερα: Samsung Z Flip 4
Resilience in the Rain by Aung Chan Thar
Ένας ψαράς βγαίνει στη λίμνη Inle της Μιανμάρ κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής βροχής αναζητώντας ψάρια για να στηρίξει την οικογένειά του. Αυτή η εικόνα, που τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Aung Chan Thar, αποτυπώνει “την ανθεκτικότητα και αφοσίωση του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στις προκλήσεις της φύσης”. Επίσης, δείχνει μια από τις μοναδικές παραδόσεις της λίμνης, το “κολύμπι με τα πόδια”. Κοιτάξτε προσεκτικά και θα δείτε ότι ο ψαράς έχει ένα πόδι στην κουπαστή, επιτρέποντάς του να κατευθύνει τη βάρκα ενώ παρακολουθεί μπροστά και αφήνει το άλλο χέρι ελεύθερο για να χειριστεί το δίχτυ όταν χρειάζεται. Ο Aung απολαμβάνει την φωτογράφιση της λίμνης τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας, αλλά νιώθει ιδιαίτερα τυχερός που μπόρεσε να παρατηρήσει και να καταγράψει αυτή τη μοναδική νυχτερινή στιγμή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Μετεωρολογίας και Υδρολογίας της Μιανμάρ, οι μέσες βροχοπτώσεις πάνω από τη λίμνη έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω συντομότερης περιόδου μουσώνων. Ωστόσο, όταν βρέχει, η ένταση έχει αυξηθεί καθώς οι αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής επιτρέπουν στον αέρα να συγκρατήσει περισσότερους υδρατμούς. Επομένως, όσοι ζουν και εργάζονται στη λίμνη και γύρω από αυτήν δεν αντιμετωπίζουν μόνο συρρίκνωση των επιπέδων της λίμνης, μαζί με επιδείνωση της ποιότητας του νερού, αλλά και αυξημένους κινδύνους όταν βρέχει.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Λίμνη Inle, Μιανμάρ
Φωτογράφος βάσει: Μιανμάρ
Κάμερα: Sony A7R4, 24-70mm f/2.8 GM II
Halo in Diamond Dust by Shengyu Li
Στη Genhe, ένα από τα ψυχρότερα μέρη της Κίνας, ο φωτογράφος Shengyu Li απαθανάτισε αυτήν την εκπληκτική εμφάνιση ηλιακών halos. Η χρήση του υπερ-ευρυγώνιου φακού ψαριού προσθέτει στη σύνθεση της εικόνας, με τα halos να περιβάλλουν τέλεια ένα μοναχικό γυμνό δέντρο.

Ένα ηλιακό halos είναι ένα δαχτυλίδι φωτός που περιβάλλει τον ήλιο, αν και halos μπορούν επίσης να παρατηρηθούν γύρω από τη σελήνη. Σε αντίθεση με τα ουράνια τόξα, ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται μπροστά από τον παρατηρητή αντί από πίσω. Μια άλλη διαφορά είναι ότι τα halos προκαλούνται από την αλληλεπίδραση του φωτός με κρυστάλλους πάγου αντί με σταγόνες βροχής. Ο Shengyu σημειώνει ότι παρά το κρύο – οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν κάτω από -30°C το χειμώνα – η γεωθερμική δραστηριότητα στην περιοχή σημαίνει ότι ο ποταμός Genhe δεν παγώνει εντελώς, παρέχοντας πηγή υδρατμών. Στον ψυχρό αέρα, οι υδρατμοί παγώνουν απευθείας πάνω σε μικρά σωματίδια για να σχηματίσουν τους κρυστάλλους πάγου που διαθλούν το φως του ήλιου. Ο Shengyu περιγράφει τους κρυστάλλους πάγου ως “διαμαντόσκονη”, το όνομα που δίνεται σε μικρούς κρυστάλλους πάγου που φαίνονται να αιωρούνται στον αέρα.

Ο εσωτερικός κύκλος είναι γνωστός ως το 22° halo, και ο εξωτερικός κύκλος είναι το 46° halo. Οι μοίρες αναφέρονται στην γωνιακή απόσταση μεταξύ αντίθετων πλευρών του halo. Για να το οπτικοποιήσετε, ενώστε τα δάχτυλα σας και κρατήστε τα μπροστά σας. Αν παρατηρούσατε ένα halo και μετακινήσατε τα δάχτυλά σας για να δείξετε τις αντίθετες πλευρές, η γωνία μεταξύ των δακτύλων σας θα ήταν 22° για το εσωτερικό halo και 46° για το εξωτερικό.

