pttl.gr

James Webb: Το τηλεσκόπιο κοιτάζει την πιο απομακρυσμένη περιοχή του γαλαξία μας!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε μια περιοχή παραγωγής νέων άστρων στην άκρη του γαλαξία μας.

Το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κοίταξε στις άκρες του γαλαξία μας παρατηρώντας μια περιοχή που γεννά νέα άστρα και οι επιστήμονες ονομάζουν “Extreme Outer Galaxy”. Δεδομένου του ότι ο γαλαξίας μας είναι από τους αρχαιότερους στο Σύμπαν, η παραγωγή νέων άστρων είναι πολύ περιορισμένη και σπάνια. Συνεπώς, το Webb μας προσφέρει μια ματιά στο παρελθόν του, στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης του. Η περιοχή αυτή βρίσκεται 58.000 έτη φωτός μακριά από το κέντρο του γαλαξία, μια απόσταση διπλάσια από την απόσταση που απέχει η Γη από το γαλαξιακό κέντρο.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, στην περιοχή αυτή εντοπίσθηκαν 2 μοριακά σύννεφα που ονομάζονται Digel Clouds 1 και 2 που περιέχουν ποσότητες υδρογόνου ικανές να προκαλέσουν τον σχηματισμό νέων άστρων. Ο Natsuko Izumi του Πανεπιστημίου Gifu και του Εθνικού Αστρονομικού Αστεροσκοπείου της Ιαπωνίας δήλωσε το εξής:

Στο παρελθόν γνωρίζαμε για αυτές τις περιοχές που σχηματίζουν αστέρια, αλλά δεν μπορούσαμε να εμβαθύνουμε στις ιδιότητές τους. Τα δεδομένα του JWST βασίζονται σε αυτά που συλλέξαμε σταδιακά όλα αυτά τα χρόνια από προηγούμενες παρατηρήσεις με διαφορετικά τηλεσκόπια και παρατηρητήρια. Μπορούμε να πάρουμε πολύ ισχυρές και εντυπωσιακές εικόνες αυτών των νεφών (Digel Clouds 1 και 2) με το JWST.

Η νέα λήψη του Webb έγινε στο κοντινό και μέσο υπέρυθρο φάσμα χάρη στην κάμερα NIRCam (Near Infrared Camera) και το όργανο απεικόνισης MIRI (Mid-Infrared Instrument) του τηλεσκοπίου. Η περιοχή αστρογένεσης περικλείεται μέσα σε πυκνές και τεράστιες συσσωρεύσεις αερίων που ονομάζονται μοριακά σύννεφα. Στην περίπτωση αυτή εντοπίστηκαν τα 2 μοριακά νέφη Digel Cloud 1 και Digel Cloud 2 που αναφέραμε και πιο πάνω, τα οποία έχουν μήκος πολλά έτη φωτός.

Τα λευκά βέλη υποδεικνύουν την κατεύθυνση των εκροών αερίων.

Στην περίπτωση του Digel Cloud 2, δεν περίμενα να δω τόσο ενεργό σχηματισμό αστεριών και τέτοιους θεαματικούς πίδακες.

Τα σύννεφα Digel έχουν ελαφρώς διαφορετική σύνθεση σε σχέση με άλλες περιοχές του Γαλαξία. Τους λείπουν στοιχεία βαρύτερα από το υδρογόνο και το ήλιο, τα οποία οι αστρονόμοι αποκαλούν “μέταλλα”. Τα σύννεφα αυτά αποτελούν μια πολύ καλή περίπτωση για τη μελέτη των νάνων γαλαξιών και για την κατανόηση της αρχαίας ιστορίας του Γαλαξία μας, στο στάδιο όπου τα άστρα δεν έχουν ακόμη αυξήσει τη συγκέντρωση μετάλλων. Η ερευνητική ομάδα αναζήτησε δραστηριότητα σχηματισμού νέων άστρων σε τέσσερα νεαρά αστρικά σμήνη στα σύννεφα Digel 1 και 2, που ονομάζονται 1A, 1B, 2N και 2S, αντίστοιχα. Στο 2S οι αστρονόμοι παρατήρησαν μια πυκνή και ενεργή περιοχή νεαρών αστεριών που εκπέμπουν μεγάλους πίδακες υλικού από τους πόλους τους. Ο Mike Ressler του Jet Propulsion Laboratory της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, μέλος της ομάδας μελέτης και κύριος ερευνητής, δήλωσε το εξής:

Γνωρίζουμε από τη μελέτη άλλων γειτονικών περιοχών σχηματισμού άστρων ότι καθώς τα αστέρια σχηματίζονται κατά την πρώιμη φάση της ζωής τους, αρχίζουν να εκπέμπουν πίδακες υλικού στους πόλους τους. Αυτό που ήταν συναρπαστικό και εκπληκτικό για μένα από τα δεδομένα του JWST είναι ότι υπάρχουν πολλαπλοί πίδακες που εκτοξεύονται προς όλες τις διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτό το σμήνος αστεριών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι συνδυάζοντας δεδομένα από διαφορετικά παρατηρητήρια και τηλεσκόπια, μπορούν να εξετάσουν κάθε στάδιο της εξελικτικής διαδικασίας αυτής της περιοχής του γαλαξία μας που ονομάζουν Extreme Outer Galaxy όπως αναφέραμε πιο πάνω. Τονίζουν επίσης τη σημασία των πιδάκων που εντόπισαν στο μοριακό σύννεφο Digel Cloud 2S όπου σκοπεύουν να διερευνήσουν για να κατανοήσουν καλύτερα τις ιδιότητες τους.

Αναζητήστε όλα τα νέα προϊόντα στο κατάστημα
Ρεπέλλα Φωτογραφικά.

To pttlgr στηρίζεται για την λειτουργία του στους αναγνώστες του!
Μπορείς να βοηθήσεις με μία μικρή δωρεά!
Υποστηρίξτε το pttlgr ακόμα και με μόλις 1€ – χρειάζεται μόνο ένα λεπτό. Εάν μπορείτε, σκεφτείτε να μας υποστηρίξετε με ένα ποσό κάθε μήνα.
Σας ευχαριστούμε.

Στηρίξτε το pttlgr και την προσπάθεια μας για έγκυρη και άμεση ενημέρωση ακολουθώντας μας
σε InstagramYouTube και Facebook!

Ακολουθήστε το pttlgr στα Google News, εδώ!

Κάνε Εγγραφή / Subscribe στο κανάλι μας στο YouTube, αποκλειστικά για φωτογραφία και φωτογραφικό εξοπλισμό!

Πριν φύγετε δείτε

Exit mobile version