Η καμπύλη κατεύθυνσης προς τα πάνω στην κορυφή της εικόνας του Shengyu ονομάζεται “κυκλική halo” και η επιτροπή κρίσης μας παρατήρησε τη σπανιότητά της: “Δεν τα βλέπεις καθημερινά!” Τα δύο φωτεινά σημεία στα πλάγια του 22° halo είναι γνωστά ως “ήλιοι-σκυλιά”, και η καμπύλη που τα διασχίζει είναι μέρος του “παρηλικού κύκλου”.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Genhe, Κίνα
Φωτογράφος βάσει: Κίνα
Κάμερα: Nikon Z 7II, TTArtisan 11mm
Sprites Dancing in the Dark Night by Wang Xin
Ο φωτογράφος Wang Xin χρειάστηκε εξαιρετική υπομονή για να απαθανατίσει αυτό το εντυπωσιακό παράδειγμα κόκκινων Sprites. Στην περιοχή Chongming της Σαγκάης, τα κόκκινα Sprites, που μοιάζουν με τα εθέρια, παραμυθένια σπραιντ της λαογραφίας, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εντοπιστούν ή να φωτογραφηθούν. Η επιτροπή κρίσης επεσήμανε ότι είναι σπάνιο να δει κανείς μια εικόνα με τέτοιο εύρος και αριθμό Sprites.

Καθώς πολλοί καταιγίδες έπλητταν τη Σαγκάη, ο Xin ταξίδεψε στην περιοχή Chongming και υιοθέτησε μια μέθοδο δοκιμών και σφαλμάτων, στήνοντας την κάμερα και περιμένοντας. Μετά από μερικές ώρες, ένα “ασθενές κόκκινο σχήμα” φώτισε τα μάτια του Xin, και έτσι απαθανατίστηκε αυτή η αξιοσημείωτη εικόνα. Τα Sprites διαρκούν μόνο μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου, έτσι ο Xin χρησιμοποίησε μια έκθεση τεσσάρων δευτερολέπτων για να πετύχει τη φωτογραφία αυτή.

Τα Sprites συμβαίνουν λόγω ηλεκτρικής εκφόρτισης, αλλά σε αντίθεση με τους κανονικούς κεραυνούς, συμβαίνουν πολύ πάνω από τα σύννεφα των καταιγίδων, περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος, σε ένα στρώμα της ατμόσφαιρας γνωστό ως μεσόσφαιρα. Λόγω της πρόσκαιρης φύσης τους, τα Sprites εξακολουθούν να μην είναι καλά κατανοητά, αλλά έχουν παρατηρηθεί μετά από έναν ισχυρό θετικό κεραυνό μεταξύ του σύννεφους και του εδάφους. Το κόκκινο χρώμα προέρχεται από αλλαγές στην ενέργεια των ηλεκτρονίων των ατόμων αζώτου ψηλά στην ατμόσφαιρα.

Αν θέλεις να καταγράψεις ένα Sprites, πρέπει να είσαι αρκετά μακριά από την καταιγίδα ώστε να μπορείς να δεις την κορυφή της. Και όπως ο Xin, πρέπει να έχεις υπομονή, καθώς εκτιμάται ότι μόνο 1 στους 200 κεραυνούς συνοδεύεται από Sprites. Αν και αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί. Καθώς η ατμόσφαιρά μας θερμαίνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, η ποσότητα υγρασίας που μπορεί να συγκρατήσει αυξάνεται. Αυτό οδηγεί σε ισχυρότερες καταιγίδες και περισσότερους κεραυνούς και μπορεί να σημαίνει ότι τα Sprites θα γίνουν πιο συχνά στο μέλλον.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Chongming District, Σαγκάη, Κίνα
Φωτογράφος βάσει: Κίνα
Κάμερα: Canon EOS 6D, Tamron SP 35mm F1.4
Rowing by Gerson Turelly
Αυτή η εικόνα από τον τοπικό φωτογράφο Gerson Turelly δείχνει το κέντρο του Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια των καταστροφικών πλημμυρών στο Ρίο Γκράντε ντο Σουλ την Άνοιξη του 2024. Στην εικόνα, ένας δρόμος έχει μετατραπεί σε υδάτινο κανάλι, όπου ένας νεαρός άνδρας κινείται με το καγιάκ του. Ο Gerson σημειώνει ότι ο καγιάκερ κατευθυνόταν προς τις περιοχές με τις μεγαλύτερες καταστροφές για να βοηθήσει στη διάσωση εγκλωβισμένων ανθρώπων.

Η σύνθεση και ο φωτισμός της φωτογραφίας επαινέθηκαν από την κριτική επιτροπή, καθώς και η ισχυρή συνδυασμένη απεικόνιση των επιπτώσεων του καιρού και του κλίματος στη σκηνή. Οι κριτές σχολίασαν πως η εικόνα δείχνει “το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον”; οι πλημμύρες ήταν πάντα κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να προσαρμοστούμε, ωστόσο, καθώς η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ένταση της έντονης βροχόπτωσης, οι πλημμύρες θα γίνονται ακόμα πιο συχνές.

Κοιτώντας την πιο έντονη δεκαήμερη περίοδο κατά τη διάρκεια αυτού του γεγονότος, η World Weather Attribution έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή έκανε την πλημμύρα τουλάχιστον δύο φορές πιο πιθανή και έξι έως εννέα τοις εκατό πιο έντονη. Το  El Niño Southern Oscillation (El Niño) επίσης διαπιστώθηκε ότι παίζει μεγάλο ρόλο στην αύξηση της πιθανότητας και της έντασης του γεγονότος, δείχνοντας πώς η φυσική μεταβλητότητα του ωκεανού και της ατμόσφαιρας μπορεί να συνδυαστεί με την κλιματική αλλαγή για να προκαλέσει ιδιαίτερα ακραία γεγονότα.

Μέχρι αυτό το γεγονός, το Πόρτο Αλέγκρε είχε γενικά γλιτώσει από σημαντικές πλημμύρες, πράγμα που σήμαινε ότι η συντήρηση των αμυντικών μέτρων κατά των πλημμυρών είχε παραμεληθεί. Η αστική εξάπλωση σε περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες είχε επίσης αυξήσει την ευπάθεια. Αυτό το γεγονός χρησιμεύει ως υπενθύμιση ότι, υπό την κλιματική αλλαγή, ακραία γεγονότα θα συμβαίνουν σε νέα μέρη ή με μεγαλύτερη ένταση ή συχνότητα από ό,τι στο παρελθόν. Οι κοινότητες πρέπει να προσαρμοστούν και να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους για να αποφύγουν καταστροφές.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Πόρτο Αλέγκρε, Ρίο Γκράντε ντο Σουλ, Βραζιλία
Φωτογράφος βάσει: Βραζιλία
Κάμερα: Canon EOS 6D, Canon EF 50mm F/1.8 STM
Signs of a Flood by Ian Knight
Δεν είναι έκπληξη που αυτό το πεζοδρόμιο είναι κλειστό! Αυτό το αρκετά περιττό σήμα καταγράφηκε από τον τοπικό φωτογράφο Ian Knight καθώς “περιπλανιόταν στην πόλη προσπαθώντας να αποφύγει τις πλημμύρες” που προκλήθηκαν από τον ποταμό Sow στο κέντρο του Stafford.

Ο Ian θυμάται ότι ο ποταμός “πλημμύριζε μόνο μια φορά κάθε λίγα χρόνια”, αλλά σημειώνει ότι “τα τελευταία δύο χρόνια έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές”. Οι πλημμύρες είναι πλέον τόσο συχνές που τα πεζοδρόμια γύρω από τον ποταμό έχουν σήματα, αλλά, όπως δείχνει αυτή η εικόνα, ακόμη και αυτά καταλήγουν υποβρύχια.

Αυτό το συγκεκριμένο γεγονός πλημμύρας ακολούθησε την Καταιγίδα Χενκ στις αρχές Ιανουαρίου 2024. Η καταιγίδα Χενκ επηρεάσε μεγάλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, με σχεδόν 300 προειδοποιήσεις πλημμύρας που εκδόθηκαν μόνο στην Αγγλία. Οι πλημμύρες ήταν ιδιαίτερα σοβαρές σε όλη τη χώρα επειδή τα επίπεδα των ποταμών ήταν ήδη υψηλά και το έδαφος ήταν κορεσμένο μετά από πολλές σημαντικές καταιγίδες τον Δεκέμβριο του 2023. Μελέτη από την World Weather Attribution διαπίστωσε ότι οι βροχοπτώσεις της καταιγίδας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου καταιγίδων 2023/24 ήταν δέκα φορές πιο πιθανές και 20% πιο έντονες λόγω της κλιματικής αλλαγής. Καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, έτσι θα αυξάνονται και οι εντάσεις των χειμερινών βροχοπτώσεων.

Τοποθεσία φωτογραφίας: Staffordshire, Ηνωμένο Βασίλειο
Φωτογράφος βάσει: Αγγλία, Ηνωμένο Βασίλειο
Κάμερα: Sony A7IV, Tamron 28-75 F2.8

Ψηφίστε την αγαπημένη σας εδώ.

Σχολιασμός των Κριτών

Η Καθηγήτρια Liz Bentley, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, ανέφερε: «Σε όλα αυτά τα χρόνια που κρίνω τον διαγωνισμό, πάντα βλέπω κάτι νέο και εκπληκτικό. Οι συμμετοχές του 2024 τονίζουν τις περιοχές του κόσμου που υφίστανται τις χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ μας υπενθυμίζουν πως αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν ακόμα και τα πιο εύκρατα κλίματα».

Η Marisa Drew, Επικεφαλής Αξιωματικός Βιωσιμότητας στην Standard Chartered, δήλωσε: «Είμαι εντυπωσιασμένη από τη φετινή λίστα. Αναμένουμε με αγωνία να δούμε ποια φωτογραφία θα κατακτήσει το νέο Βραβείο Κλίματος, το οποίο εισάγεται για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με την ανάγκη για μετριασμό και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Χρονοδιάγραμμα Διαγωνισμού

Βραβεία Διαγωνισμού

Ψηφίστε την αγαπημένη σας φωτογραφία και ανακαλύψτε περισσότερα για τον κόσμο του καιρού μέσα από τις μαγευτικές λήψεις των φιναλίστ!

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version